|

''Nefret suçu'' için öneriler iki dernekten

Aynur Ekiz
00:00 - 27/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:51 - 26/09/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Adalet Bakanlığı, "Nefret suçunun önlenmesine yönelik" bir yasa tasarısı hazırlığında olduğunu açıkladı. Adalet Bakanı Sadullah Ergün'ün kamuoyuyla içeriğini paylaştığı tasarının bu konuda 3 yıldır çalışma yürüten İnsan Hakları Derneği (İHAD) ve Sosyal Değişim Derneği (SDD) tarafından sunulan tasarılarla şekillendirildiği ileri sürülüyor.

NEFRET SUÇU TANIMI

SDD ve İHAD'ın önerileri arasındaki en büyük fark "cinsel tercihleri" nedeniyle insanlara yönelik eylemlerin suç kapsamında sayılması oldu. "Cinsel tercih" konusunun yasa kapsamına alınacağı Bakan Ergin'in açıklamaları ile netlik kazandı.

İHAD'ın hazırladığı "Nefret Suçu Yasa Tasarısı Maddeleri" arasında nefret suçu ve nefret söylemi şu şekilde tanımlanıyor:

"Nefret suçu: Din, mezhep, dil, ırk, cinsiyet ve kişilerin doğuştan veya sonradan kazandıkları ve aidiyetlerini gösteren diğer kimliklerinden dolayı, gerçek veya tüzel kişiliğin ya da topluluk üyelerinin maddi ve manevi varlığına ya da mülklerine karşı, genellikle şiddet içeren suçlardır." "Nefret söylemi: Bu kanunda sayılan gerekçelerden birine dayanılarak, belirli bir kişi ya da gruba karşı nefret, nifak, ihtilaf ve hoşgörüsüzlüğe veya şiddete tahrik, teşvik veya kışkırtmadır…" Bakan Ergin'in geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada bir suçun nefret söylemiyle işlenmesi halinde cezaların arttırılacağını söylemişti. İHAD'ın önerisinde de benzer bir madde bulunuyor.


12 yıl önce