|

Lodos kabusu

Marmara Bölgesi’nde iki gündür etkili olan lodos, dün hızını artırarak devam etti. 3 cana mal olan kuvvetli rüzgarlar, hava ve deniz ulaşımını da felç etti.

04:00 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 01:01 - 2/02/2015 Pazartesi
Diğer
Önceki gün 1 can alan lodos, dün de 3 kişinin hayatını kaybetmesine sepep oldu. Bursa’da yola devrilen vinç yüzünden 1 kişi ölürken, Balıkesir ve Çanakkale’de de 1’er kişi çatıdan uçan parçalar sebebiyle hayatını kaybetti. Marmara Denizi ve Kuzey Ege’de deniz seferleri yapılamadı. Denizde sefer iptalleri İzmir’e kadar uzandı. THY ise toplam 124 uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı. Lodostan ilk kez dün YHT’de nasibini aldı. Yüksek Hızlı Tren hattını; Bilecik’te devrilen ağaç, Kocaeli’de uçan çatı kapattı.

GÜNEYE KADAR UZANDI

İstanbul Maltepe’de 3 katlı bir binanın çatısı yanındaki gecekondunun üzerine devrildi. Bursa, Bilecik, Yalova, Kocaeli, Edirne, Tekirdağ, Bolu, Isparta ve Denizli’de binaların çatısı uçtu, ağaçlar devrildi. Fırtına nedeniyle doğal güzellikleriyle ünlü Kocaeli’deki Gölcük Tabiat Parkı’nda çok sayıda çam ağacı devrildi. Kocaeli’de ayrıca sahildeki balıkçı tekneleri dalgalara yenik düşüp battı. Kırklareli’de ise hasar gören iletim hatları sebebiyle şehre uzun süre elektrik verilemedi. Lodosun etkileri güneye kadar uzandı. Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde etkili olan yağışların ardından su seviyesi yükselen Köyceğiz Gölü, kuvvetli lodosla taştı.

Denizle kara birleşti 

Pendik ve Zeytirburnu’nda  lodosun etkisiyle taşan deniz, sahil yoluyla birleşti. Beşiktaş’ta zaman zaman boyu üç metreyi bulan dalgalar oluşurken Yeşilköy Marina sular altında kaldı.  


TIR'ları devirdi

Bilecik’te fırtına nedeniyle devrilen ağaç, Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattındaki elektrik tellerini kopardı. Oluşan elektrik kesintisi nedeniyle YHT seferleri durdu. Yolcular otobüslerle İstanbul’a götürüldü. İlerleyen saatlerde elektrik arızası onarıldı. Kocaeli’de de YHT hattına düşen çatı nedeniyle seferler bir süre durdu. Bursa-Ankara karayolu Babasultan mevkisinde ise 6 tır ile 2 kamyon, rüzgarın etkisiyle yola devrildi. Kazalar nedeniyle bir süre kapanan karayolu tek şerit halinde kontrollü olarak geçişe açıldı.

THY’DE DÜN DE 124 İPTAL VARDI

Öte yandan Marmara ve Kuzey Ege’de deniz ulaşımı felç oldu. İstanbul ve Bursa deniz otobüsleri, İstanbul Şehir Hatları, Çanakkale Boğaz hatları, İzmit Körfezi ve İzmir’deki vapur seferleri iptal edildi. THY, iç hatta 65, dış hatta ise 59 seferini iptal etti. Marmara Denizi’ndeki gemiler, Şarköy'e sığındı.

Marmara ve Ege'de sağanak var

Meteoroloji, Türkiye’nin kuzeybatı kesimleri için bugün “çok kuvvetli yağış” uyarısında bulundu. İstanbul, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Yalova, Çanakkale’nin güney ve doğusu, İzmir ve Manisa çevrelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli sağanak bekleniyor. Kırklareli’nin Lüleburgaz, Pehlivanköy ve Babaeski ilçeleri ve Edirne’de ise sağanak dün başladı. Kırklareli’de dereler, Edirne'de ise Tunca Nehri taştı. Mahsur kalanları Mehmetçik ve AFAD kurtardı.

#marmara
#lodos
#fırtına
#meteoroloji
9 yıl önce