|

Ninova endişesi

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:47 - 5/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak
IŞİD kontrolü altındaki Musul’a yapılacak ‘Ninova Operasyonu’nun hazırlıkları sürüyor. Şii milis destekli Irak ordusunun 30 bini aşkın kuvvetle zorlukla ilerlediği Tikrit’te çatışmalar sürerken, ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’a yapılacak harekata ilişkin çok sayıda soru işareti bulunuyor. Musul’daki sünni Arapların Irak ordusundaki şiilerden duyduğu rahatsızlık, harekatın başarısını riske atacak gibi görünüyor. Bu yüzden hem Ankara hem de ABD, sünni aşiretlerle peşmerge güçlerinin harekata doğrudan müdahil olmasını istiyor. Bölgedeki Nuceyfi ve El Ubeydi aşiretlerinden 5 bin kişinin eğit-donat kapsamında operasyonlarda sahada olması beklentisi hakim. Sünni iki aşiret ikna edilirse, Ankara bu grupların mensuplarını hızla eğiterek harekata dahil edecek. 

MUSUL’U TEMİZLERİZ

Musul Valisi Etil Nuceyfi, “Operasyon için bütün koşulları masaya yatırdık. Tikrit’deki gibi bir görüntü Sünni Arapları üzer. Musul büyük bir kent. IŞİD şehre çekilip büyük bir kent savaşı başlatabilir. Bu nedenle başta Türkiye olmak üzere ciddi destek alırsak Musul’u DEAŞ’dan temizleriz” dedi. Kürt tarafı da, operasyonda tüm kesimlerin temsil edilmesi gerektiğini, aksi takdirde 'kanlı bir bölünme olacağı' uyarısı yapıyor. 

KÜRTLERDEN İKİ ŞART

Nisan ayının ikinci yarısında yapılması planlanan operasyona katılacak peşmerge ise bazı şartlar sundu. Ninova Operasyonu sonrasında Kürtlerin eski sınırlarına çekilmesini isteyen Bağdat, Kürtlerden “Peşmerge bulunduğu alanlardan çekilmeyecek” yanıtını aldı. Gidecekleri bölgelerden çekilmek istemeyen Kürtlerin ayrıca, savaş sonrası Kuzey Irak kentlerinde referandum yapılmasını ve operasyona sünni Arapların da katılımının sağlanmasını talep ettikleri öğrenildi. 80 bin kişilik operasyon ordusuna 2 bin ABD askerinin destek verecek olması ise "ABD 4 yıl önce çekildiği Irak'a geri mi dönüyor?" sorularına yol açtı.

Arkanızdayız

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Musul’u alma amaçlı Ninova Operasyonu öncesi Bağdat’ın ardından Erbil’e giderek, Türk subaylarının peşmergeyi eğittiği bölgeyi gezdi. Yılmaz, "Peşmerge güçlerinden bu eğitime katılan kardeşlerime başarılar diliyorum. Türkiye, talep edildiği müddetçe destek vermeye devam edecektir" dedi. Daha sonra Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani ile görüşen Yılmaz, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki askeri işbirliği ve Musul’a yapılacak operasyon konularını masaya yatırdı.

#IŞİD
#Ninova Operasyonu
#Musul
9 yıl önce