|

MHP 26 Haziran’da kurultaya gidiyor

Yargıtay, MHP'de olağanüstü kongre tartışmalarıyla ilgili son noktayı koydu. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, olağanüstü tüzük kongresi yapılması için çağrı heyeti görevlendirilmesini hukuka uygun buldu. Karar üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli, 26 Haziran'da olağanüstü 'genel başkan seçimli' kurultay kararı aldı

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 02:19 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Yargıtay, MHP'de kördüğüme dönen olağanüstü kongre bilmecesiyle ilgili flaş bir karar verdi. 18. Hukuk Dairesi, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin olağanüstü kongre toplanmasına ilişkin kararını onadı. Dosyayı incelemek üzere görevlendirilen üyenin görüşü doğrultusunda karar, oy birliğiyle alındı. Daire kararına karşı karar düzeltme isteminde bulunulamıyor. Bu durumda, MHP'de olağanüstü kongreye gitmesinin önü de açılmış oldu. Genel Merkez, 3 kişilik çağrı heyetinin olağanüstü kongrenin yapılacağı tarihi belirlemesini beklemeden 26 Haziran veya 10 Temmuz'da olağanüstü 'genel başkan seçimli' kurultaya gidileceğini duyurdu.



BAHÇELİ'DEN RESTE REST


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kararın ardından kurmaylarını Genel Merkez'de topladı, yaklaşık yarım saatlik bir toplantı yaptı. MHP Genel Merkezi Çağrı Heyeti'nin tarih açıklamasını beklemeden kendi kongre tarihini açıkladı. Toplantının ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, parti tüzüğünün 63. maddesine dayanarak MHP lideri Bahçeli'nin "genel başkanlık seçimli olağanüstü kurultay kararı" aldığını açıkladı.





SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAY KARARI


Yalçın, "MHP yargı kararlarına saygılıdır. Yargıtay'ın vermiş olduğu bu kararı da saygıyla karşılamış olduğumuzu belirtmek isterim. Bu karar sonrasında tüzüğümüz 63. maddesinin genel başkanımıza vermiş olduğu yetkiye dayanarak sayın genel başkanımız bir karar almak suretiyle 26 Haziran ya da 10 Temmuz tarihlerinde MHP'yi olağanüstü ama seçimli kurultaya götürme kararı almıştır" dedi. Bahçeli'nin aldığı olağanüstü kurultay tarihleri Başkanlık Divanı ve MYK'da tartışılacak ve karara bağlanacak. Parti yönetimi, söz konusu tarihlerde Ankara Arena'da kongre yapılması için salon kiralandığını belirtti. Yalçın, MHP'nin 26 Haziran ya da 10 Temmuz'da yapmayı planladığı seçimli kurultayın MYK kararının ardından tarihin netlik kazanacağını ve Bahçeli'nin de aday olacağını söyledi.



TÜZÜK İNCELEMESİNİ BEKLEMEDİ


MHP'li bir üst kurulu delegesi, Yargıtay'dan tüzük hükmünün SPK ve Anayasaya aykırı olup olmadığıyla ilgili Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin karar veremeyeceğini belirterek, dosyanın bu konuda yetkili olan AYM'ye taşınmasını istedi. MHP avukatı Yücel Bulut da 18. Hukuk Dairesi Başkanlığı'na dilekçe vererek, parti tüzüğüyle ilgili Yargıtay Başsavcılığı'na yapılan başvuru sonuçlanıncaya temyiz kararının bekletilmesini istemişti. Ancak Daire, tüzük incelemesini beklemeden kararını açıkladı.



Muhaliflerin yüzü güldü




Muhalif isimlerden Koray Aydın, “Geç de olsa" açıklanan karardan mutluluk duyduğunu belirtti. Bu karar ile kurultayın önünde engel kalmadığını ifade eden Aydın, kararla aynı zamanda Çağrı Heyeti'nin tekrar yetkili kılındığını kaydetti. “Sandık önümüze konuldu" diyen Aydın, teorik olarak 40 gün içerisinde iki kongre yapmayı planladıklarını bildirdi. Adaylığını açıklayan isimlerden Sinan Oğan ise kararın ülkücü, milliyetçi harekete hayırlı olması dileğinde bulunarak, Çağrı Heyeti ile en kısa sürede bir araya gelerek yeni yol haritasını belirleyeceklerini vurguladı. Diğer aday Meral Akşener ise “Allah hiçbirimizi utandırmasın, ülkücü, milliyetçi hareketin önü açılmıştır" dedi. Olağanüstü kurultayın şölen havasında geçmesi için çok çalışacaklarını anlatan Akşener, “Sayın Bahçeli'yi sözünün eri bir insan olarak tanırız." dedi.



Teröre karşı yanındayız


Bahçeli, terörle mücadelede hükümetin yanında tavır almayı sürdüreceklerini söyledi. MHP TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Genel Başkan Bahçeli, Türkiye'nin karanlık senaryolar, komplo teorileri, ekonomik açmazlar, sosyal sıkıntılar ve hukuki tartışmalarla çok vakit kaybettiğini bildirdi. Bahçeli konuşmasında özetle şunları söyledi:



TÜRKİYE ÇEMBERE ALINMIŞ


“Bizim AKP hükümetine desteğimiz terörle mücadeleyle sınırlıdır. Başkanlık sistemi ve partili cumhurbaşkanlığı konusunda vereceğimiz destek, sunacağımız herhangi bir katkı zamanın ve şartların ruhuna uygun olacak şekilde yoktur. Şurası açıktır ki Türkiye'miz çembere alınmış, tuzağa çekilmiş, dara düşürülmüştür.MHP olarak Türkiye'nin tarihi hak ve çıkarlarını savunmaya, eksikleri gidermeye, tahribatları onarmaya hem hazırlıklı hem de kararlıyız. Ancak başkanlık sistemi gibi dibi görünmeyen kuyudan su içmeye ne irademiz, ne de isteğimiz vardır.



TERÖRÜN KÖKÜ KAZINMALI


Yeni kurulacak hükümetin önce terörün kökünü kazıması, Türkiye'nin belini doğrultması en içten beklenti ve tavsiyemizdir. Amaç bu olursa, AKP hükümeti korkmasın, Milliyetçi Hareket Partisi cesurca destekçisi olacaktır. Doğru yapılan ne varsa yanındayız, yanlışta da karşı çıkışlarımızı mutlaka sürdürecek, milletimizin hak ve hukukunu her daim müdafaa edeceğiz."





#MHP
#Devlet Bahçeli
#Kurultay
8 yıl önce