|

Mahkemeden Ağar’a çapraz sorgu daveti

18 faili meçhul cinayetle ilgili 19 kişinin yargılandığı davada Mehmet Ağar'ın çapraz sorgu için bir sonraki duruşmaya davet edilmesine karar verildi. Davada eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Eymür de tanık olarak dinlenecek

Yeni Şafak
04:00 - 31/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:31 - 30/01/2015 Cuma
Diğer
Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davada, Ağar’ın çapraz sorgu için duruşmada hazır edilmesine ve eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ün tanık olarak dinlenmesine karar verildi. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklardan Alper Taşdemir ve Abbas Semih Sueri, bazı müştekiler ve avukatlar katıldı. 

EVLERİNDEN ALACAKLAR

Tanık Nadire İçkale maktul Yusuf Ekinci’nin avukatları olduğunu belirterek, Ekinci’nin, “Yenge Hanım, gün gelecek Kürt aydınlarını evlerinden toplayacaklar” dediğini anlattı. Yusuf Ekinci’nin oğlu Avukat Sertaç Ekinci, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakanı Tansu Çiller ile dönemin MGK üyeleri, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, Özer Uçuran Çiller, Orhan Taşanlar, Kemal Yazıcıoğlu ve “ölüm listesini gördüğüne ilişkin açıklaması bulunan” gazeteci İsmet Berkan’ın tanık olarak dinlenmesini talep etti. Ekinci, Türkiye’deki bütün Uzilerin balistik inceleme sonuçlarının istenmesi talebinde bulundu. 

EYMÜR DE GELECEK

Mahkeme, “müdahil avukatlarının çapraz sorgu hakkının engellenmemesi açısından Mehmet Ağar’ın duruşma günü hazır edilmesi için çağrı kağıdı yazılmasına, Mehmet Eymür’ün de tanık sıfatıyla dinlenmesine” karar verdi. “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım hakkındaki yakalama emri infazının beklenmesine hükmedildi. Maktul Behçet Cantürk’ün kullandığı araç telefonundan 14 Ocak 1994’de yaptığı görüşmelerin TİB ve PTT’den sorulmasını da isteyen mahkeme, müşteki avukatlarının “heyetin, davadan çekinmesi” talebini reddetti.

18 CİNAYET SUÇLAMASI

Sanıklar Lokman Külünk, Ahmet Demirel ile Ziya Bandırmalıoğlu hakkındaki yurt dışı yasağına yönelik adli kontrolü kaldıran mahkeme, Taşdemir ve Sueri’nin duruşmalardan vareste tutulmasına hükmetti. Tutuklama talebini reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi. Sanıklar, 18 faili meçhul cinayete ilişkin suçlanıyor.
#Mehmet Ağar
#faili meçhul cinayetler
#Mahmut Yıldırım
#Yeşil
9 yıl önce