|

Nerede olsak da vatanımız Türkiye

İslam’ı seçen Rusya vatandaşı Ermeni asıllı Muhammed, dedelerinin ülkesinden vatandaşlık bekliyor. Rusya hakkında yeşil bülten düzenlediği için ikamet izni alamayan Muhammed, her hafta İstanbul’dan Trabzon’a gidip imza vermek zorunda.

Yeni Şafak
04:00 - 21/04/2015 Salı
Güncelleme: 22:08 - 20/04/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

1915'te ailesi Kars'tan tehcir edilen bir Ermeni olan Albert Çinavyan, 2006 yılında Rusya'da tıp eğitimi alırken tanıştığı Kafkasyalı Müslümanlardan etkilenerek İslamiyet'i seçerek Muhammed ismini aldı. Müslüman olduktan sonra Rusya'da gördüğü baskıların ardından “dede topraklarına” dönmeye karar vererek İstanbul'a gelen Muhammed, Rusya'nın hakkında düzenlediği istihbarat raporu nedeniyle ikamet izni alamıyor. Hikayesini Yeni Şafak'a anlatan Muhammed “Kendi ülkemden vatandaşlık talep ediyorum” diyor.



EVİMİZDE TÜRKÇE KONUŞULURDU


Tehcirden yüz yl sonra Türkiye'ye geri dönmeye karar veren Muhammed Türkiye Türkçesi'yle konuşuyor: “1915 olaylarında ailem Kars'tan Rusya'ya gitmek zorunda kalmış. Çocukluğumda köyde herkesin Türkçe konuştuğunu hatırlıyorum. Aslında ana dilim Türkçe sayılır". 2012'de ata topraklarına dönmeye karar verdiğini anlatan Muhammed, “Ama Rusya ve fanatik Ermeniler peşimi bırakmadı. Müslüman olduktan sonra hakkımda yeşil bülten çıkarmışlar. İkamet yenilemek için yurtdışına giriş-çıkış yapman gerekiyor. Günü birlik Gürcistan sınırına gittim. Geri döndüğümde Türkiye içeri almadı. Gürcistan'a da girmedim. Sınırdaki serbest bölgede yapayalnız kaldım. Sonra bir avukat arkadaşımın yönlendirmesiyle iltica başvurusu yaptım. Ancak öyle Türkiye'ye girebildim. Yüz yıl önce terk etmek zorunda kaldığım ülkeme mülteci olarak girebiliyorum” dedi.



BU KEZ TERK ETMEK YOK


Her hafta İstanbul'dan Trabzon'a gidip imza attığını söyleyen Muhammed şöyle konuştu: “Haftada üç günüm yolda geçiyor. İki küçük çocuğum var. Hem onların geçimlerini sağlamaya çalışıyor hem de Trabzon'a gidiyorum. Girişimlere rağmen imzayı İstanbul'a aldıramadık. Zor lanyorum ama bu kez ülkem terk etmeyeceğim.”



Ermeni imam cemaati şaşırttı


İstanbul'a geldikten sonra hem Ermeni hem Müslüman olduğunu öğrenenlerin garip tepkiler verdiğini anlatıyor: “Namaz kılmak için Taksim'deki Ağa Camii'ne gittim. Arkadaşlarla cemaatle namaz kıldık. İmam bendim. Başkaları da cemaate katılmıştı. Namaz bittikten sonra birisi hangi milletten olduğumu sordu. 'Ermeniyim' deyince yüzünde büyük bir şaşkınlık fark ettim. 'Müslüman olduysan artık Türk sayılırsın' dedi bana. Ermeni Müslüman olmak insanlara garip geliyor.”



#Albert Çinavyan
#1915 olayları
#Ağa Camii
9 yıl önce