|

Meclis AYM'ye üye seçecek

TBMM, 2010 yılında Anayasa'da yapılan değişikliğin ardından Anayasa Mahkemesi'nde boşalan üyelik için üçüncü kez seçim yapacak.

Yeni Şafak
17:39 - 5/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:42 - 5/03/2015 Perşembe
AA

TBMM, 2010 yılında Anayasa'da yapılan değişikliğin ardından Anayasa Mahkemesi'nde boşalan üyelik için üçüncü kez seçim yapacak. Daha önce 6 Ekim ve 13 Ekim 2010'da AYM'ye üye seçimi yapan Meclis, 13 Mart'a kadar Haşim Kılıç'tan boşalan üyelik için yeni bir seçim gerçekleştirecek. 


Sayıştay Genel Kurulunca 11 oyla seçilen üye Rıdvan Güleç ve Abdullah Şimşek ile 9 oyla seçilen Ahmet Zorlar'ın ismi TBMM Başkanlığı'na bildirildi.     


Meclis, 17 üyeden oluşan  AYM'nin üç üyesini seçiyor. Bunlardan ikisini Sayıştay, birini ise baro başkanlarının gösterecekleri serbest avukatlar arasından seçiyor. 


TBMM Genel Kurulu, AYM üyeliğinin seçimini haftaya yapacak. Buna göre, Sayıştay kontenjanından seçilen Güleç, Şimşek ve Zorlar arasından birini seçecek. Genel Kurul'da yapılacak gizli oylamada; her boş üyelik için ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilecek. 


Genel Kurul'da haftaya RTÜK'te HDP'ye düşen üyelik için de seçim yapılacak. HDP'nin, RTÜK üyesi Ahmet Yıldırım'ın milletvekilliği için istifa etmesi sebebiyle boşalan üyelik için gösterdiği Ersin Öngel ve Nevruz Uğur arasından biri seçilecek.

#Meclis
# Anayasa Mahkemesi'ne üye seçecek
#TBMM
#Anayasa Mahkemesi
#AYM
#Haşim Kılıç
#Sayıştay Genel Kurulu
#Rıdvan Güleç
#Abdullah Şimşek
#Ahmet Zorlar
9 yıl önce
default-profile-img