|

Osmanlı hassasiyeti

Başbakanlık Arşivi'nde yer alan 1850 tarihli 'Mescid-i Nebevi'yi Tamir Nizamnamesi' Osmanlı'nın hassasiyetini ortaya koyuyor. Belgede Mescid-i Nebevi'nin tamirinde hangi işçilerin çalıştırılacağından, bunların davranış şekillerine kadar tüm hususlar yer alıyor.

Aa
00:00 - 2/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:04 - 1/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Osmanlı hassasiyeti
Osmanlı hassasiyeti

Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde yer alan 1850'li tarihli, Sultan Abdülmecid dönemine ait 'Mescid-i Nebevi'yi Tamir Nizamnamesi', Osmanlı Devleti'nin kutsal mekanlara ilişkin hassasiyetini ortaya koyuyor. Yedikıta Tarih ve Kültür Dergisi'nin son sayısında yer alan belgede, Mescid-i Nebevi'nin tamirinde kullanılacak paranın nereden kazanılacağından hangi işçilerin çalıştırılacağına, bunların davranış şekillerinden eşyaların nasıl korunacağına ve temizliğe dair hususlar yer alırken, 'Hazreti Peygamber'in mübarek ruhlarını hoşnut edecek surette hareket edilmesi' isteniyor.

HÜRMETİN BELGESİ

Sultan Abdülmecid dönemine ait, 9 maddelik 'Mescid-i Nebevi'yi Tamir Nizamnamesi'nde kutsal mekanın tamiratına ilişkin bilgiler yer alıyor. Hazreti Muhammed'in mübarek ruhlarını hoşnut edecek surette hareket edilmesinin önemine vurgu yapılan madde ise şöyle: "Meclisin en önemli vazifesi, fermanda da sıkıca tenbih buyurulduğu üzere, Peygamber Efendimiz'in (SAV) mübarek ruhlarını hoşnut edecek surette hareket edilmesini temin etmektir. Gerek memurlar gerekse amele, son derece hürmetkar hallerini daima muhafaza etmelidir."

BAŞKA YERDE ÇALIŞMAK YASAK

Tamiratta görevlendirilen işçi ve ustaların başka yerde çalışmasının yasaklanmasıyla ilgili maddede ise şu bilgilere yer veriliyor: 'Bu övünülecek tamiratta çalışmak üzere Maliye'den ödenek ayrılarak gönderilmiş olan taşçı, doğramacı, nakkaş, dökmeci, demirci, tuğlacı gibi usta ve ameleler, Osmanlı Devleti'nin bizzat maaşlı işçileri oldukları için başka yerlerde yevmiye ile çalışmaları veya çalıştırılmaları katiyen yasaktır." Belgenin son maddesinde ise nizamnamenin, hem Şeyhülislamlık hem de Meclis-i Vala'da yapılan toplantılar neticesinde hazırlandığı aktarılıyor.

Seneye bitecek

Kabe'nin çevresinde iki yıl önce başlatılan tavaf alanlarını genişletme çalışmaları devam ediyor. Suudi Arabistan yönetiminin hac kontenjanlarını yüzde 20 düşürmesine neden olan çalışmalar dolayısıyla geçen yıl daha çok yaşlı ve engellilerin kullanımına açılan tavaf alanından, bu yıl tüm hacı adayları istifade edebiliyor. Onlarca vincin çevrelediği Kabe-i Muazzama'daki inşaat 1 yıl içerisinde tamamlanacak, ardından da yeni yapılan binalarla tavaf alanı arasına birkaç yıl önce sökülen Osmanlı revaklarının bir kısmı yeniden yerleştirilecek.

10 yıl önce