|

Hesap zamanı

Hükümete yönelik darbe girişiminin başarısız olmasıyla deşifre olan paralel yapıya yönelik 13 ilde operasyon başlatıldı. Aralarında Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca ile polis, medya çalışanlarının da bulunduğu 27 kişi gözaltına alındı. Soruşturma, komploya uğrayan Tahşiyeciler grubunun lideri Mehmet Doğan’ın suç duyurusuyla başladı. Şüpheliler hakkında, ‘Silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, sahtecilik ve iftira’ suçlarından işlem yapılacak.

Oktay Yıldırım ve
04:00 - 15/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 03:41 - 15/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

İstanbul merkezli 13 ilde eş zamanlı olarak ‘paralel yapı’ operasyonu kapsamında başlatılan soruşturmada aralarında polis ve medya çalışanlarının da bulunduğu 37 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüpheliler, silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ve üyesi olmak, suç delili uydurmka ve iftira atmakla suçlanıyor. Soruşturma kapsamında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, STV Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca ile birlikte kumpas soruşturmalarda görev alan polisler gözaltına alındı. Soruşturmada Fethullah Gülen hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.


SUÇ DUYURUSUYLA BAŞLADI

Soruşturma, terör örgütü olarak lanse edilen Tahşiyeciler olarak bilinen grubun lideri Mehmet Doğan’ın geçen eylül ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği suç duyurusuyla başladı. 71 yaşındaki Doğan suç duyurusu dilekçesinde, Fethullah Gülen’in 6 Nisan 2009’da internette yayınlanan bir konuşmasından sonra hedef haline getirildiğini anlattı. STV’de yayımlanan bazı diziler ve paralel yapıya yakın yayın kurumlarında hakkında çıkan çeşitli yazılardan sonra tutuklandığını belirten Doğan, “Dehşetli bir komplo ve senaryo hayata geçirildi. Biz yalnızca hakkın tecelli etmesini istiyor, suç duyurusunda bulunuyoruz” denildi.


13 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Dün operasyona dönüştürülen soruşturma aralarında medya çalışanları ile 5’i tutuklu bazı polisler hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen gözaltı kararlarının işlemi dün sabah 07.00 sularında 13 ilde eş zamanlı olarak başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hasan Yılmaz tarafından yürütülen soruşturmada, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ile bazı gazeteci ve dizi çalışanları ile polislerden oluşan 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 5 kişinin tutuklu olduğu ve soruşturmaya dahil edildiği öğrenilirken, Pensilvanya’da bulunan paralel yapı lideri Fethullah Gülen hakkında da yakalama kararı verildi. 


DEVLETİ ELE GEÇİRME

Daha önce emniyetteki “paralel yapı” soruşturmasında tutuklanan 5 polis hakkında bu operasyon kapsamında da işlem yapılacak. Bu kişiler, tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi’nden adliyeye getirilecek. Operasyon kapsamında şimdiye kadar 27 kişi gözaltına alındı.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, şüpheliler hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik suçları” yönünden işlem yapacağı öğrenildi.

KISITLAMA GETİRİLDİ

Gizlilik kararı konulan soruşturmanın konusu ‘2009-2010 yıllarında ‘Tahşiyeciler grubuna yönelik operasyon’... ‘Devlette paralel yapı’ soruşturmalarının yürütülmeye başlaması ile birlikte ‘Tahşiyeciler’ operasyonunda tutuklanan bazı isimler şikayetçi oldu. Savcılığa müşteki olarak başvuranlar, ‘emniyet ve bazı basın mensuplarının kendilerine kumpas kurduğunu’ iddiasında bulundu. Yürütülen soruşturmada bugün gözaltı kararları çıktı. Gözaltına alınanların, 2009 yılında ‘Tahşiyeciler’ olarak bilinen gruba yönelik düzenlenen operasyonda ‘’suç ve delil uydurdukları’’ iddia ediliyor.


KARA PROPAGANDA YAPTILAR

Gözaltına alınan şüphelilerin, ‘suç delili uydurma faaliyetini’ örgütsel yapı içinde yaptıkları iddialar arasında. Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca’nın da operasyonu yapan polislerle birlikte ‘örgütsel faaliyet içinde’ Tahşiyeciler grubuna yönelik basın aracılığıyla kara propaganda yaptığı’ belirtildi.

’Tahşiyeciler’e kişilere yönelik operasyonda, Doğan 17 ay cezaevinde kalmıştı.

Şova dönüştürdüler

Operasyon başlamasının ardından bir grup ile bazı milletvekilleri destek amacıyla Zaman Gazetesi’ne gitti. AK Partili eski milletvekili İdris Bal ile eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin de gazete binasına geldi. CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi ile SODEP Genel Başkanı Hüseyin Ergün de gazeteye gitti. Dumanlı gazete binasından polis eşliğinde çıkarken, Şükür, Bal ve Şahin de yanında yer aldı.


Polislerin binaya girişi ve Dumanlı ile ayrılması yaklaşık 45 dakika sürdü. Dumanlı’nın gözaltına alınması Samanyolu Haber ve bazı televizyon kanalları tarafından canlı yayınlandı. Dumanlı gözaltına alınırken gazete okuyucuları, ‘Özgür Basın Susturulamaz’ sloganları attı. Dumanlı’nın gözaltına alınmasının ardından sabah saatlerinden Yenibosna’daki gazete binası önünde toplanan okuyucular da ayrıldı. Öte yandan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı yaşananları kınadı. Zaman Gazetesi, Samanyolu ve Kanaltürk televizyonları Ankara temsilcileri de Ankara Adliyesi önünde açıklama yaparak gözaltılara tepki gösterdi.


Avukatlara kısıtlama

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurularak CMK 153/2 maddesi gereği şüphelilerin ve avukatlarının ‘yetkilerinin kısıtlanmasına’ karar verilmesi istendi.Kararı değerlendiren 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek’in, “12.12.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6572 sayılı Kanun’un 44. Maddesi ile 5271 sayılı CMK’nın 153. Maddesi’ne eklenen fıkraya istinaden, soruşturma dosyasına inceleme ve örnek almaları yetkilerinin kısıtlanmasına” şeklinde kararı ile bu talebi kabul ettiği öğrenildi.


 


Dumanlı’ya koordinatör suçlaması

Günlerdir cemaate yakın basın organlarında, hükümetin medyaya yönelik baskı kurduğu ve çok sayıda gazetecinin tutuklanacağı algısı işleniyordu. Savcılık ve emniyet yetkilileri “gazete basılmış” algısı uyandırmamak için Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’ya gözaltı kararını tebliğ etti. Ancak Dumanlı kendisine yapılan tebliğe rağmen Emniyet’e gitmeyi reddetti. Zaman Gazetesi önüne çok sayıda canlı yayın cihazı yerleştirildi ve güvenlik güçlerinin gazeteye gelerek Dumanlı’yı gözaltına alması beklendi. 


ARAMA YOK GÖZALTI VAR

Başsavcılık kaynakları, Dumanlı’nın kendisine gönderilen tebliğe rağmen teslim olmaması üzerine, gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi amacıyla gazete binasına “usulüne uygun” şekilde girildiğini açıklandı.

Dün gözaltına alınan gazetenin Dumanlı’nın, Pensilvanya’dan Fethullah Gülen’in talimatlarını alt kadrolara ileterek Tahşiyeciler grubuna yönelik yayın yapılmasını sağlamakla suçlanıyor. 

GÖZALTINA ALINDI

Soruşturma dosyasına giren bilgilere göre STV Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca da “örgütsel faaliyet” olarak değerlendirilen bu girişimlerin televizyon ayağında koordinasyon görevi yürüttü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla dün yapılan operasyonda Zaman Gazetesi’ne yönelik herhangi bir arama kararı verilmedi. Polisler, Dumanlı’yı gözaltına aldıktan sonra herhangi bir arama veya el koyma gerçekleşmeden binadan ayrıldı.

Gözaltına alınan Dumanlı, “Makul şüpheli olarak ifadeye çağrıldım. Suçumuz olmadığı için korkumuz yok, suçu olanlar korksun. Suçu olmayan insanların korkacak bir şeyi de yoktur” dedi.

Silahlı terör örgütü

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, polisin dün sabah 13 ilde başlattığı eş zamanlı operasyon kapsamında bazı gazeteciler ve emniyet mensuplarının gözaltına alınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Salihoğlu zanlıların, “silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmakla” suçlandığını ifade etti.


Başsavcı Salihoğlu yaptığı yazılı açıklamada 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındığını bu kişilerin, “Bir kısım medya mensupları ve emniyet görevlilerinin sahte delil üreterek sözde Tahşiyeciler adlı suç örgütü hakkında soruşturma yaptıklarının tespiti üzerine soruşturma başlatıldığı belirtti. 31 şüphelinin isminin verildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

“Soruşturmayı yürüten ve soruşturma öncesi yayın yapan 31 kişinin 13 Aralık 2014’te talimatımızla, ‘silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik ve iftira’ suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir” denildi. Açıklamada, “Ekrem Dumanlı, gözaltı kararı tebliğ edilmesine rağmen teslim olmaması üzerine gözaltı kararının gereğinin yerine getirilmesi için  Zaman Gazetesi’ne usulüne uygun girilerek gözaltı işlemi gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.

İŞTE GÖZALTI LİSTESİ

İstanbul merkezli, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Batman, Eskişehir, Tunceli, Elazığ, Şırnak, Van, Erzurum ve Ankara’nın da yer aldığı 13 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda gözaltı kararı verilen isimler şunlar:


- Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca

- Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı

- Gazeteci Fahri Sarrafoğlu 

- Zaman gazetesi eski yazarı Hüseyin Gülerce 

- Zaman gazetesi yazarı Ahmet Şahin 

- Bugün gazetesi yazarı Nuh Gönültaş

- Samanyolu Şefkat Tepe’nin Yönetmeni Naci Çelik Berksoy

- Samanyolu Şefkat Tepe Dizisi Senaristi Ali Samim Noyan 

- Tek Türkiye dizisi senaristi Ali Kara 

- Samanyolu “Sungurlar” dizisinin yönetmeni Engin Koç

- Samanyolu “Sungurlar” dizisinin yapımcısı Salih Asan

- Senarist Radiye Ebru Şenvardar 

- Hikmet Tombulca

- Tek Türkiye asistan senarist Elif Yılmaz

- Tek Türkiye dizisinin senaristi Makbule Çam Alemdağ

- Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu

- Eski İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı

- Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder

- Başkomiser Ferdi Taşkaya

- Polis Memuru Yakup Ergün 

- Polis Memuru Recep Güleç

- Mustafa Kılıçarslan

- Fethullah Gülen

- Ayhan Akça

- Şanlıurfa’da görev yaparken açığa alınan Polis Memuru Mehmet Ali Doğan 

- Komiser Ali Cihan

- Mustafa Uyanık

- Halit Akbulut

- Polis Memuru Çetin Öztürk

- Rıfat Arslan

- Erdem Kısa

- Mustafa Altunbulak 

Bu isimlerin yanı sıra Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Ali Fuat Yılmazer, Ömer Köse, Yurt Atayün, Kazım Aksoy ve Hayati Başdağ’ın da listede olduğu iddia edildi.
#paralel
#operasyon
#gülen
#örgüt
#cemaat
#zaman
#ekrem dumanlı
#hidayet karaca
#samanyolu
9 yıl önce