|

Mehmet Ali Aybar anılacak

Anka
00:00 - 31/10/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:34 - 31/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Mehmet Ali Aybar anılacak
Mehmet Ali Aybar anılacak

Tarih Vakfı ve Güllü Aybar'ın işbirliği ile düzenlenen 11. Mehmet Ali Aybar'ı Anma Sempozyumu, “Politik, Toplumsal ve Kültürel Özne Olarak Aydın” temasıyla İstanbul'un ardından 2 Kasım Cuma günü Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek.

Tarih Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, sempozyum, aydın olmayla ilgili felsefî, epistemolojik, tarihsel, politik ve toplumsal perspektiflerden açılım sağlamayı amaçlıyor. Aydın kavramının bugün ifade ettikleri, aydının toplumsal ve siyasal hayattaki işlevi, demokrasi ve insan hakları çerçevesinde aydının sorumluluğu, Türkiye özelinde hayat bulan aydın tipolojisinin sınırları, Türkiye İşçi Partisi eski Başkanı Mehmet Ali Aybar özelinde aydın kavramının düşünsel ve eylemsel unsurları, Aybar-Boran (Behice) ayrışmasının kuramsal temelleri, sol aydın ve Kürt sorunu gibi sorunsallar sempozyumda tartışılacak.

ODTÜ Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet İnam, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Başkanı Levent Korkut, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Mesut Yeğen ve "Bir siyasal düşünür olarak Mehmet Ali Aybar" isimli kitabın yazarı Barış Ünlü'nün konuşmacı olarak katılacağı sempozyum, ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Çobanoğlu Salonu'nda saat 10.30'da başlayacak.


MEHMET ALİ AYBAR KİMDİR?

5 Ekim 1908'de İstanbul'da doğan M. Ali Aybar, Galatasaray Lisesi'nden sonra İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Aynı fakültede anayasa hukuku asistanı, hukuk doktoru ve devletler hukuku doçenti oldu. 1946'da yazıları nedeniyle doçentlik görevine son verildi. Aynı yıl Demokrat Parti' den (DP) milletvekili adayı oldu, ancak seçilemedi. Önce Hür, sonra Zincirli Hürriyet gazetelerini çıkardı ve buralardaki yazıları nedeniyle 1949'da 3 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1950'deki genel afla serbest bırakılan Aybar iki yıl sonra avukatlığa başladı. 1962'de TİP'in genel başkanlığına getirildi. 1965 ve 1969 genel seçimlerinde bu partiden İstanbul milletvekili seçildi. Aynı dönemlerde Sovyetler Birliği'nin Çekoslovakya'yı işgaline karşı çıktı ve "Türkiye'ye özgü sosyalizm” şeklinde ifade ettiği sosyalizm anlayışını savundu. Bu görüşlerine karşı çıkanlar arasındaki anlaşmazlığın büyümesi üzerine 1969'da genel başkanlıktan, 1971'de de parti üyeliğinden istifa etti. 1975'te, kısa bir süre sonra Sosyalist Devrim Partisi adını alacak olan ve 12 Eylül 1980' de diğer partilerle birlikte kapatılan Sosyalist Parti' yi kurdu. Bağımsızlık, Demokrasi, Sosyalizm (1968),12 Mart'tan Sonra Meclis Konuşmaları (1973) ve Örgüt Sorunu (1979) isimli kitapları bulunan Aybar, ABD'nin Vietnam'daki savaş suçlarını yargılamak üzere oluşturulan Uluslararası Russei Mahkemesi'ne yargıç olarak da seçilmişti.

Türk sosyalist hareketinin önde gelen isimlerinden, kapatılan Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) eski lideri ve Sosyalist Devrim Partisi'nin (SDP) kurucu gene1 başkanı Mehmet Ali Aybar 10 Temmuz 1995'te tedavi edildiği Florance Nightingale Hastanesi'nde kalp yetmezliği sonucu öldü.

16 yıl önce