|

Organize hırsızlık

İstanbul merkezli 17 ilde gözaltına alınan polislerin arşiv hırsızlığı tespit edildi. Paralel polislerin kameraları kapatarak yaptığı iki toplantının ardından tüm bilgisayarları formatladığı, ana serverların yerlerini değiştirdiği, sonra da geri döndürülemez şekilde iki kez sildiği saptandı.

Yeni Şafak
08:01 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 05:07 - 17/04/2015 Cuma
Diğer

Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığınca İstanbul merkezli 17 ilde, 'paralel yapıya' yönelik başlatılan soruşturma kapsamında, 29 polis hakkında, “casusluk, sahtecilik, yasa dışı dinleme, kişisel verileri kaydetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından gözaltı kararı verilmesine sebep olan soruşturmanın detaylarına Star Gazetesi yer verdi.



İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı 17-25 Aralık operasyonlarında da yer alan Nazmi Ardıç ve ekibini beş ana eylemden sorumlu tutuyor.



Aktaş'tan sonra operasyon


Paralel çete, 18 Aralık 2013'te Elektronik Belge Düzenleme Yönetim Sistemi üzerinden Ömer Burak Aktaş'ın Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü olarak atandığını saat 9:02'de öğrendi. Yeni müdürün atandığını öğrenir öğrenmez hemen harekete geçen çete, polisin tespitlerine göre emniyette toplantı yaptı. Toplantıdan sonra kurum içindeki güvenlik kameraları iki defa kapatıldı. Tüm amirlerin bilgisayarları formatlandı.



Ana serverların ise yerleri değiştirildi daha sonra geri döndürülemez şekilde iki kez (WIPE ile geri getirilemez) formatlandı. Bununla da yetinmeyen paralel çete tüm bilgisayarlara ve serverlere kendi kullandığı TİBNOT'u silerek, çalışmayan ve verimli olmayan TBS programını kurdu. Paralel çete 17 Aralık darbe soruşturması için düğmeye bastıktan bir gün sonra yani 18 Aralık 2013'te, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Teknik Takip ve İzleme Büro Amirliğinde (GB874953AB) ve Bilgi Teknolojileri ve Arşiv Büro Amirliğinde (GB8824RVBR) kurulu bulunan serverlerin yerlerini değiştirdiği ortaya çıktı.



WIPE ile iki kez format


Serverlerin yerini değiştiren çete elemanları, Emniyetin tüm veri tabanının bulunduğu GB874953AB seri numaralı Server bilgisayarları kopyaladıktan sonra hafızaları silmek ve veritabanına erişimi tamamen ortadan kaldırmak için 2 kez wipe (geri getirilemez şekilde format) attı. Adli kolluk hizmetlerinin aksaması için serverlerin yerini değiştiren ve iki kez WIPE kullanarak format atan paralel çete aynı gün eski TİB-NOT programını iptal ederek yerine aktif ve verimli çalışmayan TBS isimli yeni bir program kurdu. Ancak şüpheliler ifadelerinde TİBNOT nedeniyle sistemin çöktüğünü ve tüm veritabanın bundan dolayı silindiğini iddia ettiler. Bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanan raporlarda ise TİBNOT'un bilinçli olarak silindiği serverlerin ise kopyalandıktan sonra tahrip edildiği ve TİBNOT'un yerine sürekli sorun çıkaran ve verim alınamadığı için kullanılmayan TBS programının kurulduğu anlatıldı. Çete elemanları tüm bu işlemleri yaptığı saatlerde ise iki kez (10:36:54-11:25:26 ve 12:38:18-12:44:34) Güvenlik Kamera Görüntülerine dışarıdan müdahale ederek durdurdu ve bir kısmını da geri getirilmeyecek şekilde tamamen sildi.



İmha sırasında oda karartıldı


İmha işlemi sürecinde Şube Müdürlüğünde Bilgi İşlem Büro Amirliğinde Arge Kısım Amiri olarak görev yaptığı tespit edilen Komiser M.A.S'nin 18.12.2013 tarihinde Organize Suçlarla Şube Müdürlüğüne üç kez geldiği burada diğer şüpheliler ile önce toplantı yaptığı, 1. ve 2. gelişleri sonrasında ise güvenlik kamera görüntülerinin durdurulduğu/silindiği ve serverların yerlerinin değiştirilerek arşiv çalma ve imha girişimini gerçekleştirdikleri tespit edildi. Yapılan çalışmalar neticesinde şüphelilerin, Emniyetin veri tabanından 34 soruşturma dosyası içerisinden 19'unu teslim etmediği 15'ni ise eksik verdiği belirlendi.



Bilgisayarlar formatlandı


Yine yapılan incelemelerde; Şube Müdür Yardımcıları ve Büro Amirleri odasında bulunan ve kullanılan çalışma bilgisayarlarının bir kısmının toplatıldığı, bunların birçoğunun formatlandıktan sonra alındığı odalara dikkat edilmeksizin ve zimmet sahiplerinin eski odaları göz önünde bulundurulmaksızın yeni görevlilerin bulunduğu bürolara rastgele dağıtılarak kurulduğu tespit edildi. Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü görevine, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın isteğiyle getirilen Nazmi Ardıç, paralel yapının darbe girişimi olan 17- 25 Aralık sürecinde Fatih Belediyesi ve TOKİ'ye yönelik kumpas operasyonu gerçekleştirmişti.



TERÖR LİSTESİNİ DE ÇALMIŞLARDI


Savcı Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından, 'teröristleri gözünden tanıdım' diyen paralel polisin maharetinin arkasında, emniyetten çaldıkları terör dosyaları çıkmıştı.



5 ANA EYLEMDEN SORGULANIYORLAR


Gözaltına alınan aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 28 polise, soruşturma konusu 5 ana eyleme ilişkin sorular yöneltildi:''İstanbul İstihbarat Şubesi görevlilerini 'sözde zimmet' iddiasına ilişkin dinlemek, 17-25 Aralık Operasyonundan sonra Organize Şube Müdürlüğündeki serverları silmek, aralarında Ekrem Dumanlı, Bülent Keneş, Celil Sağır ve Emre Uslu'nun bulunduğu isimlerin şikayeti üzerine, bazı gazeteciler hakkında örgüt soruşturması başlatmak, Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanını, emekli bir hakim olarak 'suç örgütü kurmak' iddiasıyla dinlemek ve gizliliği bulunan dosyayı, ilişikleri kesildiği halde dışarıya götürmek...”




#paralel yapı
#casusluk
#hırsızlık
9 yıl önce