|

Orta Afrika ve Mali tezkeresi kabul edildi

TSK'nın, AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki harekat ve misyonları kapsamında yurt dışına gönderilmesine 1 yıl süreyle izin veren tezkere TBMM'de kabul edildi.

Yeni Şafak
17:33 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 18:34 - 20/11/2014 Perşembe
IHA
Türk askerinin AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de İcra Ettiği Harekat ve Misyonlar Kapsamında Yurtdışına Gönderilmesi ile ilgili Başbakanlık Tezkeresine TBMM Genel Kurulunda AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri olumlu oy verirken, HDP’li milletvekilleri olumsuz oy verdi.

12 AB üyesi ülke ile birlikte AB dışında Gürcistan ve Sırbistan tarafından toplam 741 personelin katılımı ile icra edilecek harekata Türkiye’nin de katkı sağlayacağını belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Almanya’nın 4, Estonya 1, İspanya 93, Finlandiya 20, Fransa 323 ve Gürcistan’ın 153 personel göndereceğini kaydetti. Arınç, “Ortak güvenlik ve savunma politikasına katılımımızın bir gereği olarak söz konusu harekata Bangoi’de konuşlu kuvvet karargahına 1 personel katkısı ile stratejik hava yolu ulaştırması milli imkanlarımız doğrultusunda şimdilik 2 ayda bir destek sağlamayı öngörmekteyiz” dedi.

Türkiye’nin 2005’ten bu yana Afrika hedefi olduğunu, Afrika kıtasındaki sadece 12 yerde dış temsilciliği bulunan Türkiye’nin bugün dış temsilcilik sayısının 30’u aştığını açıklayan Arınç, “Biz çok kapsamlı bir desteği anlaşmalar çerçevesinde vermek durumundayız. Türkiye’nin bu kapsamda yaptığı pek çok çalışmada iyi bir sicili vardır. Türk askerinin veya polisinin orada bulunması, Türk Bayrağının orada temsil ediliyor olması bir övünç meselesidir. Türk askeri ve polisinin bulunduğu her yerde büyük bir sükunet olmaktadır” diye konuştu.


Yapılan oylama sonrasında AB'nin Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’de İcra Ettiği Harekat ve Misyonlar Kapsamında Yurtdışına Gönderilmesini içeren 1 yıllık tezkere kabul edildi.

#orta afrika
#mali
#tezkere
#tsk
#türk silahlı kuvvetleri
#tbmm
9 yıl önce