|

Organ bağışı en büyük sadakadır

Diyanet İşleri Başkanı Görmez “Organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır” dedi. Kur'an-ı Kerim'de geçen bir ayeti hatırlatan Görmez, "Bir insana hayat vermek bütün insanlığa hayat vermek kadar değerlidir" dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 21:39 - 29/01/2015 Perşembe
Diğer
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır. Hem kendimize hem topluma hem de yaratıcımıza karşı sadakatimizi gösteren en önemli davranışlardan birisidir” dedi. Görmez, Sağlık Bakanlığı ile Avrupa Birliği (AB)’nin ortaklaşa yürüttüğü “Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi” kapsamında düzenlenen “Din Adamları Bilgilendirme Toplantısı”nda konuştu. 

TARTIŞILMASINI YADIRGIYORUM

Konuşmasına “Hastane köşelerinde gözleri kapıda, kulakları hayırlı bir ses bekleyen 25 bin vatandaşımıza, kardeşimize derman olma yolunda başarılar nasip etmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. O kardeşlerimize yüce Rabbim’den şifa diliyorum” diyerek başlayan Görmez, organ nakli ve bağışı konusunun, 1950-60’lı yıllardan beri ilim adamlarınca tartışılmasını, bugün dahi tartışmanın sürmesini, bir ilim adamı olarak yadırgadığını ifade etti.

BİR İNSANA HAYAT VEREN TÜM İNSANLIĞA HAYAT VERİR

İlahi dinlerin yeryüzüne getirdiği en temel esaslardan birinin insanın ve insan hayatının değeri olduğunu vurgulayan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuran-ı Kerim’de insanları öldürmekle ilgili bir ayet bulunduğuna ve 2 kısımdan oluştuğuna işaret etti. Birinci kısımda, “Her kim bir insanı öldürürse bütün insanlığı öldürmüş olur” ifadesinin yer aldığını hatırlatan Görmez, ayetin devamında, “Her kim bir insana hayat verirse bütün insanlığa hayat vermiş olur” buyurulduğunu ve bilhassa konunun bu ayetin muhtevası içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine inandığını belirtti.

KENDİMİ DÜNYANIN EN MUTLU İNSANI HİSSETTİM

“Bir insana hayat vermek bütün insanlığa hayat vermek kadar değerlidir. Bu ilke, bu prensip elimizdeyken doğrusu ilim adamlarının bu konuda tereddüt etmesini, din adamlarının zaman zaman tereddütler göstermesini kısmen yadırgadığımı ifade etmek isterim” şeklinde konuşan Görmez, birkaç ay önce Karadeniz’de organ bağışı yapan bir aileye “Sizi buna teşvik eden neydi” diye sorulduğunda, “Beni buna teşvik eden Diyanet İşleri Başkanımızın bir cümlesidir’ dediğini, bunu duyunca ekran başında kendisini dünyanın en mutlu insanı hissettiğini söyledi.

ÖNCE BİZ BAĞIŞLAYALIM

Sadaka kelimesinin, Türkçede yanlış anlaşıldığının altını çizen Görmez, sadakanın sadece maddi yardım yapmak olmadığını belirterek, “Organ bağışı candan cana yapılacak en büyük sadakadır” dedi. “Biz hocaların işini zorlaştıran hususlardan birisi tavsiye ettiklerimizi hayatımızda yapmamamızdır” diyen Görmez, “Önce biz camia olarak buna öncülük yapmalıyız. Din gönüllüsü arkadaşlarımız, cami içerisinde söze başlarken ‘aziz cemaat önce ben kendim emri hak vaki olduğunda, organlarımı bağışlayacağımı ilan ettim demeli” şeklinde konuştu.
#Mehmet Görmez
#Organ bağışı
#AB
9 yıl önce