|

Güven iklimi için önemli bir adım

Suudi Arabistan ve Kuveyt’in ardından Katar’a geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan temaslarının ardından yurdu döndü. Görüşmelerin çok başarılı geçtiğini ifade eden Erdoğan, “Temaslarımızın istikrar ve karşılıklı güven iklimini yeniden inşa yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/07/2017 Salı
Güncelleme: 02:26 - 25/07/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt’teki temaslarının ardındanözel uçak “TUR” ile saat 
11.10’da Katar’ın başkenti Doha’ya gitti. Erdoğan’ı, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Emirlik 
Terminali’nden, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah uğurladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt’teki temaslarının ardındanözel uçak “TUR” ile saat 11.10’da Katar’ın başkenti Doha’ya gitti. Erdoğan’ı, Kuveyt Uluslararası Havalimanı Emirlik Terminali’nden, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah uğurladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar krizinin ardından çıktığı Körfez gezisini tamamlayarak yurda döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gezisinin ilk durağı Suudi Arabistan ve ikinci durağı Kuveyt’in ardından son olarak dün özel uçak “TUR” ile saat 12.25’te Katar’ın başkenti Doha’ya indi.

EMİR, ERDOĞAN İÇİN HAVALİMANINA GELDİ

Erdoğan’ı, Uluslararası Hamad Havalimanı’nda Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer ile diğer yetkililer karşıladı. Erdoğan ve Katar Emiri Al Sani, aynı araçla Emirlik Divanı’na geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile Katar Emirlik Divanı’nda baş başa görüştü. Görüşme, yaklaşık iki buçuk saat sürdü. Ardından heyetler arası görüşmelere geçildi.

BABASIYLA DA GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, şerefine verilen öğle yemeğine katıldı. Ardından, Katar Emiri Al Sani’nin babası Emir Şeyh Hamad bin Halife el Sani ile el-Vecbe Sarayı’nda görüştü. Erdoğan ile el Sani görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmelerde, Körfez ülkeleri arasında Katar bağlamında yaşanan ihtilafa ilişkin son gelişmeler ve meselenin çözümüne yönelik atılabilecek adımlar ele alındı. Erdoğan, akşam Türkiye’ye döndü. Ankara’da havaalanında temaslarına ilişkin bilgi veren Erdoğan, ziyaretin son derece başarılı geçtiğini söyledi. Görüşmelerinde Katar meselesinin çözümü noktasında neler yapabileceğini istişare ettiklerini ifade eden Erdoğan şunları kaydetti:

KUVEYT’E DESTEK VERİYORUZ

“Son ziyaretimiz ve temaslarımızın istikrar ve karşılıklı güven iklimini yeniden inşa yolunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum. Suudi Arabistan’da Kral Selman’a krizin çözümünde kendisinden büyük beklentilerimiz olduğunu ifade ettim. Ayrıca ziyaret vesilesiyle Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’la da kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik. Ardından Kuveyt’te Emir Şeyh Sabah’la gündemdeki ikili ve bölgesel konuları ele aldık, ekonomik ve ticari işbirliğimizin ilerletilmesi imkanlarını değerlendirdik. Şeyh Sabah’a Körfez krizindeki arabuluculuk çabalarına katkı sunmaya hazır olduğumuzu bir kere daha ifade ettim.”

KATAR’A SAYGI DUYULMALI

Ziyaretin son durağı olan Katar’da Emir Şeyh Temim ile yaptıkları görüşmelerin de son derece verimli geçtiğini kaydeden Erdoğan, “Liderler düzeyinde tesis ettiğimiz Yüksek Stratejik Komitenin işleyişinden duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. Aramızdaki diyalog ve işbirliğinin sürdürülmesine yönelik irademizi de teyit ettik. Emir Şeyh Temim’e kriz sürecinde sergiledikleri soğukkanlı tutumu takdirle karşıladığımızı ifade ettim. Ülke olarak Katar’ın egemenlik haklarının korunması, gözetilmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Görüşmelerimizde yine bölgesel meseleleri ele alma fırsatı oldu” diye konuştu.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Sudi Arabistan
#Körfez
#Katar
7 yıl önce