|

Ölümcül toz Meclis gündeminde

CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, vatandaşlar tarafından 'kot taşlama hastalığı' olarak bilinen ve Bilecik, Bozüyük ve Söğüt'teki seramik fabrikalarında çalışanları da tehdit eden silikozis hastalığı hakkında TBMM araştırma önergesi verdi.

Yeni Şafak
15:39 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 13:42 - 1/12/2015 Salı
IHA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Yaşar Tüzün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) sunduğu araştırma önergesinde, silika tozlarının solunması sonucu akciğerlerde kalıcı ve ilerleyebilen hasara yol açan bir meslek hastalığı olan silikozisin kaynağının 'kumlama' olduğunu belirterek, “Hastalık yüzünden çok sayıda kot taşlama işçinin yaşamını yitirmesiyle kamuoyunda yükselen tepkiler üzerine Sağlık Bakanlığı'nın, 2009'da yayınladığı bir genelgeyle her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum (silis tozu) veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılmasını yasakladı. Bu sınırlı yasağa delme, tünel açma, taş ocakları, kömür, altın, kalay, demir, bakır, nikel, gümüş, granit, tungsten, uranyum madenlerinin silikozis açısından riskli iş kollarıdır. Gemi yapımında çeliğin boyaya hazırlanması, mücevher kesme, işleme, cilalama işlemleri, cam, kristal, tuğla imalatı, dökümhaneler de döküm kalıptan çıkarıldıktan sonra temizleme, diş protezi yapımı gibi sektörlerde çalışanların yanı sıra Bilecik, Bozüyük ve Söğüt'te faaliyet gösteren seramik ve mermer fabrikalarında çalışan işçilerin de silokizis tehlikesiyle karşı karşıya” ifadelerine yer verdi.



“HASTALIK BAZI SEKTÖRLERDE 10, 30 YIL GİBİ UZUN BİR ÇALIŞMA SONUCUNDA GÖRÜLÜYOR”



TBMM'ye verdiği önergede, her iş kolunda riskin aynı olmadığına, silika maddesinin kapalı ve havalandırma koşullarının kötü olduğu ortamlarda kullanılmasının riski artırdığına dikkat çeken Tüzün, şöyle devam etti:



“Kot taşlama işçilerinde çok kısa sürede görülen hastalığın bazı sektörlerde 10 - 30 yıl gibi uzun bir çalışma sonucunda görülüyor. Silikozis hastalığının ülkeler için gelişmişlik göstergesi olarak kabul edildiğini ve çoğu Avrupa ülkesinde silika kullanımının tamamen yasaklandı. Kumlama işleminin yoğun yapıldığı seramik, tünel, maden gibi sektörlerde çalışma koşullarının tespit edilerek bu iş yerlerinin iş güvenliği açısından günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi, çalışanların yaşamını yitirmesinin

#Cumhuriyet Halk Partisi
#CHP
#Yaşar Tüzün
#Türkiye Büyük Millet Meclisi
#TBMM
#Bilecik
#Bozüyük
#Söğüt
#silikozis
8 yıl önce