|

Ocaklar birleşmiş

Facianın yaşandığı Ermenek'tekimadende daha önce çalışmış işçiler 18 kişinin mahsur kaldığı kömür ocağına dair şok bilgiler verdi: Has Şekerler Madeni, yıllardır kapalı durumda olan içi su dolu iki ocağın arasında bulunuyor. Bu iki galeride baraj gölü kadar su vardı. Bu madenlere doğru giden bacalar, 'daha fazla kömür' için her gün biraz daha delindi. Sonunda bacalar su dolu ocakla birleşti ve facia oldu

Oktay Yıldırım
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:03 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Ocaklar birleşmiş
Ocaklar birleşmiş

Ermenek'te içine su dolduğu için 18 madencinin mahsur kaldığı Has Şekerler Maden ocağında çalışan emekli işçiler olayın yaşandığı galerinin krokisini tarif etti. Su baskınının yaşandığı maden ocağının yıllar önce terk edilen 2 ocağın ortasına açıldığı, işçilerin anlatımlarıyla ortaya çıktı. Hem olayın olduğu ocakta hem de şu an kapalı durumdaki madenlerde daha önce çalışmış emekli madenciler, terk edilen 2 ocakta bir baraj gölü kadar su biriktiğini söyledi. İşçiler, daha fazla kömür çıkarabilmek için bacalardan çok ileriye gidildiğini, bir yıl önce de duvardaki su sızıntısını çamurla yama yaparak kapattıklarını kaydetti.

ORAYA BİR DAHA GİTMEDİM

Olayın olduğu madenin daha önce çalıştıkları 2 madenin ortasına açıldığını ifade eden Ermenekli madenciler, şu an kapalı durumdaki Numune Maden Ocağı ile Özbey Maden Ocağı'nın içinde zamanla baraj gölü kadar su birikmiş olduğunu belirtti. İşçiler yaklaşık 18 yıl önce çalıştıkları Numune Ocağı'nda sık sık su sızması yaşandığını ama o dönem sondaj yapılmak suretiyle içerideki suyun boşaltıldığını dile getirdi. Son facianın yaşandığı Has Şekerler Madeni'nde son iki aya çalıştığını söyleyen bir madenci, şirketin aldığı bir ceza nedeniyle geçici olarak kapatılmasının ardından oraya bir daha gitmediğini söyledi.

DAMAR UZAYINCA FACİA GELDİ

'Has Şekerler Madeni'nin diğer ocaklara yönelen bacalarında daha fazla kömür için her gün biraz daha ilerliyorduk. Sürekli olarak ileriye gidiliyordu. Kömür çıkmadığı zaman da aynı noktadan bu sefer yukarıya doğru kömür arıyorduk. Ocağın o dönem çökmemesi mucizeydi' diyen emekli madenci, kazılan bacaların giderek su dolu ocağa ulaştığını anlattı. Emekli madenciler, 'Maden sahalarının kiralanma aşamasında hangi sahanın kaç metre açılacağı bellidir. Belli metreler dahilinde kazıya izin verilir. Arazide sondaj çalışması yapılarak su olan yerler tespit edilir. Kazılar su göz önüne alınarak ilerlenir. Bizim anladığımız kadarıyla, bu maden ocağında sondaj çalışması yapılmadan ilerlenmiş ve kapalı maden ocağı ile Has Şekerler Maden Ocağı birleşmiş ve sular bu maden ocağına dolmuş' diye konuştu.

Çamurla yama yapmıştık

Has Şekerler Madencilik'te daha önce çalışan işçiler, bir yıl önce bacanın duvarında su sızıntısı meydana geldiğini hatırlattı. Madenciler, 'Bacada ilerlerken duvarda su sızıntısı başladı. Mühendisin talimatıyla çamur kararak duvara kalın bir yama yaptık. Normalde oraya betonla sıva yapılması gerekiyordu. Bu faciaların yaşanacağı belliydi' ifadelerini kullandı. Emekli madenciler, 'Biri 10 ve diğeri 18 yıl önce kömür kalmadığı için kapatılan maden ocakları yeraltı sularıyla doldu. Bugün 18 işçinin içerisinde bulunduğu maden ocağı da eski ocaklarda biriken tonlarca suyun baskısına dayanamadı. Sular işçilerin bulunduğu alanları süratle doldurdu ve facia yaşandı' şeklinde konuştu.

2 yıl önce de su bastı

Ermenek'teki madende incelemelerde bulunan Selçuk Üniversitesi'nden Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Fetullah Arık, Has Şekerler Madeni'nde 2 yıl önce de su baskını yaşandığını söyledi. 'Galerinin içerisine aşırı kum, kil ve kırıntı indiği için buradaki su çekildiğinde o çamurun çıkarılması daha da zor olacaktır. O çamuru çekemezsek işçilerimiz orada daha da uzun süre kalacak gibi görünüyor. Allah yardımcıları olsun. İşçi yakınlarıyla görüşmemizde; 2 yıl önce cuma namazı vakti işçilerin olmadığı sırada su baskını yaşandığı, galerinin ağzına kadar su dolduğunu öğrendik. Kimse ölmediği için duymadık. Geçmişte de benzer bir kaza olmuş burada' diyen Arık, ocağa doğru devam eden su akışının daha önce işletilen madenlerden geldiğini kaydetti.

6 ay sürebilir

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Doç. Dr. Zeki Karaca, su basan maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşma çalışmalarının 6 ay sürebileceğini iddia etti. Mevcut ocağın üretim noktalarından gelen toz ve çamurların suyla buluşmasıyla balçığa dönüştüğünü anlatan Karaca, 'Balçık, su üst tarafta boşaltılsa dahi orada kalacaktır. Su, tahkimata büyük bir zarar vermiş durumda. Burada mahsur kalan işçilerimize ulaşım belki 6 aylık bir zaman alacak. Belki daha fazla. Umarım daha kısa sürede biz bu işçilerimize ulaşabiliriz' diye konuştu.

Doğal afet değil

Has Şekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar'ın facia için 'Doğal afettir' sözlerini eleştiren Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, maden ocaklarındaki kazaların önlenebildiği için doğal afet olmadığını söyledi. 'Doğal afet engellenmesi mümkün olmayan kazaya denir. Önlem alınsaydı sözkonusu kaza olmazdı' dedi. Madende çalışan işçilerin iş güvenliği eğitimini almadığına dikkat çeken Yüksel, 'İşe girmeden önce 40 saatlik eğitim almaları gerekiyor. Almanya'daki maden ocaklarına ziyaretçi olarak bile girmeniz için 80 saat eğitim almanız lazım. Ama Türkiye'de 40 saatlik eğitim bile verilmiyor' şeklinde açıklama yaptı.

9 yıl önce