|

Mardin Kalesi Masa Dağı olmaya aday

Farklı din ve kültüre sahip insanların tarih boyunca bir arada kardeşçe yaşadığı, ezan sesinin çan sesine karıştığı Mardin'deki tarihi kale, Afrika'daki Masa Dağı gibi turizmin gözde mekanlarından biri olması için restore ediliyor. Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, "Bu kalenin ikinci bir Masa Dağı olmaması için hiçbir neden yok. İlimizi bu sayede bir milyon turistin ziyaret edeceğini düşünüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
10:25 - 24/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 08:28 - 24/11/2014 Pazartesi
AA

Mardin'de, Afrika'daki Masa Dağı gibi turizmin gözde mekanı olmaya aday görülen tarihi kalede, restorasyon ve arkeolojik kazı yapılıyor. Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalede Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Valilik koordinesinde dağcılık eğitimi alan uzmanların güçlendirme çalışmaları sürerken Müze Müdürlüğü'nce de arkeolojik kazı çalışması yürütülüyor. Hazineye ait olan ancak askeriyeye tahsis edilen alanda bulunan kaledeki çalışmalar tamamlandığında kalenin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisi yapılarak Afrika'nın Cape Town şehrindeki tepe yüzeyi düz bir görünüm sergileyen kentin seyir terası olan Masa Dağı gibi yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı olması bekleniyor.


KENTİN SEYİR TERASI 

Mardin Valisi Mustafa Taşkesen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde verdiği talimatla kalenin turizme kazandırılması için restorasyon kapsamında arkeolojik kazı yapıldığını söyledi. Tarihi derinliklerin gün yüzüne çıkarılmasının amaçlandığı çalışmalar tamamlanmadan kalenin turizme açılmasının doğru olmayacağını vurgulayan Taşkesen, kazı ile yapılar ortaya çıktıkça eş zamanlı olarak kalenin turizme açılmasının da söz konusu olacağını belirtti. Kalenin kentin seyir terası olacağına işaret eden Taşkesen, şöyle dedi: "Afrika'nın Cape Town şehrindeki Masa Dağı turizm açısından bölge için son derece önemli. Uzaktan bakıldığında dağ bir masayı andırır. Bu dağın birçok dağın aksine tepe yüzeyi düz bir görünüm sergiler. Mardin Kalesi de şehre hakim düz bir alan. Bu kalenin ikinci bir Masa Dağı olmaması için hiçbir neden yok. İlimizi bu sayede bir milyon turistin ziyaret edeceğini düşünüyoruz. İlimizde sürekli bir gelişim söz konusu. Bu kale de güzellik ve özelliklerimize bir katma değer daha katacak. Sadece seyir terası olarak değil tarihin derinliklerine yolculuk etmek için de tarihi kale önemli bir görev ifa edecek."


KALENİN TURİZME AÇILMASI

Taşkesen, kalenin askeri bölgede bulunduğunu ancak zaman içerisinde turizme açılmasının gerçekleştirileceğine inandığını ifade ederek, "Buranın tarihi önemi gün yüzüne çıktıkça ve güvenlik tedbirleri alındıkça, kalenin bu bölümünün turizme açılması da kaçınılmaz olacak" dedi. Kalede çeşitli inançların mabetlerine ait izlere rastlamanın söz konusu olabileceğini dile getiren Taşkesen, bunun Mardin'in de yapısına uyduğunu aktardı. Taşkesen, 2015 yılı sonunda bu proje kapsamında çalışmaların tamamlanacağını ancak projeye ilaveler de yapılabileceğini kaydederek, "Güvenliği, asayişi berkemal kılmalıyız. Sonrasında bu çalışmalar at başı devam edecektir" şeklinde konuştu.

 
#mardin
#kale
#turizm
9 yıl önce