|

Mardin'de fidye için rahip kaçırıldı

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Barıştepe köyüne giderken kaçırılan rahip Edip Daniel Savcı'nın terk edilen aracı inceleniyor.

İha
00:00 - 28/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 19:41 - 28/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Mardin'de fidye için rahip kaçırıldı
Mardin'de fidye için rahip kaçırıldı

Süryani Kültür Derneği Başkanı Yohanna Aktaş'ı arayan bazı kişilerin, rahip Edip Daniel Savcı'yı bırakma karşılığında 300 bin euro fidye istedikleri öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, bugün akşam saatlerinde Midyat ilçesi çıkışında bulunan Moryakup Kilisesi'nden Barıştepe köyüne giden 43 yaşındaki rahip Edip Daniel Savcı'nın, köy yolunda aracı terk edilmiş bir vaziyette bulundu. Kaçırıldığı bildirilen rahip Savcı için jandarma ve polis seferber oldu. Olay yerine çok sayıda askeri birlik sevk edilirken, araçla ilgili inceleme sürüyor. Midyat Kaymakamı İsmail Karadaş ve Emniyet Müdürü Yücel Buğdaycı da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Bu arada olayın duyulmasının ardından papaz ve rahiplerin Mardin Kırklar Kilisesi'nde toplanacakları öğrenildi. Öte taraftan Süryani Kültür Derneği Başkanı Yohanna Aktaş'ı arayan bazı kişilerin rahip Edip Daniel Savcı'yı bırakma karşılığında 300 bin euro fidye istedikleri öğrenildi. Rahibin terör örgütü PKK tarafından kaçırıldığı iddia ediliyor.

1964 Midyat Alagöz köyünde doğan Edip Daniel Savcı'nın 1978 yılında Mor Gabriel Manastırı'nda eğitim aldığı, 1980 yılında Moryakup Manastırı'na yerleştiği, 1987'de rahip ve 1997'de kahin rahip olarak takdis edildiği öğrenildi.


İNCELEME SÜRÜYOR

Mardin'in Midyat İlçesi'nde bağlı Barıştepe köyündeki evine giderken kaçırılan rahip Edip Daniel Savcı için güvenlik güçleri alarma geçti. Olayın meydana geldiği bölge askerler ve korucular tarafından abluka altına alındı.

Bugün akşam saatlerinde Midyat ilçesi çıkışında bulunan Moryakup Kilisesi'nden Barıştepe köyüne giden 43 yaşındaki rahip Edip Daniel Savcı için güvenlik güçleri seferber oldu. İlçenin bütün yolları tutulurken, araçlar didik didik aranıyor. Olayın meydana geldiği bölge askerler ve korucular tarafından abluka altına alındı. Midyat Metropoliti Samoel Aktaş, olayla ilgili açıklama yapmayacağını söyledi.

Bu arada rahip ve papazlar kaçırılma olayının ardından Midyat'a geldiler. Süryani Kültür Derneği Başkanı Yohanna Aktaş'ı arayan bazı kişilerin rahip Edip Daniel Savcı'yı bırakma karşılığında 300 bin Euro fidye istedikleri öğrenildi.


"RAHİBİ KİMLERİN KAÇIRDIĞINI BİLMİYORUZ"

Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Barıştepe köyündeki Moryakup Manastırı Rahibi Daniel Savcı kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldı.

Olayından sonra bir açıklama yapan Süryani Cemaati'nin Lideri Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Salibe Özmen, şu ana kadar Rahip Daniel Savcı'nın niçin ve kimler tarafından kaçırıldığına ilişkin bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi.

Özmen, "Rahip Daniel Savcı manastıra giderken Batman Midyat yolu üzerinde aracının durdurulduğu ve kaçırıldı. Daha sonra kimliği belirsiz kişiler, Deyrulzafaran Manastırı'ndaki sekreterimizi arayarak fidye istemişler. Biz de durumu polis ve jandarmaya ilettik. Şu anda araştırmalar yapılmaktadır. " dedi.


16 yıl önce