|

Sorunlarımızı biz çözeriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam dünyasının yaşadığı sorunların çözümü için birlik çağrısı yaptı. Erdoğan, “Eğer birlik olunur, birlikte hareket edilirse, gerek içimizdeki sorunları gerek dışarıdan gelen saldırıları durduracak ve barışı kalıcı şekilde tesis edecek güce sahibiz” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 28/11/2014 Cuma
Güncelleme: 23:09 - 27/11/2014 Perşembe
Diğer
İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) Daimi Başkanı olarak, İstanbul’da düzenlenen 30. İSEDAK Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bölge sorunları ve çözümleri konusunda önemli açıklamalar yaptı. Birlik çağrısı yapan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

İslam coğrafyası tarihinde hiç olmadığı kadar kanla, acıyla, gözyaşı ve çatışmayla anılır hale geldi. Hemen her gün farklı ülkelerde bir hatta birkaç tane Kerbela’ya şahit oluyoruz. En emin yerler olması gereken mescitlerimiz, türbelerimiz ne yazık ki yine bizzat Müslüman olduğunu iddia edenler tarafından alçakça, barbarca, vahşice katliam mekanlarına dönüştürülüyor. 

BARIŞI TESİS EDEBİLİRİZ

Kendi mescitlerimizi, kendilerini Müslüman diye tanıtan canilerden emin hale getiremediğimiz için işte en kutsal mekanlarımızdan biri Mescid-i Aksa gözlerimizin önünde barbarların postallarıyla çiğnenebiliyor. Sesimiz çıkıyor mu, konuşabiliyor muyuz? Hayır. Bizler inanın gerek içimizdeki sorunları gerek dışarıdan gelen saldırıları durduracak, hem coğrafyamızda hem yeryüzünde barışı kalıcı şekilde tesis edecek güce sahibiz. Eğer birlik olunursa, eğer birlikte hareket edilirse, neredeyse bir asırdır devam eden Filistin’in yalnızlığı ayıbına derhal son verilebilir.

ONLAR PETROLÜ SEVİYOR

Sorunları dışarıdan birileri gelip çözmeyecek, sorunlarımızı sadece ve sadece biz çözebiliriz. Dışarıdan gelenler İslam coğrafyasının petrolünü, altınlarını, kavgalarını, anlaşmazlıklarını seviyorlar. Bu acı manzara karşısında daha ne kadar mazeretlere sığınacağız? Şii olmak, Suriye’de öldürülen çocukları, katledilen 300 bin masumu seyretmeye bahane olabilir mi? Sünni olmak, türbelere yapılan saldırıları, terör örgütlerini, hakkını arayanların sokakta vurulmasını meşrulaştırabilir mi?

KİM KAZANIYOR KİM KAYBEDİYOR

Erdoğan, bütün kalbiyle, bütün samimiyetiyle İslam coğrafyasının tamamına, hangi mezhepten olursa olsun tüm Müslüman kardeşlerine bir çağrı, bir davet yaptığını aktararak, “Ne olur şöyle kenara çekilelim ve manzaraya bir bakalım. Kim kazanıyor, kim kaybediyor? Ölümlerden kazanan kim, çatışmalardan kazanan kim, aramızda var olan sorunlardan kazanç sağlayan kim? Eğer bu soruların cevaplarını verebilirsek, o cevapların gereğini yerine getirmek için bir küçük adım dahi atabilirsek, işte o zaman çözümün fitili tutuşturulmuş demektir.

BM'nin gerçek manada reforma ihtiyacı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 57 üyesi olan İİT'nin bu konuda adım atmamasından şikayet etti.  Erdoğan, "BM'nin reforme edilmesi noktasında ciddi adımların atılması lazım" dedi.


Talihsiz günler

İslam coğrafyasının yaşadığı acılar ve trajediden daha acı ve ağır olanının ‘manasız ihtilaflar, ‘tepkisizlik, suskunluk, anlamsız mazeretlere sığınmak’ olduğunu belirten Erdoğan, "Tarihinin en talihsiz günlerini yaşayan İslam coğrafyasında krizlerden çıkışın yegane şartı; birliktir, dayanışmadır, ittifaktır. İnanın her ne mesele varsa çözeriz, her sorunun üstesinden geliriz, yeter ki bir, beraber olalım, birbirimize kardeş olalım.  Kimin ne şahsi meselesi varsa kimin ne mezhebi meselesi varsa hatta ulusal çıkarı varsa bunu bir kenara bırakmalı, bölgenin barışı, istikrarı, refahı için çaba harcamalıdır" diye konuştu. 


Hedef haline getirildim

1. Dünya Savaşı’nın 100. yıl dönümünde İslam dünyasında kurgulanan siyasete dikkat çektiği için en ağır eleştiri ve hakaretlerin hedefi yapıldığını belirten Erdoğan, “Amerika kıtasına Müslümanların ulaştığını söyledim. Bilimsel gerçeklere dayanan bu tezi sadece tekrar ettiğim için Batı medyası tarafından, aynı zamanda maalesef içimizdeki yabancılaşmış kompleksliler tarafından hedef yapıldım. Müslümanlara hiç tereddüt etmeden, geri yaftasını yakıştıranlar, ırkçılık, adaletsizlik, çifte standart konusunda uyarılarımızı duymazdan geliyorlar. Bizim sormamızı, sorguluyor olmamızı istemiyorlar. Tarihi gerçekleri, medeniyet tarihini, bilim tarihini, siyasi, askeri, ilmi tarihi hatırlatmamızdan çok ama çok rahatsız oluyorlar” dedi.

#İSEDAK
#Erdoğan
#Filistin
9 yıl önce