|

Milyonlarca kişinin hakkını yediler

Cumhuriyet tarihinin en büyük kopya operasyonu için düğmeye basıldı. 2010 KPSS’de kopyaya karıştıkları tespit edilen 40'ı kamu görevlisi 63 kişi gözaltına alındı. Dosyadaki 1435’i bulan şüpheliler paralel yapı ile bağlantılı. Örgütlü kopya tam 268 bin adayı mağdur etti. Savcılık, olayın Cumhuriyet tarihinin en büyük devlete sızma girişimi olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2015 Salı
Güncelleme: 22:49 - 23/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, binlerce gencin umutlarının söndüğü 2010 KPSS soruşturmasında düğmeye bastı. Soruları sızdıran şüpheliler ile sınava giren bazı adaylara yönelik Ankara merkezli 19 ilde gerçekleştirilen operasyonda 63 kişi gözaltına alındı. Gözaltı kararı verilen 82 kişi ile toplamda bin 435 kişinin paralel yapıyla bağı deşifre oldu. Soruşturmayla bu kişilerin paralel yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağları ortaya çıktı. Eğitim Bilimleri sınavından 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adaydan bin 174'ünün tekrar edilen ikinci sınava girmediği belirlendi. Kopya skandalının ardından sınavın tekrar edilmesiyle 268 bin adayın mağdur olduğu, devletin 10 milyon TL zarara uğradığı tespit edildi.



OPERASYON İÇİN DÜĞMEYE BASTI


Operasyon, Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan tarafından yıllarca uyutulan soruşturma dosyasının Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'a verilmesiyle başladı. Gerçekler gün yüzüne çıkmaya başladı. 1 yıldan beri soruşturmayı yürüten Erkman, dün düğmeye bastı. 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ankara merkezli başlatılan ve aralarında İstanbul, İzmir, Isparta, Sivas, Samsun ve Kayseri'nin de yer aldığı 19 ilde gerçekleştirilen operasyonda, 63 kişi gözaltına alındı. Gözaltı listesinde 100 ve üzeri net yapan adayların yanı sıra dikkat çeken önemli isimler de bulunuyor. Bunlardan birisi Cemil Koca. Koca, 1997'den bu yana Samanyolu Eğitim Kurumları'nın Genel Müdürü. Polis Koca'yı adresinde bulamadı. Koca'nın yurt dışında olduğu belirlendi.



KÖRFEZ'İN SAHİBİ GÖZALTINA ALINDI


Gözaltına alınan isimlerin arasında ise Körfez Dershanesi'nin sahibi Yusuf Rodoplu'da bulunuyor. Körfez, kamuoyunda paralel yapının dershanesi olarak biliniyor. Gözaltı listesinde bulunan isimlerden ikisi de Berat Koşucu ve arkadaşı Baki Saçı. Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde çalışan Koşucu'nun e-posta aracılığıyla soruları Yalvaç'taki arkadaşı Baki Saçı'ya gönderdiği tespit edilmişti. Koşucu'nun yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti. Gözaltı listesinde Mehmet Hanefi Sözen de bulunuyor.



GÖRÜŞME TRAFİĞİ İFŞA EDİLMİŞTİ


Yalvaç Başsavcılığı, başlattığı soruşturmada Berat Koşucu, Baki Saçı ve Süleyman Mustafa İnanıcı'ya ait telefonların HTS raporlarını çıkartmıştı. Koşucu'ya ait 11 adet telefon numarasının bulunduğu tespit edildi. KPSS'nin yapıldığı 10 Temmuz 2010 öncesinde ve sonrasında yoğun görüşme belirlenirken, numaralardan birinin de Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin kurucularından Mehmet Hanefi Sözen tarafından kullanıldığı tespit edilmişti.



48 MEMUR GÖZALTI LİSTESİNDE


Gözaltı listesindekilerin arasında 2010 KPSS'inde 100 ve üzeri net yapan 48 aday da bulunuyor. Bu adayların bazılarının TRT, BDDK gibi kurumlarda çalıştığı bazılarının da öğretmen olduğu öğrenildi. Gözaltına alınanlar Ankara'ya getirildi. Şüphelilerin Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki ifadelerine başlandığı öğrenildi.



KPSS'nin dahiler yılı 2010!


Soruşturma kapsamında çarpıcı detaylara da ulaşıldı. Daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri alanında 120 ve 119 sorunun hepsini doğru yanıtlayan olmamasına rağmen, 2010 yılı dahiler yılı olmuştu. 2010 yılındaki Eğitim Bilimleri sınavında 350 kişi 120 sorunun tamamını doğru yanıtlamıştı. Bu 350 kişinin 70'inin karı-koca 23'ünün akraba, 52'sinin aynı adres, apartman, site ve sokakta ikamet ettiği tespit edildi. Eğitim Bilimleri'nde ayrıca 100 ve üzerinde doğru soru cevaplayan 3 bin 227 adayın 579'unun birinci derece akraba oldukları, bunların da 446'sının karı-koca olduğu, 980 kişinin aynı adres, apartman, site ve sokakta ikamet ettiği belirlendi.



Çizik bile atmadan tam puan


2009'da Genel Yetenek alanında 6 kişi, 60 sorunun tamamına doğru yanıt verirken bu sayı 2010'da bin 29'du. Bunların 101'inin karı-koca, 139'unun akraba olduğu belirlendi. Genel Yetenek'te 55 ve üzeri soruya doğru cevap veren 27 bin 284 adayın ise 328'inin karı-koca, 470'inin akraba olduğu tespit edildi. Matematik sorularının tamamına doğru yanıt verenlerin hiçbir işlem yapmadığı belirlendi. YÖK raporunda Ankara, İzmir ve Van'daki 3 dershanedeki öğrencilerin Eğitim Bilimleri'nden 100 ve üzeri puan alanların sayısının dikkat çekici olduğu vurgulanmıştı. Büyük başarıya imza atan (!) 3 bin 227 adaydan 2 bin 39'unun paralel yapının kurum ve şirketlerinde kaydının bulunduğu ortaya çıktı. 2 bin 260 adayın ise telefonla irtibatta oldukları tespit edildi.



Cumhuriyet tehdit altında


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin, “Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır” açıklamasında bulundu.



KAMUYA GİRDİLER


10-11 Temmuz 2010'de yapılan KPSS'de soruların çalındığı iddialarının basına yansıması üzerine 31 Ağustos 2010'de başlattığı soruşturma neticesinde soruların çalındığı tespit edilmişti. Bilgilere göre, soruların ham hali ÖSYM'den flaş belleklerle dışarı çıkarıldı. Sızdırılan sorular paralel yapının il sorumlularına teslim edildi. Bazı paraleller soruları akrabalarına verdi, parayla sattı. Eğitim Bilimleri sınavı iptal edildikten sonra 'büyük başarıya' imza atan adayların birçoğu ikinci sınava girmedi. Dolayısıyla soruların çalındığı gerekçesiyle iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavının binlerce dahileri kamuda düz memur olarak görev yapıyor. Yenilenen sınava girmeyenlerin sayısı ise bin 174.



SUREYİ DE ALET ETTİLER


Şüphelilerin sınavdan önce 'paralel yapıya' yakınlığıyla bilinen bazı kişileri "Bu gece Fetih Suresi'ni okuyacağız" diyerek kendilerine ait evlerde toplantıya çağırdığı, bu toplantıda kendi mensuplarıyla sınav sorularını paylaştığı tespit edildi.



Soruları kim verdi?


Gözaltına alınan iki hamile ve bebeği olan bir şüpheli serbest bırakıldı. Gözaltı listesindeki 10 kişinin de yurt dışına firar ettiği belirlendi. Şüphelilere soru ların kendilerine nasıl geldiği, daha önceki sınavlarda neden düşük puan aldıkları soruldu.






#KPSS soruşturması
#paralel
#cemaat
#kopya
#operasyon
9 yıl önce