|

Onlara bir daha bakın

HSYK, Ergenekon ve Balyoz davalarında imzası bulunan hakim ve savcılar için harekete geçti. Paralel vesayet döneminde hazırlanan müfettiş raporlarını ‘yetersiz’ bulan yeni HSYK, şikayetleri müfettişlere yeniden inceletecek. Haklarında yüzlerce iddia bulunan o isimlerle ilgili son karar ise rapordan sonra.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 20:05 - 6/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ünlü Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan hakim-savcılar hakkındaki iddiaları incelemek üzere yeniden müfettiş görevlendirdi. Eski HSYK döneminde hazırlanan raporu ‘birçok iddiayı karşılamadığı’ gerekçesiyle yeterli bulmayan Kurul, yeniden hazırlanacak geniş kapsamlı raporun ardından o hakim ve savcılar hakkındaki kararını verecek. 


2010 yılındaki anayasa değişikliği ile HSYK’nın yapısında büyük değişikliğe gidilmiş, hakim ve savcılarla ilgili şikayetleri incelemek üzere 3. Daire görevlendirilmişti. Bu daireye, o dönem Ergenekon ve Balyoz davası ile ilgili yüzlerce şikayet başvurusu yapıldı. Ancak paralel yapının vesayeti altında bulunan eski HSYK, şikayetleri neredeyse dikkate bile almadı. 12 Ekim’de üyeleri seçimle yeniden belirlenen HSYK ise paralel vesayetten kurtularak Ergenekon-Balyoz sürecine ilişkin tüm itirazları kabul etti ve inceleme başlattı. 


RAPOR YENİDEN YAZILSIN

Geçtiğimiz çarşamba günü toplanan HSYK Genel Kurulu, sözkonusu davalarda imzası bulunan hakim ve savcılarla ilgili şikayetleri masaya yatırdı. HSYK, paralel vesayet dönemindeki müfettişler Halit Kıvrıl ve Tufan Ataman’ın hazırladığı raporu yeter bularak yeni rapor hazırlanmasına hükmetti. Önceki raporun ‘birçok iddiayı karşılamadığına’ ve ‘eksik’ olduğuna karar veren HSYK, kuruma bağlı Teftiş Kurulu Başkanlığı eliyle yeni müfettiş görevlendirecek. İncelemeler, Ergenekon-Balyoz’un tüm aşamalarını kapsayacak. 


Ergenekon ve Balyoz ekibi

HSYK, müfettişlerin hazırlayacağı yeni raporun tamamlamasının ardından şikayetleri tekrar ele alacak. İşte yeni müfettişlerin masaya yatıracağı o isimler: (Ergenekon davasına bakan 13 Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri) Hasan Hüseyin Özöse, Sedat Sami Haşıloğlu, Hüsnü Çalmuk, Nihat Topal, Ercan Fırat. (Dönemin savcıları) Zekeriya Öz ile Fikret Seçen, Mehmet Murat Yönder, Ercan Şafak, Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın, Murat Dalkuş. (Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri) Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü, Aytekin Özanlı. 

#hsyk
#zekeriya öz
#ergenekon
#balyoz
9 yıl önce