|

Öcalan'dan silahlara veda çağrısı bekleniyor

Kobani olaylarıyla kesilen çözüm süreci, ‘genişletilmiş’ HDP heyetinin Pazar günü İmralı ziyaretiyle devam edecek. Ziyaretten HDP’nin “Öcalan silahsızlanma çağrısı yapabilir” açıklaması yönünde sonuç bekleniyor. Kırmızı çizgi kamu düzeni ve mutlak eylemsizlik.

Yeni Şafak
10:38 - 26/11/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:41 - 26/11/2014 Çarşamba
Diğer

Kobani olayları nedeniyle kesintiye uğrayan, ancak HDP’nin “sokağa çağrının sonuçlarını hesaplayamadık” açıklamasıyla yeniden başlayan çözüm sürecinde ilk somut adım Pazar günü İmralı seyahati ile atılıyor. Ziyaretten, HDP’nin daha önce yaptığı “Öcalan silahsızlanma çağrısı yapabilir” açıklaması yönünde bir sonuç bekleniyor.


Dicle var Bağrıyanık kuşkulu

Adalet Bakanlığı, genişletilmiş İmralı heyetine dün izin verdi. Buna göre, Pazar günü İmralı’ya 5 kişilik heyet gidecek. Eski heyette yer alan HDP Grup başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yanı sıra, siyasi söylemleri nedeniyle yattığı cezaevinden Haziran 2014’te çıkan Demokratik Toplum Kongresi eski Eşbaşkanı Hatip Dicle de katılacak. Dicle, çözüm iradesi konusunda yaptığı açıklamalarla tanınıyor. Dicle, Öcalan ile 21 yıl aradan sonra ilk kez görüşeceğini söyledi. Dicle, 1993’te eski DEP vekiliyken dönemin Cumhurbaşkanı Özal’ın isteği üzerine Öcalan ile Lübnan’da görüş-müştü. HDP’nin, Demokratik Özgür Kadın Hareketi yönetiminden Ceylan Bağrıyanık’ın da katılmasını önerdiği, ancak dün itibariyle bu yönde bir olur verilmediği öğrenildi. Bağrıyanık’ın geçmişte kırsalda bulunduğu iddiaları nedeniyle hükümetin bu isim ile ilgili bazı endişelerinin olduğu belirtildi.


Mutlak eylemsizlik konuşulacak

HDP kaynaklarından alınan bilgilere göre, İmralı heyetinin ajandasındaki üç önemli konu, sivil bir izleme kurulu oluşturulması, İmralı’daki diğer mahkumların değiştirilmesi ve mutlak eylemsizlik, silahlı unsurların çekilmesi. Görüşmede, izleme kurulu ve İmralı’da Öcalan’a sekreterya görevi de görecek olan yeni mahkumların isimleri ile hükümetin çözüm sürecinde attığı adımlar ve Kandil’in silah bırakma konusundaki tutumu Öcalan ile görüşülecek. İzleme Kurulu’na da nihai şekli, Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki Çözüm Süreci Kurulu’nca verilecek.


Silaha veda çağrısı bekleniyor

Hükümet kaynakları, ‘mutlak eylemsizlik’ ve ‘silahlı unsurların çekilmesi’ konusundaki kararlılığın Öcalan’a aktarılacağını, Kandil’in tutumuna göre hükümetin karar vereceğini vurguluyorlar. HDP Grup Başkanvekili ve İmralı heyeti üyesi Pervin Buldan’ın 16 Kasım’da “Görüşmelerin olumlu gitmesi durumunda Öcalan’ın Mart-Nisan ayında silahların bırakılması konusunda PKK’ya çağrı yapabileceği”ne ilişkin açıklamalarını hatırlatan hükümet kaynakları, Buldan’ın “Öcalan ile son görüşmemizde bu telaffuz edildi. Adımlar karşılıklı olarak atılırsa ve bir düzene girilirse muhtemelen Mart veya Nisan ayı gibi bir çağrı yapılabilir. Ama, her şey atılacak olan adımlara bağlıdır” dediğini vurgulayarak, “Hükümetin attığı adımlar, çıkardığı yasalar, sürecin geleceğine yönelik yol haritası ortada. Şimdi İmralı ve Kandil adım atmalı ve silahı bırakmalı” diyorlar.


Başbakanlık’ta güvenlik zirvesi

Bu arada dün Başbakanlık’ta Başbakan Davutoğlu başkanlığında güvenlik toplantısı yapıldı. 1 saat süren toplantıyla ilgili bilgi verilmedi.

STAR
#hdp
#abdullah öcalan
#imralı heyeti
#eylemsizlik
#pkk
#çözüm süreci
9 yıl önce