|

Ön seçim depremi!

45 seçim bölgesinde ön seçim yapan CHP’de partinin ağır topları yeterli oyu alamadı. Kılıçdaroğlu, İzmir’de rakiplerine fark atarken, Baykal memleketinde ikinci olabildi. İstanbul’da ancak 6. sırayı alabilen Mustafa Sarıgül seçilememe tehlikesiyle karşı karşıya. Sav ve Okay liste dışı kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/03/2015 Salı
Güncelleme: 00:42 - 31/03/2015 Salı
Yeni Şafak

CHP'nin 7 Haziran genel seçimlerinde adaylarını belirlemek üzere, hakim denetiminde 41 il ve 45 seçim bölgesinde yaptığı ön seçimde ilginç sonuçlar ortaya çıktı.



Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, seçime girdiği İzmir 2. Bölgede rakiplerine fark atarken, 2. sırayı mevcut milletvekili Mustafa Balbay, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin eski başkanı Atilla Sertel üçüncü oldu. Birinci sıranın kontenjan kadın adayına ayrıldığı İzmir 2. bölgede, Kılıçdaroğlu milletvekili aday sıralamasında 2. sırada yer alacak. İzmir 1. Bölgeden seçime giren milletvekili Musa Çam ilk sırada yer aldı.



SARIGÜL'E DELEGE ŞOKU


CHP'nin İstanbul Büyükşehir adayı Mustafa Sarıgül'ün 6. sırada yarışı tamamladığı İstanbul 2. Bölgede, ön seçime giren tek Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş'ın ise ilk 10'da yer alamadığı belirtildi. Eski bakanlardan Mehmet Sevigen de bu bölgeden liste dışı kaldı. Bu bölgede 1, 3, 5 ve 7'nci sıralar kontenjan adaylarına ayrıldığı için 6. sırada yarışı tamamlayan Sarıgül'ün listelerde 10. sıradan aday gösterilecek. Bu seçim döneminde milletvekili sayısı 27'den 26'ya düşürülen 2. Bölge'de CHP, geçen seçimlerde 9 vekil çıkarabilmişti.



DURSUN ÇİÇEK SÜRPRİZİ


İstanbul 1. Bölgede Mahmut Tanal, 2. Bölgede Aykut Erdoğdu, 3. Bölgede ise İlhan Cihaner ilk sırayı aldı. 1. Bölgenin sürpriz isimlerinden biri ise gazeteci Barış Yarkadaş oldu. Yarkadaş ilk 3'te yarışı tamamladı. Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan Albay Dursun Çiçek ise 2. Bölgeden ilk 5'e girerek, Meclis kapısını araladı. Mevcut milletvekili Melda Onur da ilk sıralarda yer aldı. İstanbul eski İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da 1. Bölgede ilk 4'e girmeyi başardı.



SAV UMDUĞUNU BULAMADI


Ankara 1. Bölgede eski CHP İl Başkanı Necati Yılmaz'ın 1. sırada yer aldığı ön seçimlerde, vekil Aylin Nazlıaka ise 2. sıradan seçildi. Partinin eski Genel Sekreteri Önder Sav ile aynı dönemde Genel Başkan Yardımcılığı yapan Hakkı Süha Okay da 1. bölgede liste dışı kaldı.



BAYKAL DOKTOR'A YENİLDİ


Antalya'da yapılan ön seçimlerde eski genel başkan Deniz Baykal 8 bin 515 oyla 2. sırada yer aldı. Oyu geçersiz sayılan ve oy kullandığı sandıkta 3. olabilen Baykal'ı geçen isim ise beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Dr. Niyazi Nefi Kara geride bıraktı. Baykal'a yakınlığı ile tanınan milletvekili Yıldıray Sapan da liste dışı kaldı.



KESKİN SON ANDA LİSTEDE


Afyonkarahisar ve Denizli'de ise ilk sırayı kadın adaylar kazandı. Denizli'de, 2011 yılında genel seçim için yapılan ön seçimde ikinci sırada çıkmasına rağmen İlhan Cihaner'in ikinci sıradan kontenjan adayı gösterilmesi üzerine milletvekili seçilemeyen inşaat mühendisi Melike Basmacı ilk sırada yer aldı. Eski Genel Sekreter Adnan Keskin ise yeniden yapılan sayım sonucu 7. sıradan listeye girebildi. Afyonkarahisar'da ise Avukat Burcu Kayıkçı liste başı oldu. Trabzon'da ise tepkiler üzerine kontenjan yerine ön seçim yapıldı ve Haluk Pekşen ilk sırada yer aldı. CHP'de resmi olmayan sonuçlara göre 14 milletvekili seçilebilecek yerlerden listeye giremedi.


#CHP seçim
#seçim 2015
#Kemal Kılıçdaroğlu
#Deniz Baykal
#Mustafa Sarıgül
9 yıl önce