|

Organizatöre gözaltı

Paralel yapıya yönelik en kritik operasyonlarından biri için düğmeye basıldı. Balyoz, Askeri Casusluk, Şike soruşturmalarının kilit ismi eski Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç’ın aralarında olduğu 29 polis için gözaltı kararı çıktı. Ardıç hemen kayıplara karışırken 17-25 Aralık’ın mimarı Mahir Çakallı ile birlikte 22 polis gözaltına alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/04/2015 Salı
Güncelleme: 10:10 - 14/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Emniyet içindeki paralel yapılanmaya yönelik yürütülen soruşturmada dün 29 polis hakkında gözaltı kararı alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Okan Özsoy dün İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak 29 polis hakkında gözaltı kararı çıkarılmasını istedi. Aralarında eski İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile eski İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu polisler hakkında “Casusluk, yasadışı dinleme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" gibi ağır suçlamalar yöneltiliyor. Nazmi Ardıç'a ayrıca "gizli kalması gereken bilgileri çalmak, deşifre etmek" suçlaması da yapılıyor.



TELEFONA CEVAP VERMİYOR


İstanbul merkezli olarak yürütülen soruşturma 20 ilde eş zamanlı başlatıldı. Operasyonda Mahir Çakallı dahil 22 kişi gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler arasında en dikkat çekici olanı eski Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç. Adreslerinde bulunamayan Ardıç'ın avukatları da müvekkilinin nerede olduğunu bilmiyor. Milletvekili seçimlerinde bağımsız aday olacağını açıklayan Ardıç'ın telefonlarına da ulaşılamadığı öğrenildi.



KOMPLONUN ORGANİZATÖRÜ


İstanbul Emniyeti'nin en önemli şubeleri arasında gösterilen Organize'yi yöneten Ardıç'ın Emniyet içindeki Gülen yapılanmasının en önemli isimleri arasında olduğu iddiaları zaman zaman gündeme gelmişti. Bir dönem çok konuşulan operasyonlar da Ardıç döneminde gerçekleştirilmişti. Ardıç, Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Şike gibi operasyonların beyin takımı arasındaydı.



ULTRA GİZLİ SORUŞTURMA


Dün operasyon talimatı verilen soruşturma herhangi bir soruşturmanın yeni bir gözaltı dalgası değil. Adli kaynaklar soruşturmanın yeni bir dosya numarasıyla hayata geçirildiğini belirtiyor. Soruşturmaya gizlilik kararı da getirildi. Dosyaya avukatlar yönünden de kısıtlama bulunuyor.



İSTANBUL'A GETİRİLDİLER


Dün gözaltına alınan polisler arasında 17-25 Aralık Darbe Girişimi sürecinde İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı da bulunuyor. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan polislerin genellikle Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli paralel yapı mensubu polisler olduğu öne sürülüyor. Diyarbakır, Şırnak, Van, Bitlis, Çanakkale, Tunceli, Hakkari, Siirt, Kars ve Sivas dahil 20 şehirde başlatılan operasyonda biri 2. sınıf, üçü 3. sınıf, ikisi de 4. sınıf emniyet müdürü gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı bulunan 29 kişi yakalandıktan sonra operasyonun merkezi olan İstanbul'a getirilecek. Şüphelilerin işlemleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde devam ediyor.



KUMPASLAR ÇÖKTÜ OPERASYON GELDİ


Dün operasyona dönüşen soruşturmanın, Emniyet içindeki paralel yapılanmanın çok sayıda bürokrat, emniyet görevlisi ve devlet adamına kurduğu kumpasa yönelik yürütülen geniş kapsamlı bir soruşturma olduğu öğrenildi. Bu dosyalardan biri, paralel yapılanmanın mağdur etmek istediği eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş'a kurulan tuzak.



DÜZMECE İHBAR MEKTUPLARI YAZDILAR


İstihbarat Müdürü Arıbaş'ın haber elemanlarına yapılan ödemelerde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla yazılan ve Arıbaş'ın tutuklanması planlanan düzmece ihbar mektubunun dünkü operasyonda hakkında gözaltı kararı çıkarılan Başkomiser Ali Kavlak tarafından yazıldığı ortaya çıktı. Arıbaş, yürütülen soruşturma sonucu üzerine atılan suçlamalardan aklanmıştı.






#Ardıç
#Ergenekon
#Balyoz
#Askeri Casusluk
#Şike
9 yıl önce