|

MHP Seçim beyannamesi açıklandı

MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim beyannamesini açıkladı. MHP, kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C'liler, vekil, sözleşmeli ile geçici statüde çalışanları kadroya geçirmeyi, kamu işçilerine naklen atanabilme imkanı tanımayı vadediyor.

Yeni Şafak
15:02 - 3/05/2015 Pazar
Güncelleme: 18:24 - 3/05/2015 Pazar
AA

MHP, kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C'liler, vekil, sözleşmeli ile geçici statüde çalışanları kadroya geçirmeyi, kamu işçilerine naklen atanabilme imkanı tanımayı vadediyor.



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlikle açıklanan 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere ilişkin beyanname, "Toplumsal Onarım ve Huzurlu Gelecek Bizimle Yürü Türkiye" başlığını taşıyor. 256 sayfadan oluşan beyannamenin sunuş bölümü, "Akıl tutulmasından akıllı devlete", "Çağın dinamiklerine milli bakış", "Küresel güç Türkiye vizyonu", "İktidar anlayışımız ve temel haklar", "Politikalar" ve "Geleceğin inşası" başlıklarından oluşuyor.



MHP, seçim beyannamesinin "Adalet" başlığı altında, yargı bağımsızlığını teminat altına almayı, yargının iş yükünü azaltmayı vadediyor. Adalet sisteminin güçlüyü değil haklıyı koruyacağı ve hukukun üstünlüğünün hakim kılınacağı belirtilen beyannameye göre, "adalet" başlığındaki ifadelerden bazıları şöyle:



"Yargı reformu kapsamında yapılacak değişikliklerle toplumun adalete güven duygusu artırılacak. AKP döneminde başta bölücü terör örgütüyle sürdürülen müzakere sürecine paralel olarak yapılanlar olmak üzere etnisite merkezli, ayrımcı, milli ve manevi değerlerle üniter devlet yapısını, Cumhuriyetin temel niteliklerini tahrip eden, Türkiye'nin ülkesi ve milletiyle bölünmezliğini tehdit eden, yolsuzluk ve usulsüzlüğü teşvik eden yasal ve idari düzenlemeler kaldırılacak ve oluşan tahribatı onarıcı yeni düzenlemeler hayata geçirilecektir. Yargılama sürecini hızlandıracak adli yapılanmaya gidilecek, Yargıtay'ın hizmet kapasitesi geliştirilecek. Yargıdaki seçimler demokratik usullerle yapılacak. Adli yardım uygulaması etkinleştirilecek, aile avukatlığı sistemi oluşturulacak. Kadın, çocuk, engelli ve yaşlılara yönelik şiddet olaylarında dava zaman aşımı kaldırılacak. Adli tıp, dış etkilerden bağımsız karar verecek."



"Terörün kökünü kazıyacağız"


Bahçeli, Türkiye'de bölücülüğün kökünü kazıyacaklarını belirterek, "Güvenlik güçlerimizi, kışlada karakollara hapseden uygulamalara mutlaka son vereceğiz. Herkes bilsin ki terörün ve bölücülüğün kökünü kazıyacağız. Terörle pazarlıklar derhal bitirilecek, ihanet süreci bıçak gibi kesilecek, ihanete ortak olanlar adalete sevk edilecektir" diye konuştu.



"Parlamenter sistem Türk milletine en uygun yönetim şekli"


Parlamenter sistemin, demokratik sistemin sistemin sürdürülmesi açısından gerekli gördüklerine işaret eden Bahçeli, şöyle konuştu:



"Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter milli devlet yapısını esas alan parlamenter sistemi, demokratik siyasi sistemin sürdürülebilmesi bakımından gerekli görüyoruz ve Türk milletine en uygun yönetim şekli olarak değerlendiriyoruz."



"Mazot 1 lira 75 kuruş olacak"


Bahçeli, MHP iktidarında mazot, gübre ve yem üzerindeki vergileri kaldıracaklarını belirterek, "Çiftçimizin canını yakan mazot herkes duysun ki 1 lira 75 kuruş olacaktır" dedi.



"Asgari ücreti bin 400 liraya çıkaracağız"


Asgari ücrete yönelik düzenlemeler yapacaklarına dikkati çeken Bahçeli, "MHP Genel Başkanı Bahçeli: "Önemle altını çiziyorum, asgari ücreti net bin 400 liraya çıkaracağız. Asgari ücretlilere, büyükşehirlerde her ay 100 lira şehir içi ulaşım desteği vereceğiz" diye konuştu.



Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılacak


Beyannamenin "Yolsuzlukla mücadele, siyasi ve ahlaki yozlaşmanın önlenmesi" başlığında, yolsuzluklarla amansız bir şekilde mücadele edileceği, rüşvet ve yolsuzluğu caiz gören anlayışa son verileceği bildiriliyor.



Yolsuzluk yapanların bağımsız Türk adaleti önünde hesap vermesinin sağlanacağı kaydedilen beyannamede, "Yolsuzlukla Mücadele Kurulu kurulacak. Yolsuzlukla mücadele için eğitim yoluyla bilinçlendirmeye ağırlık verilecek. Yolsuzluğa zemin hazırlayan mevzuat değiştirilecek" görüşlerine yer veriliyor.



Elektronik oy kullanımına geçileceği sözü verilen beyannamede, şunlar yer alıyor:



"Milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılarak kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılacak. Milletvekillerinin yapamayacakları işlerin, parlamento faaliyetlerinde etkinlik sağlanması ve TBMM'nin saygınlığı çerçevesinde değerlendirilmesi benimsenecek. Yüce Divan yetkisinin ve görevinin, yargılanmanın adil, bağımsız ve ihtisas sahibi mahkeme tarafından yapılması anlayışı içinde tazmini esas olacak. Siyasi partilerin, TBMM üyelerinin ve üst siyasi yönetim kadrolarının faaliyet ve çalışmalarının tüm yönlerinin etik esaslara bağlanması esas olacak. Bu amaçla Siyasi Ahlak Yasası çıkarılacak."



Taşeron işçilere ve 4/C'lilere kadro


Beyannamesinin "kamu yönetimi" bölümünde personel rejimini yeniden düzenlemeyi ve kamuda çalışan taşeron işçiler, 4/C'liler, vekil, sözleşmeli ile geçici statüde çalışanları kadroya geçirmeyi vadeden MHP, kamu işçilerine naklen atanabilme imkanı tanınacağını belirtiyor. MHP'nin bu konudaki diğer vaatleri şöyle:



"Kamuda eşit değerde iş yapan eşit ücret alacak. Ücret adaleti sağlanacak. Ek ödemeler emekli aylığına yansıyacak, emekli ikramiyesinde yıl sınırı kalkacak. Kamu çalışanlarına disiplin affı getirilecek. İmam ve müezzini olmayan cami kalmayacak. Vekil imam ve müezzinlere kadro verilecek. Hizmet yönünden yerel yönetimin federasyon ve benzeri bölgesel yönetimlere dönüştürülmesine izin verilmeyecek. Büyükşehir sınırını mülki sınır yapan düzenleme kaldırılacak. Kapatılan belde belediyeleri, özel idare ve köyler yeniden kurulacak. İhtiyar heyeti üyelerine her ay 150 lira huzur hakkı verilecek."



"Borç Sarmalından Çıkış Projesi"


"Ekonomik hedef ve sosyal politikalar" başlığıyla beyannamede yer alan bölümde kısa vadeli hedefin tek başına iktidar olmak olduğuna işaret ediliyor. Beyannamede, "Birinci iktidar dönemi" olarak nitelendirilen 2015-2019 yıllarının "onarım, bütünleşme ve atılım" dönemi, "İkinci iktidar dönemi" olarak nitelendirilen 2019-2023 yıllarının ise "bölgesel güç, küresel aktör Türkiye" dönemi olacağı belirtiliyor. Seçim bildirgesine göre, "birinci iktidar dönemi"nde yıllık ortalama yüzde 5,2 büyüme ve 700 bin yeni istihdam hedefleyen MHP, "ikinci iktidar dönemi"nde ise yılda ortalama yüzde 6,6 büyüme ve 1 milyon 25 bin yeni istihdam sağlamayı amaçlıyor.



Beyannamede ekonomiye ilişkin şu hedefler ortaya konuyor:



"İhracat artırılacak, ihracattaki artışı sürdürülebilir kılacak gerçekçi bir döviz kuru politikası ekonominin gerekleriyle uyumlu bir şekilde uygulanacak. Yatırımları ve istihdamı teşvik etmek amacıyla sektörel ve dar bölge teşvik sistemi getirilecek. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilecek. KOBİ'lerin finansman ve altyapı imkanları artırılacak. KOBİ'leri, esnaf ve sanatkarı, çiftçileri ve diğer vatandaşları borç ve yüksek faiz sarmalının neden olduğu yoksulluk tuzağından kurtarmak amacıyla finansal borçların yeniden yapılanması için 'Borç Sarmalından Çıkış Projesi" uygulamaya konulacak."



GSYH'nın 2019'da 1,1 trilyon dolara, kişi başına milli gelirin 13,3 bin dolara çıkartılacağı ifade edilen beyannamede, şu vaatlere yer veriliyor:



"Enflasyon kalıcı şekilde düşürülerek ilk dönem sonunda yüzde 6, ikinci dönem sonunda ise yüzde 5'e çekilecek, fiyat istikrarı sağlanacak. Adaletli ve etkin bir vergi sistemi tesis edilecek. Üretimi, yatırımı ve etkin kaynak dağılımını sağlayan bir vergi sistemi kurulacak. Vadeli satışlarda KDV ertelenecek. Vergisini düzenli ödeyen vatandaşlar ödüllendirilecek. Tüm harcamalar gider konusu yapılabilecek. Kayıt dışılık ve kaçakçılıkla mücadele edilecek. Öncelikli yatırım projelerine kaynak tahsis edilecek, gerçekçilikten uzak projeler ayıklanacak. Kamu borçları sürdürülebilir seviyede tutulacak. Dış ticaret açığı ve cari açık azaltılacak. Yurt içi ara mal üretimi teşvik edilecek. Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın tasarrufları ülke ekonomisine kazandırılacak. Doğrudan yabancı sermaye teşvik edilecek. İthal edilen bazı malların üretimi özel bir program kapsamında teşvik edilecek. Özelleştirmede halka arz yöntemi esas olacak. KİT'lerin karlılık ve verimlilik esasına göre çalışması sağlanacak."



MHP, net asgari ücretin bin 400 liraya yükseltileceğini, asgari ücretten vergi alınmayacağını ve emeklilere her yıl 2 aylık net asgari ücret tutarında "Emekli Destek Ödeneği" verileceğini vadetti.



MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Ankara Arena Spor Salonu'nda açıklanan, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlere ilişkin "Toplumsal Onarım ve Huzurlu Gelecek Bizimle Yürü Türkiye" başlıklı beyannamede, Ekonomi ve Hazine Bakanlığı, Bilim, Teknoloji ve İletişim Bakanlığı ile Strateji ve Politika Geliştirme Müsteşarlığı kurulması vadediliyor.



Atıl kaynakların harekete geçirileceği, göçün önleneceği, bilime ve bilim insanına önem verileceği, bilimsel araştırmalara daha fazla kaynak aktarılacağı, ucuz ve hızlı haberleşmenin yaygınlaştırılacağı, "Bilişim Vadisi" projesinin hayata geçirileceği, iletişim üzerindeki vergi yükünün hafifletileceği belirtilen beyannamede, e-yaşam tarzının gereği olarak herkese "Akıllı kart" verileceği ifade ediliyor.



Yasal olmayan dinlemelere fırsat verilmeyeceği bildirilen beyannamede, Türkiye'nin bölgesel ve küresel üretim merkezi haline getirileceği vurgulanıyor.



"Vatandaştan kayıp-kaçak bedeli alınmayacak"


Milli bir enerji politikasının oluşturulacağına işaret edilen beyannamede, enerji sektörünün yeniden yapılandırılacağı, enerji borsası oluşturulacağı, milli petrol-gaz şirketleri oluşturulacağı, arama ve üretime hız verileceği belirtilerek, şunlar aktarıldı:



"Aylık 200 kwh'nın altında elektrik tüketen ailelere yüzde 75 indirim uygulanacak. Vatandaştan kayıp-kaçak bedeli alınmayacak. Ülkemizin hassas nükleer teknolojiye sahip olması sağlanacak. Yenilenebilir enerji bir strateji belgesi kapsamında desteklenecek. Su kaynakları ekosisteme duyarlı bir anlayışla yönetilecek. Madenlerimiz, yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülecek."



"Mazot 1 lira 75 kuruş olacak"


Beyannamede, tarım sektörünün rekabet gücü yüksek bir yapıya kavuşturulacağı, tarımda modern işletmeciliğe dönüşüm sağlanacağı vadediliyor. Üretici birliklerinin güçlendirileceği, çiftçinin güçlendirileceği ve yüksek kalitede fide-fidan üretiminin destekleneceği ifade edilen beyannamede, şu vaatler yer alıyor:



"Tarımsal destekler artırılacak. Hazine arazilerini kiralayan çiftçiler desteklerden yararlanacak. Çiftçilerin desteklenmesi amacıyla mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ve fide gibi tarımsal girdilerin üzerindeki ÖTV ve KDV kaldırılacak, böylece mazot 1 lira 75 kuruş olacak. Sulama ve tarım işletmelerinde kullanılan elektrikten KDV alınmayacak. Çiftçilerin ucuz elektrik kullanmaları sağlanacak. Elektrik fatura bedelleri hasat döneminde tahsil edilecek.



"Şoföre yıpranma payı"


Esnaf ve sanatkar kesiminin faaliyetlerinin destekleneceği, AVM yasasının esnafın haklarını koruyacak şekilde yeniden düzenleneceği, esnaf ve sanatkarların uygun krediye erişiminin kolaylaştırılacağı bildirilen beyannameye şöyle devam edildi:



"Yeni iş yeri açan esnafa 5 yıl süreyle vergi ve prim avantajı sağlanacak. Esnafın gelirinin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanacak. Şoför esnafının yenilemek için alacağı ticari araçtan vergi alınmayacak. Kamyon, otobüs, dolmuş ve taksi şoförlerine çalışma sürelerinin her 4 yılı için 1 yıl fiili hizmet zammı verilecek. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan esnafa vergisiz akaryakıt sağlanacak. Esnaf ve sanatkarın emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecek."



- "Bankalar emeklilerin maaşlarını bloke edemeyecek"



Beyannamede işsizlik ve yoksullukla mücadeleye ilişkin bazı önlemlere de yer verildi. İşsizlikle mücadele için rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş sağlanacak, istihdam dostu yatırımlar ve yerli girdi kullanımı özendirilecek. İş ve yatırım ortamı iyileştirilecek. Dezavantajlı grupların işveren sigorta primi devlet tarafından karşılanacak. İlave iş gücü ihtiyacının, mevcut işçilerin haftalık çalışma saatini artırarak fazla mesaiyle karşılanması yerine yeni işçi istihdamı teşvik edilecek. Meslek okullarıyla sanayi ve KOBİ'ler arasında sıkı bağ kurulacak.



Yoksullukla mücadele kapsamında "orta direk" canlandırılacak, yoksulların üretici konuma getirilmesi esas olacak. Temel ihtiyaçlarla sağlık ve sosyal hizmetlerin yoksullar için ulaşılabilir olması sağlanacak.



MHP'nin yoksullukla mücadeleye ilişkin bazı vaatleri de şöyle:



"Zorunlu eğitimin ve temel sağlık hizmetlerinin gerektirdiği harcamaların aile bütçesine yük oluşturmasına son verilecek. Hiç kimse aç ve açıkta bırakılmayacak. Sosyal koruma bilgi sistemi geliştirilerek gerçek yoksulların hakkaniyete uygun bir şekilde sosyal yardımlardan yararlanması sağlanacak. Yoksullaşma riski bulunan kesimlere destek projeleri uygulanacak. Bankaların, ücretli ve emeklilerin maaş hesaplarına bloke uygulamaları engellenecek. Alacakların vasfı ne olursa olsun icra ve haciz uygulamaları hiç kimsenin gelirini asgari ücretin altına düşürecek şekilde gerçekleştirilemeyecek."



Muhtaç ailelere kira yardımı


Vatandaşların aldığı sosyal yardım ve desteklerin kesilmeyeceği vurgulanan beyannamede, sosyal koruma konusunda şu ifadelere yer verildi:



"Muhtaç ailelerin en az bir ferdine iş imkanı sağlanacak. İş verilene kadar ve ailenin muhtaçlık durumuna göre yaklaşık 700 lira aile desteği ödemesi yapılacak. Bu ödemenin öncelikle ev hanımlarına yapılması sağlanacak. 65 yaşını doldurmuş muhtaç durumdaki kişilere ödenecek aylık, 300 liraya yükseltilecek. Yaşlısına bakmakla yükümlü muhtaç durumdaki ailelere 'sosyal bakım yardımı' ödenecek.



Kamuya ait atıl kırsal arazilerden kullanılabilir olanlar, tarımsal üretim ve istihdam amaçlı olarak işsiz ve yoksul vatandaşlara tahsis edilecek ve ücretsiz büyük ya da küçükbaş hayvan verilecek. Terörden mağdur olmuş vatandaşlara yardım yapılacak. Evi olmayan muhtaç ailelere 250 lira kira yardımı yapılacak. Dar gelirli ailelerin elektrik giderleri karşılanacak. İlköğretimde beslenme desteği verilecek.



Muhtaç durumdaki engelli vatandaşların aylıkları 600 liraya yükseltilecek. Muhtaç ailelere 'Hilal Kart' verilecek. Yetim ve öksüzlere aylık 100 lira verilecek. Gazilere 3 bin 600 günde emeklilik hakkı verilecek. Şeref aylığı artırılarak tüm gazilere aynı tutarda ödenecek. Şehit yetimlerinin hepsine iş hakkı verilecek. Şehit ve gazi çocuklarının her kademedeki eğitimlerini devlet üslenecek."



Kamudaki taşeron işçilere kadro


Beyannamede, sosyal güvenlik, emekliler ve çalışma hayatına ilişkin de şu vaatler bulunuyor:



"Emeklilikte yaşa ve prim gün sayısına takılanların mağduriyetleri giderilecek. Staj ve çıraklık sürelerini borçlanma imkanı sağlanacak. Emeklilere her yıl mart ve eylül ayında 2 aylık net asgari ücret tutarında 'Emekli Destek Ödeneği' verilecek. Emekli aylığı zammı tüketim kalıplarına göre özel bir endeksle belirlenecek. Net asgari ücret, asgari geçim standardı düzeyi dikkate alınarak bin 400 liraya yükseltilecek. Hane halkı geliri asgari ücret tutarını geçmeyen asgari ücretlilere belirlenecek büyük şehirlerde 100 lira şehir içi ulaşım desteği verilecek. Asgari ücretten vergi alınmayacak. Ücretlilerin asgari ücret kadar geliri vergi dışı bırakılacak. Köleliği andıran işçi çalıştırma son verilecek. Kamuda çalışan taşeron işçiler kadroya geçirilecek."



Üniversiteye giriş sınavı kaldırılacak


Beyannameye göre, üniversite giriş sınavı kaldırılacak. Bunun yerine ilk ve orta öğretimde etkili bir yönlendirmeye bağlı olarak uygulanacak müfredat ile orta öğretim başarısını ve orta öğretim sonunda yapılacak olgunlaşma sınavını esas alan üniversiteye geçiş sistemi uygulamaya konulacak. Öğretmenlere 3600 ek gösterge verilecek. Öğretmenlerin ek dest ücretleri ile tazminatları yükseltilecek. Eğitime katkı amacıyla her çocuk için eğitim destek hesabı oluşturulacak. Her üniversite öğrencisine 10 bin liraya kadar yüksek öğrenim kuponu verilecek, işe girince faizsiz olarak 4 yılda tahsil edilecek. Evlenen gençlere 10 bin lira faizsiz ve 2 yıl vadeli evlilik kredisi verilecek.



Koruyucu ve temel sağlık hizmetlerinin ücretsiz sunulacağı bildirilen beyannamede, "Sağlık çalışanlarına çalışma sürelerinin her 1 yılı için 90 gün fiili hizmet süresi zammı hakkı verilecek. Sağlık harcamalarında vatandaşın yükü hafifletilecek" ifadelerine yer verildi.



"Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi kurulacak"


"Milli Birlik ve Bütünlük Projesi gerçekleştirilecek" başlığı ile beyannamede yer alan bölümde, MHP'nin Türk milletinin birliği ve beraberliğini koruyarak toplumsal huzursuzluk alanlarının cepheleşmeye dönüşmesini önlemeyi ve herkesin inancına saygı duyarak birlikte yaşama ideali etrafında kenetlenmeyi amaçladığı anlatıldı.



Beyannamede, "Milli Birlik ve Bütünlük Projesi kapsamında etnik inanç ve mezhep temelinde ayrışma yaşanmaması için Alevi İslam inancını benimseyen vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli sorunları Alevi inanç önderleri, Alevi İslam'ın çatı kuruluşları ve akademik çevrelerin katkı ve katılımıyla çözüme kavuşturulacak. Cemevi gerçeği siyasi kaygılardan uzak cami-cemevi karşıtlığına dönüştürülmeden kabul edilecek, inanç ve kültür hayatının bir unsuru olan cemevlerine devlet yardımı yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, Alevi İslam inancını da bünyesinde temsil edecek şekilde yeniden yapılandırılacak.



Aleviliğin öncelikli nitelikli eğitim ve kadro ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye Alevilik Araştırmaları Merkezi kurulacak. İlahiyat fakültelerinde tasavvuf ilimleri bölümü kurulacak. Din derslerinin müfredatına doğrudan Alevi toplumunun katılımıyla şekillenmiş, doğru, objektif ve bilimsel bilgiler dahil edilecek."



Sığınmacılar


Beyannamede sığınmacılarla ilgili, "Türkiye'ye yönelik toplu göçlerin kaynağında çözülmesi, ilave mülteci akınının durdurulması, Türkiye'ye kabul edilenlerin öncelikle geldikleri ülkeye sınır olan alanlarda ikametleri sağlanacak. Sığınmacılardan şartları uygun olanların, süratle vatanlarına kavuşturmaları sağlanacak" ifadeleri kullanıldı.



Terörle ''topyekun'' mücadele


"Milletin terör belasından kurtarılacağı" belirtilen beyannamede, şunlar kaydedildi:



"Partimiz, terörle mücadeleyi hiçbir şartta ihmal edilmemesi gereken milli bir politika olarak ele alacaktır. Bu kapsamda terör belasından ülkemizi kurtarmak için etkili, sonuç alıcı, çok boyutlu politikalar uygulanacak. Günlük siyasi kaygılardan arındırılmış uzun vadeli ve istikrarlı, milli ve etkin bir terörle mücadele politikası geliştirilecek ve uygulanacak. Teröristi merkeze alan mücadele anlayışı yerine terörle mücadele 'topyekun mücadele' olarak ele alınacak. Terörle ve teröristlerle mücadele güvenlik kuvvetleri aracılığıyla yapılacak. Vatandaşla terörist birbirinden ayrılacak. Terörü destekleyen iç ve dış unsurlarla etkin mücadele edilecek. Terörle mücadelede etkili yöntemler uygulanacak. Terör örgütüne devletle pazarlık yapma ya da tehdit etme cesareti veren tüm girişimler engellenecek. Terörle müzakereye derhal son verilecek, etkili bir mücadele yöntemi ihdas edilecek. Yürütülecek kararlı bir mücadele ile bölücü terör, uluslararası uzantıları dahil en kısa sürede kesin olarak bitirilecek. Vatandaşımız bölücü örgütün tasallutundan kurtarılacak."



Beyannamede, güçlü ve caydırıcı ordu tesis edileceği, yerli savunma sanayinin geliştirileceği, Siber Savaş ve Elektronik Güvenlik Komutanlığı kurulacağı, polislerin ek göstergelerin 3 bin 600'e yükseltileceği, özel güvenlik görevlilerinin en az 2 bin 100 lira aylık alacağı da vurgulandı.



Türkiye'nin huzurun ve istikrarın teminatı bir bölgesel lider haline getirileceği vadedilen beyannamede, siyasi çözüm adı altında Kıbrıs Türklüğünün haklarından feragat edilmeyeceği de kaydedildi.













#mhp
#mhp seçim beyannamesi
#devlet bahçeli
9 yıl önce