|

Öğrencinin seçme hakkı tehlikede

7 Haziran seçimleri final sınavlarına rastlayan üniversite öğrencileri oy kullanamama tehlikesiyle karşı karşıya. İkamet adresiyle okulu farklı şehirlerde olan öğrenciler, YÖK'ün devreye girerek sınav tarihlerini değiştirip mağduriyeti gidermesini bekliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2015 Tuesday
Güncelleme: 01:49 - 2/06/2015 Tuesday
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

7 Haziran yaklaşırken vatandaşları oy verme heyecanı sararken, üniversite öğrencileri final sınavları nedeniyle yasal haklarını kullanamamakla karşı karşıya. Özellikle okumak için farklı şehirlere giden öğrenciler, 8 Haziran günü erken saatte sınav olması nedeniyle oy kullanamayacak. Başta İstanbul Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin 7 Haziran'dan sonra final sınavları olduğu için, şehir dışından gelerek bu okullarda eğitim gören öğrenciler oy kullanmaya gidemeyecek. İstanbul Üniversitesi ve Niğde Üniversitesi gibi üniversitelerin 8 Haziran sabahı saat 09.00'da bile sınav olacak.



MEMLEKET 16 SAAT UZAKLIKTA


Öğrenciler, oy kullanabilmek için yetkililerden destek isterken YÖK'ün sınav tarihlerini değiştirme yetkisi var. Giresun Alucra'da yaşayan Öznur Bıyıkcı, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde okuyor. Oy kullanamayacağını belirten Bıyıkcı, “Memleketimiz 16 saat uzaklıkta. 7 Haziran günü memlekette olsak bile 8 Haziran'daki sınava yetişmemiz mümkün değil” dedi. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ne gelen bir başka öğrenci Tuğba Demirci de final haftası nedeniyle oy kullanamayacağını söyledi. Önder, yetkililerin oy kullanabilmeleri için girişimde bulunmasını talep etti.



SEÇMENLERİN YÜZDE 11'İÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ


Türkiye'de 5,5 milyona yakın üniversite öğrencisi olduğu belirtilirken, bu öğrencilerin yaklaşık 1,7 milyonu önlisans, 3,4 milyonu lisans, 329 bini ise lisansüstü öğrencisi. Oy veren seçmenin yüzde 11'i üniversiteli. İkamet adresinden farklı bir şehirde yaşayan öğrencilerin, 13 Mart'a kadar ikametlerini, eğitim gördükleri şehirlere aldırmaları gerekiyordu. Adres değişikliği yapmayan öğrenciler memleketlerine giderek oy kullanmak zorunda. 2,5 milyon öğrencinin eğitim gördüğü Açıköğretim Fakülteleri (AÖF) bahar dönemi sınavlarında seçim nedeniyle değişiklik yapmıştı.



Yurtdışı oylarda rekor Almanya'nın


Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışındaki temsilciliklerde oy kullanma işlemi sona ererken, resmi olmayan sonuçlarda gelmeye başladı. Almanya'da 482 bin 530, Hollanda'da ise 76 bin 507 seçmenin oy kullandığı bildirildi. Gümrüklerde oy verme işleminin sona ereceği 7 Haziran saat 17.00'ye kadar sayının artması bekleniyor. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki olumsuzlukların kısmen ortadan kaldırılmasının seçime katılımı arttırdığını söyledi.



SONRAKİ SEÇİMLERDE ARTAR


Yüzde 38'lik katılımın beklenen düzeyde olduğunu ifade eden Çelik, “Sonraki seçimlerde burası bir seçim çevresi olursa buralardan da milletvekilleri seçilip TBMM'ye giderlerse kullanılan oy sayısı bir buçuk, iki milyonu bulacaktır” dedi. Köln'deki Kale Derneği Başkanı Şefik Karagüzel de seçimlerde vatandaşların oy kullanmalarını teşvik ettiklerini ifade ederek, ''Biz illa millet seçime katılsın diye uğraştık ve bu uğraşıda biz hiçbir tarikata veya kuruma bağlı olmayan bir cami derneği olarak yaptığımız organizede 100-150 kişiyi oy kullanmaya teşvik ettik” diye konuştu.



HOLLANDA'DAN 76 BİN OY


Toplam 242 bin 993 kayıtlı seçmenin yaşadığı Hollanda'da ise 76 bin 507 kişi sandık başına gitti. Yaklaşık 175 bin seçmenle yurtdışındaki en büyük seçim bölgesi olan Rotterdam Başkonsolosluğu'na ait Rijswijk'teki seçim merkezinde kurulan sandıklarda 56 bin 857 kişi, Deventer Başkonsolosluğu bölgesinde de 19 bin 630 kişi oy kullandı. Haziran'da yapılacak Genel Seçimleri için yurt dışında yaşayan seçmenlerden 1 milyon 31 bin 917'si sandığa gitti. Ağustos 2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde bu sayı 232 bin 795 de kalmıştı.


#seçimler
#oy kullanma
#yök
9 years ago