|

Öğretmenlerden ilk kez uzman atanacak

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl ilk kez öğretmenleri uzman olarak kadroya alacak. Bunun MEB'in öğretmenlere verdiği değerin göstergesi olduğunun söyleyen Müsteşar Yusuf Tekin, “Bu öğretmenlerimize verdiğimiz değeri gösteriyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:42 - 25/02/2015 Çarşamba
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, yaptığı açıklamada, 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca 75 uzman alımı için  başvuruların alındığını ve değerlendirmelerin 2-11 Martta yapılacağını söyledi. 

YABANCI DİLE GÖRE  SIRALANACAKLAR

Düzenlemenin, MEB’in bakanlık merkez teşkilatında, büyük oranda okullarda öğretmen olarak çalışanlar arasından uzman istihdam edilmesine imkan sağlanması için yapıldığını anımsatan Tekin, “Bu düzenlemeyle bir ilki de gerçekleştirerek, öğretmenlere uzman olabilmenin yolunu açtık. Mülakatlar sonrası, ilk defa öğretmenlerimizden uzman atayacağız. Bu öğretmenlerimize verdiğimiz değeri gösteriyor. Bunu eleştirenlerin bu noktaya dikkat etmesi gerekiyor” diye konuştu. Her alan için ayrılan kadronun 3 katı kadar adayın mülakat sınavına tabi tutulacağını anlatan Tekin, mülakata çağrılacak adayların yabancı dil puanlamasına göre sıralanacağını ve başarılı olanların da uzman olarak atanacağını söyledi. 

YAZILI SINAVA GİRMEYECEKLER

Uzmanlık için başvuran kişileri yazılı sınava almayacaklarını hatırlatan Tekin, şöyle devam etti: "Çünkü, alınacak uzmanlar zaten daha önce KPSS'ye girerek atanmış kişiler ya da başka bakanlıklarda uzman olarak çalışanlar. Uzman adaylarımızın tamamı bulundukları pozisyonlara zaten merkezi sınavlarla yani KPSS ile gelmiş durumda. Bu insanları bir daha yazılıya sokmamıza gerek yok. Öğretmenlerimiz zaten birinci aşamayı, yazılı aşamasını geçmişler. Bunların içerisinde kendi ihtiyacımız olanları mülakatla alacağız. Şeffaf bir mülakat sınavı yapacağımız konusunda kimsenin şüphesi olmasın."

Özel kurslar okul dersi yerine geçecek 

Öğrencilerin özellikle şiddet eylemlerinden uzak tutulabilmesi, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirilebilmesi için bazı düzenlemeler hayata geçirilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Temel ve Mesleki Becerileri Geliştirme Programı Eylem Planı kapsamında özel kurslara giden öğrencilere büyük kolaylık sağlanacak. 

GELİŞECEKLER

Yapılacak düzenlemeyle, MEB'e bağlı özel eğitim kurumları tarafından verilen sanat ve spor kurslarının, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında verilen derslerin yerine sayılması sağlanacak. Böylelikle öğrencilerin yeteneklerini özel kurslarla geliştirebilmesi teşvik edilmiş olacak. 

 

Kariyer planlaması için 'akademik lise'

1 Eylül 2015’te faaliyetlerine son verip özel lise olacak dershaneler müfredat hazırlıklarına başladı. Bununla ilgili özel çalışmalar yaptıklarını belirten Uğur Hazırlık Liseleri’nin Genel Müdürü Lokman Durak,  “Dershanelerin dönüşüm projesi çerçevesinde kurulan Uğur Hazırlık Liseleri, 4 yıllık akademik lise eğitimi ile üniversite giriş sınavına hazırlayan ve kariyer planlaması yapan ilk lise olacak” dedi. Türkiye’de 165 okulda eğitim vereceklerini anlatan Durak, dönüşüm süreciyle ilgili hem öğrencilerin hem de velilerin endişelenmemesi gerektiğini söyledi.  


4 YILA YAYILACAK

Dönüşen dershaneler ve Uğur Hazırlık Liseleri’nin öğrencileri üniversiteye hazırlayacak okullar olacağını dile getiren Durak, “Hedefimiz öğrencinin kariyerini öğrenci ile birlikte planlayabilmek. Üniversite hazırlık çalışması bu sistem sayesinde 4 yıla yayılacak. Üniversite sınavı müfredatı belli. Bu konular okul müfredatından çıkıyor. Öğrenciler bu son sınıf müfredatını dershaneye giderek hızlı bir şekilde almaya çalışırdı. Aslında kayıpları vardı. Şimdi bir şansları var” dedi.   
#MEB
#Yusuf Tekin
#KPSS
9 yıl önce