|

Mescid-i Aksa'dan dualar yükseldi

Hz. Muhammed'in Miraç'a çıktığı mekândan TRT özel kandil programı yaptı.Mescid-i Aksa ile Eyüpsultan Camii'nden dönüşümlü olarak yayınlanan kandil programında yapılan duada gözyaşları sel oldu.

İstanbul
00:00 - 20/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:02 - 20/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Mescid-i Aksa'dan dualar yükseldi
Mescid-i Aksa'dan dualar yükseldi

TRT, İsrail'in bugüne kadar çekimlere kapalı tuttuğu Mescid-i Aksa'nın kapılarını açarak Miraç Gecesi'nde canlı yayın yaptı. Hz. Muhammed'in Miraç'a çıktığı mekândan yapılan özel kandil programı, Mescid-i Aksa ile Eyüpsultan Camii'nden dönüşümlü olarak yayınlandı.

Her iki programda da iki tarafta da seçkin hafızlar, mevlithan ve duahanları hazır bulundu. TRT Avaz'dan verilen programının Eyüp Sultan Camisi'nden yapılan kısmında İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı Miraç'ın ve namazın önemini anlatan bir konuşma yaptı. Miraç olayının, Hz. Muhammed'in peygamberliğinin 9. yılında Kâbe'den Kudüs'deki Mescid-i Aksa'ya, oradan da göklere yükseltilmesi ve daha sonra geldiği yere döndürülmesi olduğunu anlatan Çağrıcı, “Bu zaman ve mesafe kavramının ortadan kalktığı baştan sona bir mucizedir' dedi. Çağrıcı, Miraç'ta ayrıca Hz. Muhammed'e insanlığın ahiret hayatındaki akıbetiyle ilgili tablolar ve manzaralar gösterildiğini dile getirdi. Konuşma sonrasında İlahiyatçı Doç.Dr Emin Işık ise dua okudu. Habil Öndeş ilahi grubu da programda çeşitli ilahileri seslendirdi.

NAMAZ MÜMİNİN MİRACIDIR

Öte yandan kandil dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ise “Miraç hadisesi bizlere, ilahi rahmet ve huzura erişmenin, öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten geçtiğini haber verir' dedi. Miracın, Hz. Muhammed'e has bir mazhariyet ve tecrübe olduğunu belirten Bardakoğlu, “Mirac'ın müminlere yansıyan bir bereketi olarak, İslam'ın temel ibadetlerinden biri olan namaz, Sevgili Peygamberimiz'in ifadesiyle 'Müminlerin miracı' kılınmış, her bir mümine namazla Yüce Rabbi'nin huzuruna çıkış ve oraya kabul ediliş imtiyazı tanınmıştır' dedi.


Miraç'ın yaşandığı camiden canlı yayın

Mescid-i Aksa'dan TRT'nin yaptığı Kandil programına Türkiye dışında Orta Asya ile Ortadoğu bölgesindeki Arap ve Müslüman coğrafyası da yoğun ilgi gösterdi. Mübarek Miraç Gecesini Kudüs'te kutlamak için Türkiye'den de yaklaşık 500 kişi katıldı.



15 yıl önce