|

Özbek gazeteciye ölüm tehdidi

Türkiye’de yaşayan Özbek muhalifleri hedef alan Kerimov yönetimi, Özbekistan Halk Hareketi’nin uzun yıllar basın sekreterliğini yapmış olan gazeteci İshakova Dilorom’u da hedef aldı. Tehdit telefonları aldığını söyleyen Dilorom, “Beni torunlarımla tehdit ediyorlar. İlk kez çaresiz kaldım” dedi

Hamdi Koçoğlu
04:00 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 19:24 - 2/02/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih’in ‘Erk’ Partisi’nde uzun yıllar basın sekreterliği yapan Gazeteci İshakova Dilorom, ‘Kerimov’ karşıtı politika izlemesinin bedelini ağır ödüyor. Türkiye’ye sığınan Kerimov karşıtı Özbek muhaliflere karşı oluşturulan infaz listesini gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Yeni Şafak’ın ortaya çıkardığı infaz listesinde Özbek muhalifler hedef alınmış ilk olarak ise listede ismi bulunan Özbek hoca Abdullah Buhari öldürülmüştü. Özbekistan Devlet Başkanı İslam Abduğanıyeviç Kerimov, ülkesindeki muhalifleri sindirmek için ‘öldürücü’ yöntemler kullanmakla suçlanıyor. Kerimov’un bu yöntemlerini ülkesi dışına da taşıması zaman zaman gündeme geliyor.

‘İLK KEZ ÇARESİZ KALDIM’

Türkiye’de yaşayan Özbek muhalifleri hedef alan ‘infaz listesi’nde Özbekistan Halk Hareketi’nin uzun yıllar basın sekreterliğini yürüten Gazeteci İshakova Dilorom’un da olduğu öğrenildi. Dilorom, yakın zamanda tehdit telefonlarının sıklaştığını anlattı. Anadolu’da yaşadığı şehirde Yeni Şafak’a konuşan Dilorom, “Sürekli telefon ediyorlar. Beni ve torunlarımı öldüreceklerini söylüyorlar. İlk kez çaresiz kaldım ve korktum” dedi.

‘2 AYDA 20’DEN FAZLA TELEFON GELDİ’

İshakova Dilorom gözden uzak olmak için Anadolu’da bir köyde yaşamayı tercih ettiğini belirtti. Kendisini arayıp tehdit eden numaraların ‘gizli numara’ olduğunu dile getiren Dilorom, “Türkiye hattı olan telefonum ilk olarak 2014 yılında Ekim ayında arandı. Arayan erkek beni ve torunlarımı öldürmekle tehdit etti. Sonra bir süre telefon gelmedi ama 2 ay içerisinde 20’den fazla telefon geldi. Arayan kişi Türkçe konuşuyor ama Türkiye Türkçesi olmadığı çok açık. Ses kayıtları dil bilimciler inceledi ve Türkiye Türkçesi olmadığını söylediler” diye konuştu.

‘TORUNLARIMLA TEHDİT EDİYORLAR’

Türkiye’de korku içerisinde yaşam mücadelesi veren Özbek muhalif Gazeteci İshakova Dilorom, torunları üzerinden tehdit edilince korkak bir insana dönüştüğünü söyledi. Dilorom, “Tehdid eden erkek sesi sürekli bana çocuklarım ve torunlarımı öldüreceğini söyledi. Ve ben hayatımda ilk defa gerçekten korktum, çok korktum. Tehdit eden sesi dinleyen dil bilimci telaffuzun Türkiye Türkçesi olmadığını söylediğinde korkum daha çoğaldı.” diye ifade etti. Dilorom ayrıca eşini ve ailesinin bir kısmının da Özbekistan’da kaldığını ekledi.  

‘KERİMOV REJİMİNE KARŞI SAVAŞTIM’

İshakova Dilorom, Özbekistan’da doğrunun ve haklının yanında olduğunu belirterek, “Elimden geldiği kadar, gücüm yettiği kadar doğruyu savundum. Kerimov rejimine karşı adeta savaştım. Mazlum halkımın ağırlığını taşıyamasam da elimden geldiği kadar omuzundaki diktatörlük yükünü hafifletmek istedim.” diye konuştu. Özbekistan’da muhalif yönü dolayısıyla hedef haline geldiğini söyleyen Dilorom, “Eşimin, çocuklarımın ve torunlarımın güvenliği için Türkiye’deyim. Kendimi yıllar boyunca beton duvara başını vuran adam gibi, 25 yıl boyunca ne kadar çalışırsam bile bu beton duvardan bir delik açamayan insan çaresizliğinı hissediyorum.” dedi.

Zulüm ailemi hedef aldı

Özbekistan Halk Hareketi üye olduğundan bu yana yaklaşık 25 yıldır sıkıntı çektiğini anlatan Dilorom, “Siyasi faaliyetlere başladım ve hayatım değişti. Zulüm sadece beni değil, ailemi de hedef aldı. Eserlerim, yazılarım baskıdan dolayı hiçbir gazete veya dergide yayınlanmadı” ded. Baskıların arttığını ifade eden Dilorom, “1995'te silahlı devrimcilikte yargıladılar. Beni ve meslektaşlarımı terörist ilan ettiler. Şimdi evlatlarım da ‘teröristin evlatları’ diye nitelenerek yaşarlar ve bu 60 yıl peşini bırakmaz. Çünkü belgeler 85 yıl saklanır.” ifadelerine yer verdi.


Güç gösterisiydi

Abdullah Buhari suikastının diktatör hizmetindeki rejimin elinin ne kadar uzun olduğunu gösterdiğini ifade eden Dilorom, “İnfaz listesinde Muhammed Salih’in oğlu Timur’un da olması beni dehşete düşürdü. O gün göz yaşlarımı hiç durduramadım. Timur’un çocukluğu, yaramazlıkları hep gözüm önüne geliyordu. Şimdi Kerimov Timur’un da mı ölümünü istiyor diye düşündüm ve onun siyasetle bir ilişki yok diye bağırmak istedim” dedi.  

‘BU İLK SUİKAST GİRİŞİMİ DEĞİL’

Muhammed Salih’in infaz listesinde olmasını da değerlendiren Dilorom, “Bu Muhammed Salih’e ilk suikast çabası değil. Bence bu dördüncü olay. Muhammed Salih’e karşı yapılan suikastleri duyduğumda ‘Allah korumuş, bundan sonra da korusun’ derdim. Ve her zaman sakinlikle bunu kabul ediyordum. Zaten Muhammed Salih Kerimov’a karşı savaş başladığında karşısındakinin kim olduğunu iyi biliyordu. Muhaliflere karşı elinden gelen kötülüğü yapacağını iyi biliyordu ve her zaman buna hazırdı. Ama oğlu Timur’un da onun düşmanları safında yer alması Kerimov’un ne kadar zavallı biri olduğunu da gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Telefon açmaya korkardık

Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih ile aynı safta durduğunu ifade eden Dilorom, Özbekistan’da yaşadığı yıllar, Salih ile iletişim kurmanın tehlike yarattığını dile getirdi. Dilorom, “Salih bize zarar gelmesin diye, tehdit oluşturmasın diye açıkça telefon açmazdı. Kimse zarar görmesin diye biz de telefon açamazdık. Farklı yollar iletişim kurmaya çalışırdık.” dedi.

TAKİBE ALIŞTIM

Sürekli takip edildiğini belirten Dilorom, “Özbekistan'dayken böyle takip ve zulümlere karşı bağışıklığım vardı. Bazı zamanlar polis tarafında darp edildim. Büyük sıkıntılar çektim. Fakat bunlar beni korkutmazdı. İyileştiğim zaman unuturdum.  Ama evlatlarım da zulüm görmeye başlarken bağışıklığım işe yaramadı. Ve ben hem ruhsal hem fiziksel olarak hasta oldum, bittim.” şeklinde konuştu.

ÜZÜLÜYORUM

Dilorom, “Ben ‘Erk’ Demokratik Partisi üyesiyim. Bu Parti kurulduğu günde üye oldum, yönetim konseyine seçildim ve aynı zamanda basın sekreterliğini yaptım. Ama bu günlerde Hareket için, ‘’Erk’ Partisi için aktif hizmet edemiyor olduğumdan dolayı çok üzülüyorum.” ifadelerini kullandı.  

15 kişilik infaz listesi çıkmıştı

Zeytinburnu’nda uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Abdullah Buhari suikastının ardında 4 kişilik infaz listesi çıkmıştı. Özbek istihbaratı tarafından hazırlandığı iddia edilen infaz listesine Rus istihbaratının da destek verdiği ileri sürüldü. Listede hayatını kaybeden Buhari’nin yanında, Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih’in, Salih’in oğlu Timur’un ve Kırgızistan’da meşhur alim olan Reşat Kari’nin de olduğu tespit edilmişti. Yeni Şafak Buhari cinayetinin perde arkasını araştırırken, suikastlerin olacağını aylar öncesinden emniyete bildiren Çeçenler ile konuşmuş ve listenin 15 kişilik olduğunu yazmıştı. Özbekler, Rus-Özbek istihbaratının ortak hazırladığı infaz listesinin tamamının 15 isimden oluştuğunu iddia etmişti.

#Özbekistan
#Muhammed Salih
#Gazeteci
#İshakova Dilorom
#Kerimov
9 yıl önce