|

Ölüsüne beraat

Balyoz’dan 16 yıl hapse mahkum edilen ve cezaevinde hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp, dün açıklanan gerekçeli kararla beraat etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:20 - 7/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Balyoz davasında yargılanıp ceza alan ancak tutulduğu Silivri Cezaevi'nde yaşamını yitiren Kurmay Albay Murat Özenalp de diğer Balyoz sanıkları gibi yeniden yargılandı. İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararıyla, daha önce 16 yıl hapis cezası alan Albay Özenalp da beraat etti. Mahkeme heyeti daha önce, yeniden başlatılan dava kapsamında vefat eden Özenalp hakkında karar verilmesine yer olmadığı yönünde bir karar vermişti. Ancak Özenalp'in ailesi bu karara itiraz ederek, yeniden yargılamanın Özenalp için de uygulanmasını istedi.



ÖLÜNÜN HÜKMÜNÜN İPTALİNE


Mahkemenin dün açıkladığı Balyoz gerekçeli kararında, 5271 sayılı CMK'nun 313/1 maddesi uyarınca hükümlünün ölümünün yargılamanın yenilenmesi istemine engel olmadığı belirtilerek ve 1 Mayıs 2014 günü ölen Murat Özenalp hakkında kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 21 Eylül 2012 günü verilen mahkumiyet hükmünün iptal edildiği açıklandı.



TAZMİNAT DAVASI AÇILABİLİR


750 sayfalık gerekçeli kararda, vefat eden Özenalp mirasçılarına kanunen tutuklulukta geçirilen süreler yönünden önceki mahkumiyet kararının kısmen infaz edilmesi nedeniyle maddi ve manevi zararlarla ilgili olarak tazminat davası açma haklarının bulunduğu da hatırlatıldı. Özenalp, AYM'nin sanıklar lehine 'hak ihlali' kararından 1 ay önce beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetmişti.


#Kurmay Albay Murat Özenalp
#aym
#Balyoz davası
9 yıl önce