|

Muhalefete de yardımcı olurum

Başbakan Davutoğlu’nun başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini kendisiyle paylaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefete de çağrıda bulundu: Muhalefet eğer seçim beyannamelerini gönderirse, memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse, benim için de isabetli olur.

Yeni Şafak
04:00 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 00:51 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Slovenya, Slovakya ve Romanya gezisinin ilk durağı Slovenya'nın başkenti Lubliyana'da mevkidaşı Borut Pahor ile görüştü. İkili, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Erdoğan, Pahor'u Türkiye'ye davet etti. Erdoğan, “İlk davetim, 23-24 Nisan. Kendileri orada bir tercih yapacaklar. Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünü Çanakkale'de kutlayacağız. Kendilerini oraya davet ettim. Orada kendilerini bekliyorum. Şu anda 30'u aşkın devlet ve hükümet başkanı geleceklerini bildirdiler ve kendilerini de inşallah orada görmek suretiyle dünyaya bir barış mesajını birlikte verelim istiyorum” dedi.



TURİSTLERİ KOVALIM MI


IŞİD'le ilgili bir soru üzerine Erdoğan, “Biliyorsunuz ki terör lokal bir konu değildir, uluslararası bir konudur. Burada uluslararası bir dayanışma söz konusudur. Şu anda bizim ülkemize giriş yasağı koyduğumuz yaklaşık 12 bin 500 kişilik bir liste söz konusu. Yakalayıp gönderdiğimiz sayı ise şu anda bin 250 civarındadır. Tabii bize bunların listesi, isimleri gösterilmesi gerekir ki biz de bunlara müdahale etme şansını elde edelim. Aksi takdirde biz gelen her turisti paketleyip göndermemiz lazım. Bu da tabii insan hakları açısından yanlış bir şey. Ama bu isimler bize gelecek olursa o zaman bizim sınırlarımızdan geçmesi asla mümkün değil” diye konuştu.



MEMNUNİYET DUYARIM


Erdoğan, AK Parti'nin seçim bildirgesine ilişkin bir soruya şu karşılığı verdi:


“Seçim bildirgesini okudum diye bir beyanım olmadı. Sayın Başbakan'ın başkanlık sistemiyle ilgili düşüncelerini benimle paylaştığını ve bizzat başkanlık sistemiyle ilgili bölümü kendisinin yazdığını, yazacağını söyledi. Benim de düşüncelerimi bu noktada istedi. Ben de düşüncelerimi paylaştım. Fakat muhalefet, eğer seçim beyannamelerini bana gönderirse memnuniyetle yardımcı olurum. Hele hele başkanlık sistemiyle ilgili gönderirse benim için de isabetli olur. Bu çünkü bir mesafe almaktır.



TECRÜBELERİMİ PAYLAŞIRIM


Başkanlık sistemine onlar karşılar biliyorsunuz. Demek ki burada bir kabul söz konusudur. Onlarla da düşüncelerimi yine paylaşırım. Çünkü ben bu ülkede, ülkemde daha doğrusu 40 yıl siyasetin içerisinde olan birisiyim. Bunlar siyaset acemisi ama öğrenecekler bazı şeyleri. Eğer bu tür beyannameler gelirse onlarla ilgili de kendilerine yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım, tecrübelerimi kendileriyle paylaşmış olurum.”



TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SALDIRI


Erdoğan, Yemen'e operasyona ilişkin, Yemen'deki müdahalenin toprak bütünlüğüne saldırı olduğunu hem içeriden hem dışarıdan koordineli yapıldığını vurguladı. Erdoğan, “Yemen'in toprak bütünlüğüne karşı yapılan saldırıda dışarıdan bu işin içinde olanların ülkeyi terk etmeleri ve toprak bütünlüğünü tüm Yemenliler birlikte savunmalı. S.Arabistan'ın başlattığı harekata, lojistik, istihbari destek verebileceğimizi açıkça söyledik. Şu anda aynı noktadayız” dedi.



İran programında bir değişiklik yok


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Slovenya'ya gitmeden önce İstanbul'da yaptığı açıklamada İran ziyaretine ilişkin bir soruya karşılık, “Tabii bizim Yemen konusuyla alakalı yaptığımız açıklama biliyorsunuz. Yemen'in toprak bütünlüğüne olan saygımız sebebiyle bu toprak bütünlüğünün korunması, gerek içeride gerekse dışarıda yapılan bu müdahalelerin doğru olmadığı hususundadır. Dolayısıyla bu müdahaleyi yapanların Yemen'den çekilmesi gerekliliğini ısrarla ifade ettim. Şimdi bu konuyla ilgili olarak tabii İran'dan iki farklı ses çıktı, birincisi parlamentoda bir komisyon başkan yardımcısı veya herhangi birisi, bilemiyorum, ki bunlar benim muhatabım değil. Kaldı ki bizim ziyaretlerimizi de o tür kişiler belirleyecek değil, gideriz veya gitmeyiz bunun kararını verecek olan biziz” dedi. Erdoğan, şu anda programlarını aynen koruduklarının altını çizerek, “Ama Yemen'i de izliyoruz. Yemen'deki gelişmeler bizim için çok çok önemli, her türlü kararı vermemizi gerektirecek adımlar olabilir. Ama şu anda dediğim gibi programımızda herhangi bir değişiklik şimdilik söz konusu değil” diye konuştu.



Uçuşa yasak bölge masada


ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarının sorulduğu Cumhurbaşkanı, “Suriye konusunu Sayın Obama ile detaylı konuştuk. Tabii şu ana kadar attıkları adımlar, ki bundan sonraki sürece yönelik atılabilecek adımlar, ki biliyorsunuz rejim hedefli olarak eğit donat konusunda zaten anlaşmalar taraflarca imzalandı. Şimdi bundan sonra bizim eğit donat noktasındaki hazırlıklarımızı zaten bu işi yürüten heyetler kontrol ediyorlar, görüyorlar. Eğit donat çalışmasıyla birlikte 2. aşamada bizim ısrarla üzerinde durduğumuz konu, uçuşa yasak bölge ve bir de güvenli bölge meselesidir. O da ayrıca masada görüşülmeye devam ediyor” diye konuştu.



Trilyon dolarları telaffuz etmeliyiz


Başkanlık sistemi konusundaki görüşlerini tekrarlayan Erdoğan, Türkiye'nin artık patinaj dönemini aşabilmesi için başkanlık sistemine geçmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Parlamenter sistem artık adeta bizi tıkamıştır. Bundan sonra biz bu patinaj dönemini atlatıp sıçramalarımızı yapmak suretiyle muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmamız lazım. Bizim bu süreç içinde bakın bir 2023 yaklaşımımız var, bir 2053 hedefimiz var torunlarımız için. Dolayısıyla bu hedefleri yakalayabilmek noktasında artık biz 1 trilyon doları filan konuşamayız, bundan sonra bizim 2 trilyon, 3 trilyon, 4 trilyon dolarları konuşmamız lazım. Bunu konuşabilmek için de bir sistem değişikliğine ihtiyacımız var. Bu sistem değişikliğini yapacak irade Türkiye'dir, burasıdır” dedi.



Sloven işadamlarına davet


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya-Türkiye İş Forumu'na yaptığı konuşmada ikili ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini vurguladı. Son yıllarda iki ülke arasında gerçekleştirilen üst düzey temas ve ziyaretlerde yakalanan ivmenin daha ileri taşınması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ''Biz Slovenya'yı sınırımız olmasa da komşu ülke olarak görüyoruz. Türkiye ve Slovenya, Balkanlar'da istikrarın sağlanması yönünde büyük çaba gösteriyor. Ortak bir geleceği inşa etmenin her iki ülkenin yararına olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.


Sloven işadamlarının Türkiye'deki mevcut yatırımlarının şu an için istenen düzeyde olmadığını kaydeden Erdoğan, yatırımların karşılıklı olarak artırılması ve üçüncü ülkelerdeki fırsatların birlikte değerlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde Avrupa koridorları kapsamında ülkenizde yapılması planlanan otoyol ve demiryolu projelerinde Türk ve Sloven firmalarının birlikte görev alabileceklerine inanıyorum. Karşılıklı yatırımların artırılması, ilişkilerimize uzun vadeli perspektif ve kalıcılık sağlayacaktır. Bu konudaki en önemli görev de hiç şüphe yok ki siz işadamlarımıza düşüyor.”



MÜTTEFİKİMİZİ BULDUK: TÜRKİYE


Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor da konuşmasında, “Sadece AB açısından değil, İslam dünyasında bir müttefik arıyoruz. Onu da bulduk diye düşünüyorum, o da Türkiye” diye konuştu. Slovenya'nın stratejik ortaklık anlaşması imzaladığı üç ülkeden birinin Türkiye olmasının da bu konuda önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.




#Cumhurbaşkanı
#Erdoğan
#Başkanlık sistemi
#muhalefet
9 yıl önce