|

Migren ağrısının nedenini bulduk

Türk bilim insanları migren ağrısını tetikleyen nedenleri saptadı. Uluslararası çevrelerde büyük ilgi gören araştırma, dünyanın en saygın bilim dergisi Science''de yayınlanan ilk Türk hipotezi olarak tarihe geçti

Aa
00:00 - 31/03/2013 Pazar
Güncelleme: 21:58 - 30/03/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Migren  ağrısının  nedenini bulduk
Migren ağrısının nedenini bulduk

Hacettepe Üniversitesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü ile Tıp Fakültesi, migrenin neden kaynaklandığına ilişkin önemli bir araştırmaya imza attı. Araştırmada beyindeki sinir hücrelerinin üzerinde bulunan duyargaların normal fizyolojik dengeler zorlandığında alarm sinyalleri yaydığı tespit edildi. Migren ağrısını nasıl başladığına ilişkin bulguların yer aldığı bilimsel makale, dünyanın saygın bilim dergilerinden Science''de yayımlandı.

NEDENİ BİLİNMİYORDU

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgay Dalkara, Türkiye''de migrenin halk arasında görülme sıklığının yüzde 16 olduğunu söyledi. Bugüne kadar migren ağrısının nasıl meydana geldiğinin bilindiğini ancak neden başladığına dair tespitin bulunmadığını vurgulayan Dalkara, '''Migrenli kişilerde beyinde her şey normal görünüyor, bir bozukluk tespit edilmiyor. Bilinen migren tetikleyicileri var. Bunlar neden sadece bir grup insanda tetikleyici oluyor. Bu konularda ikna edici bilimsel bilgiler yoktu''' dedi.

DUYARGALARIN FONKSİYONU SAPTANDI

Dalkara, gözde ışıkların çakması ve kıpırdamaları sonrası görme alanın bulanıklaşması şeklinde gelişen '''aura olayı'''ndan 20-60 dakika sonra migren ağrısının başladığını, ancak bu olay ile ağrı arasındaki bağlantı yollarının daha önce bilinmediğini anlattı. Araştırmalarının '''aura olayı''' ile migren arasındaki bağlantıyı ortaya koyduklarına dikkati çeken Dalkara, şöyle konuştu: '''Beyinde, sinir hücreleri yani nöronların üzerinde sensör diyebileceğimiz duyarlı kanallar var. Sinir hücreleri fonksiyonlarını görürken, fizyolojik denge çok iyi kurulamadığında yani sinir hücreleri strese, sıkıntıya girdiğinde oradaki moleküler duyargalar aktive oluyor ve alarm sinyalleri veriyor. Nöron stresi bu sensörlerle hissediyor, sensör aktivitesi sonucu ağrıoluşuyor. Biz bu duyargalarla ağrı arasındaki yolu gösterdik. Duyargaların böyle bir fonksiyonu olduğu bilinmiyordu.''' q

İLK DEFA YAYINLANDI

Migren ağrılarının nasıl başladığına ilişkin ortaya attıkları hipoteze ilişkin yaklaşık 5 buçuk yıldır çalıştıklarını belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgay Dalkara, çok kesin ispatlar gerektiği için 6 kişilik ekiple pek çok deney gerçekleştirdiklerini kaydetti.

INSANLARDA TEST EDECEĞİZ

Yaptıkları deneylerin sonuçlarının dünyanın en önemli bilim dergilerinden olan Science''de yayımlandığına dikkati çeken Prof. Dr. Dalkara, '''Türkiye''de bu bir ilk. Bizim içinde mutlu bir olay. Bugüne kadar tümüyle Türkiye''de yapılmış tıp ve hayat bilimleri alanında Science''de yayımlanan bir araştırma yoktu''' dedi. Dalkara, elde ettikleri bulgulara farelerde yaptıkları deneylerle ulaştıklarını ifade ederek, artık hipotezin geçerliliğini insanlarda yapacakları araştırmalarla test edeceklerini, sonrasında da yeni ilaç geliştirme çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

11 yıl önce