|

Ne biz ne de Suriye vurdu!

Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası ilk kez Türkiye’ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya’da ortak basın toplantısı düzenledi. Lavrov, geçen hafta El Bab yakınlarında Türk askerlerini hedef alan saldırıya ilişkin “Saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır” dedi. Basın toplantısında Lavrov’un sözleri, “Saldırıyı Suriye yaptı” diye yanlış çevrildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 02:08 - 2/12/2016 Cuma
Yeni Şafak

Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5. Toplantısı, Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otelde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov eş başkanlığında yapıldı. İki ülke bakanları 2017-2018 Yılları İstişareler Eylem Planı'nı da imzaladı. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazeteciler El Bab'ta Türk askerine yönelik düzenlenen saldırıyı Lavrov'a sordu.



EL BAB'TA İLGİMİZ YOK


Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik 24 Kasım'da Suriye'de düzenlenen hava saldırısının kim tarafından yapıldığına dair Rusya'nın bir bilgisi olup olmadığı şeklindeki soruya Lavrov, “Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. 24 Kasım'da Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır” dedi.



İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDECEK


Lavrov, DEAŞ'le mücadele ve Suriye ve Halep'teki son duruma ilişkin bir soruya, iki ülkenin cumhurbaşkanlarının sürekli görüştüklerini ve bir kaç gün içinde üç kez telefon görüşmesi yaptıklarını vurgulayarak, “İmzalanan dökümanlar konusunda işbirliğimiz devam ediyor. Suriye'ye barış getirme amacıyla işbirliğimize devam edeceğiz. Rusya ve Türkiye'nin işbirliği inanıyorum ki bundan sonra da Suriye'ye barışın gelmesine ivme kazandıracaktır” ifadelerini kullandı.



BİRLİKTE ÇOĞU SORUNU ÇÖZERİZ


Güvenlikle ilgili istişarelerin sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, terörle mücadele ve güvenlik alanındaki çabaların iki ülke arasındaki iş birliğinin en önemli unsurlarından biri olduğunu kaydetti. DEAŞ, PKK gibi terör örgütlerinin herkes için tehdit olduğunu, bu konuda Rusya ile görüşmelerin ve iş birliğinin iyi düzeyde bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bölgesel konuları da bugün değerlendirdik. Gerçekten Türkiye ve Rusya birlikte hareket ederse birçok sorunu çözebiliriz.”



FIRAT'LA AMACIMIZ ÇOK NET ORTADA


Fırat Harekatı ile ilgili bir soru üzerine Türkiye'nin amacının son derece net olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin bölgeyi DEAŞ terör örgütünden temizlemek istediğinin altını çizdi. Çavuşoğlu, “Örgütlerin hepsiyle mücadele etmek gerekiyor. Siyasi bir çözüm olmazsa bugün DEAŞ'ı temizlersiniz yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar. Bataklığı kurutmanız lazım, bunun da en iyi yöntemi siyasi çözüm” diye konuştu.





Tercüme hatası heyecanlandırdı


Uçak krizi sonrası ilk kez Türkiye'ye gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya Alanya'da bir araya geldi. İki isim Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Beşinci Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına geçti. Toplantıya yapılan yanlış tercüme damga vurdu.



Basın toplantısında 24 Kasım'da El Bâb yakınlarında Türk askerini hedef alan saldırıya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Lavrov, “24 Kasım'da Türk askerlerinin hayatını kaybettiği saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır. Biz şu anda terörizmle mücadele ediyoruz. Buna konsantre olduk” dedi. Lavrov'un sözleri, “(Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik 24 Kasım'da Suriye'de düzenlenen hava saldırısı) Bizim, Rusya olarak, bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu, Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır” diye tercüme edildi. Dışişleri Bakanlığı ile Rusya Dışişleri Bakanlığı da ayrı yarı açıklama yaparak tercüme hatası yapıldığını aktarıldı.



Vizeleri kaldıralım


Bakan Çavuşoğlu ortak basın toplantısında, iki ülke bakanları olarak, bu konuda çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, iki ülke arasında ciddi bir potansiyel bulunduğunu, iki ülke ticaret hacminde 2023 hedefinin 100 milyar dolar olduğunu anımsattı. Antalya'nın Rus turistlerin en fazla tercih ettiği bölge olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, vizelerin kaldırılmasını, hatta Rusya vatandaşlarının pasaporta bile ihtiyaç duymadan kimlikle Türkiye'ye gelebilmelerini istediklerini bildirdi.



Kremlin açıkladı: Suriye konuşuldu


Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ve Rusya lideri Vladimir Putin'in önceki akşam gerçekleşen telefon görüşmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, liderlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye ile ilgili sözlerini ele aldıkları belirtildi. Kremlin Sözcüsü Yuri Uşakov, Erdoğan'ın nasıl bir açıklama yaptığını belirtmedi ve Suriye'deki durumun görüşüldüğünü söyledi.



BEŞ GÜNDE ÜÇ KEZ GÖRÜŞME


Erdoğan ve Putin, son beş gün içinde üçüncü kez telefonda görüşmüştü. Rus uçağının düşürülmesiyle krize giren Türkiye-Rusya ilişkileri, yaz mevsiminde atılan adımlarla rayına oturmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta St. Petersburg'a yaptığı ziyaretle başlayan yeni dönemde, ekonomik ilişkiler eskiye döndü ve enerji alanında adımlar atıldı.





#Sergey Lavrov
#Mevlüt Çavuşoğlu
#El Bab
7 yıl önce