|

MEB’den yurt dışı okul atağı

Türkiye, yurt dışında yeni okullar açmak için harekete geçti. Milli Eğitim Bakanlığı, Kafkasya’dan Afrika’ya Balkanlar’dan Ortadoğu’ya onlarca ülkede okul açmak için planlama yaptı. Halen bakanlığa bağlı 16 ülkede 66 okul faaliyet gösteriyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:36 - 23/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Milli Eğitim Bakanlığı, Kafkasya’dan Afrika’ya Balkanlar’dan Ortadoğu’ya onlarca ülkede okullar açacak.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Etiyopya’da gündeme getirdiği MEB’in yurtdışında okul açması ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Paralel yapının yurtdışında açtığı okullar ile Türkiye aleyhinde karalama kampanyası yürüttüğünün tespiti üzerine harekete geçildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlar Kurulu toplantısında hazırlıklarla ilgili sunum yapacak. Daha sonra konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunum yapılacağı öğrenildi.

KAFKASYA’DAN AFRİKA’YA KADAR

Yüksek Öğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürlüğü’nü kuran MEB, yurtdışında okul açmak için Kafkasya’dan Afrika’ya, Balkanlar’dan Ortadoğu’ya birçok ülkenin Eğitim Bakanlıkları ile temasa geçti. Mutabık kalınan ülkelerde okul yapılması için bina ve öğretmen ihtiyacı için çalışmalar başlatıldı. Gelecek yıl Katar, Kırgızistan, Somali, Moskova, Kazakistan, Fransa, Almanya, Çeçenistan ve Filistin’de okullar açılacak. 

TİKA VE DİYANET YARDIMCI UNSURLAR

MEB’in yurtdışında açacağı okullar için TİKA ve Diyanet Vakfı’nın önemli katkılar sağladığı öğrenildi. Özellikle bina temininde TİKA’nın katkıları olacak. Diyanet Vakfı’nın ise halen Somali’de bir İmam Hatip Lisesi açtığı benzer bir talebin Tanzanya’dan geldiği öğrenildi. Milli Eğitim Bakanlığı ayrıca isteyen STK’lara da öğretmen ve kitap temin ediyor.  

MEB İLE DİRSEK TEMASINDA OLACAKLAR 

Okulların açılacağı ülkenin yetkilileri, Milli Eğitim Bakanlığı ile dirsek temas içinde olacaklar. Türkiye’nin rehberliğinde ve yönlendirmeler doğrultusunda tasarruflar kullanılacak. Bazı ülkelerde yaşanan sıkıntı üzerine Yunus Emre Enstitüsü gibi Eğitim Vakfı kurulacak. Bu vakıf yarı özel yarı devlete bağlı olarak hizmet vereceği belirtiliyor. Bu kapsamda Etiyopya ile Türkiye arasında Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ya da bir kürsünün kurulması konusunda karşılıklı bir niyet oluştuğu kaydedildi. Ayrıca, Addis Ababa Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü’nün, Türkoloji bölümü kurulması için girişim çalışmaları devam ediyor.

Bayrağımız dalgalanacak

Milli Eğitim Bakanı Avcı, yurt dışındaki Türk okullarının kapatılmasıyla alakalı, “Bu okullarla ilgili olarak da yükselen bayrak inmez. Türk devletinin gücü de her yerde bu bayrağa dalgalandırmaya hamd olsun yeter. Devlet, hükümet ve millet olarak biz üzerimize düşeni her yerde hakkıyla yerine getiririz, buna da gücümüz yeter” dedi. 

HAZIRLIK SON AŞAMADA

Konuyla ilgili açıklamayı önümüzdeki hafta yapmayı planladıklarını dile getiren Avcı, “Hazırlıklarımız gerçekten son aşamada. Hepsiyle ilgili çalışmamız var. Onlarla ilgili Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda muhtemelen bir sunumumuz olur, sonrasında açıklarız. Bu okullarla ilgili olarak da yükselen bayrak inmez. Türk devletinin gücü de her yerde bu bayrağa dalgalandırmaya hamdolsun yeter. Devlet, hükümet ve millet olarak biz üzerimize düşeni her yerde hakkıyla yerine getiririz. Buna da gücümüz yeter” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN'A SUNULACAK

Avcı, üzerinde yapmış oldukları çalışmanın son halini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya ziyareti sırasında cemaat okullarını gündeme getirerek, kapatılması gerektiğini söylemişti.

66 okulda eğitim

MEB’in şu an için yurtdışında 66 okulu var. Bu okullarda ise bin 670 öğretmen ve okutman hizmet veriyor. Okullarda o ülkenin dersleri ile Türkiye’de verilen dersler okutuluyor.  

ÖĞRETMEN MAAŞINA ZAM

Bakanlık şu an dünya genelinde Afganistan’da 2, Avusturya, Viyana, Danimarka, İran,  Moldova, Romanya, Belçika, Azerbeycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan’da başta olmak üzere 66 ülkede okulu bulunuyor. Ocak ayından itibaren yurtdışında öğretmen yapanların maaşlarında iyileşme oldu. Ülkesine göre öğretmenlerin maaşı değişiyor. 

ORTALAMA 1900 AVRO

Ortalama bin 900 avro alıyorlar. Ayrıca,  yurtdışında görev yapan öğretmenlerin Türkiye’deki aldıkları maaşlar ise hesaplarına yatıyor. Öğretmenler 5 yıl görevlendiriliyor.
#Kafkasya
#Ortadoğu
#MEB
#Tayyip Erdoğan
9 yıl önce