|

OSB'nin atık suları Marmara'ya akacak

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Derin Deniz Deşarjı İnşaatı'nı kısa sürede tamamlamayı planladıklarını kaydetti. Yerlikaya, "Çarpık sanayileşmeyi 8 OSB yaparak düzene koyduk. Bunların arıtmış oldukları artık suları Ergene Nehri'ne ve kollarına değil. Marmara Denizi'ne deşarj edeceğiz" dedi.

Yeni Şafak
10:54 - 20/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 09:03 - 20/11/2014 Perşembe
IHA

Temiz Ergene Platformu çerçevesinde yola çıkılan Ergene’yi Koruma Platformu, Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş’de Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Vali Ali Yerlikaya, Ergene Havzası Kollektör, Tüneller ve Derin Deniz Deşarjı inşaat ihalelerini kısa süre içinde yapılacağını ve 30 ay gibi bir süre zarfında her şeyin tamamen biteceğini ifade etti. 2012 - 2013 yılında 8 tane ıslah Organize Sanayinin, Organize Sanayi Bölgesi haline gelme süreci yaşandığını dile getiren Vali Yerlikya, "Ortalama 17- 18 ay içerisinde 8 tane Organize Sanayi Bölgesinde 586 tane firma Organize Sanayi bünyesine katıldı." dedi.


'İNŞAATLAR DEVAM EDİYOR'

Konuşmasına yapılan inşaatların süreçleri ve inşaatların devam ettiğini belirterek devam eden Vali Yerlikaya, "Organize sanayi bölge olmasının üzerinden 1 yıl gibi süre geçti. 1 yıllık süre sonunda biz onlarla beraber, Devletimizle, Belediyelerimizle, Sivil Toplum Kuruluşlarımızla hep beraber bu Organize Sanayi Bölgelerimizde 5 tane ortak arıtma projemizi yaptık. Yaklaşık 7 aydır ortak arıtma projelerinin inşaatları devam ediyor." ifadelerini kaydetti.


ÇARPIK SANAYİLEŞME BİTTİ

Havzanın en büyük sorunlarından birinin çarpık ve dağınık sanayileşme olduğunu ve bunu OSB’ler ile hallolduğunu belirten Vali Yerlikaya, şöyle konuştu;

"Çorlu, Çerkezköy ve Avrupa Serbest Bölgeyle 11 rakamına ulaştık. Bunların arıtmış oldukları artık suları Ergene Nehrine ve kollarına değil. Marmara denizine deşarj edeceğiz. Ergene doğduğu yerden buraya kadar 6 kat daha fazla katı atık veriyoruz. İlk çağladığı yerden bembeyaz su gelirken Saray’dan evsel atıkların katıldığı yerden itibaren su kirleniyor."

BÜYÜK İNŞAATLAR 30 AYDA TAMAM

Ergene Havzası Kollektör, Tüneller ve Derin Deniz Deşarjının ihalelerinin olduğunu belirten Vali Ali Yerlikaya, "1’inci ihale Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde Derin Deniz Deşarjı İnşaatı, 2’nci ihale Velimeşe Organize Sanayi Bölgesi Tünel A Hattı İnşaatı, 3’üncü ihale Ergene 2 Organize Sanayi Bölgesi Tünel B Hattı İnşaatı ve Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Kara Boru Hattı İnşaatıdır. Bu inşaatların ihaleleri bittikten sonra 30 ay içinde inşaatlar da bitecektir" dedi.


ONLİNE İZLENECEK

Derin Deniz Deşarjı’nın inşaatı bittikten sonra herkes tarafından görülebileceğini belirten Vali Yerlikaya, "Derin Deniz Deşarjı bittikten sonra herkes online olarak Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş’nin internet sitesinden 7/24 izlenecek. Ayrıca 1 yıllık arşivini de izleyebilirsiniz" diye konuştu.
#marmara
#OSB
#atık
#ergene
9 yıl önce