|

Özel bireylere engelsiz eğitim

Türkiye'de ilk kez Özel Eğitim Öğretmeni Özgü Ertul'un ülkemizdeki eğitim koşullarına göre hazırladığı, özel eğitim kitapları ve metaryalleri Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık tarafından kullanıma sunuldu.

00:00 - 13/07/2010 Salı
Güncelleme: 17:36 - 13/07/2010 Salı
Yeni Şafak
Özel bireylere engelsiz eğitim
Özel bireylere engelsiz eğitim

Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık tarafından, çeşitli alanlarda eğitim kitapları ile özel eğitim materyalleri yayınlandı. Özel Eğitim Öğretmeni Özgü Ertul tarafından ülkemizdeki eğitim koşulları, göz önünde bulundurularak hazırlanan kitap ve materyaller ile zihinsel engellilerle otistik bireylerin eğitimi sırasındaki güçlüklerin giderilmesi hedeflendi.


İki yıllık bir çalışmanın ürünü 40'a yakın kitap ile Pengumini metaryellerinin önemini ve neden böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini Vanilya Okul Öncesi Yayıncılığın kurucusu İhsan Hanson şöyle anlattı:

“Özellikle çocuk yaşta bulunan zihinsel engelli ve otistik birey eğitim için, özel eğitim kitapları ve materyalleri bireyin gelişiminde büyük faydalar sağlıyor. Ne yazık ki ülkemizde "Özel Eğitime" gereksinim duyan birey ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitim kitapları ve setlerinin sıkıntısı yaşanıyordu. Bizim bu ihtiyacı gidermeye yönelik hazırladığımız setler, iki kategoride oluşturuldu. "Özel Eğitim Kitapları” ve “Pengumini Özel Eğitim Materyalleri”. Bu eğitim setleri ile zihinsel engelli, hiperaktif, öğrenme güçlüğü ve dikkat dağınıklığı ile otizmli bireylerin ihtiyaçlarının daha kolay sağlanması amaçlandı.

Eğitimci Özgü Ertul, meslekteki tecrübelerinin ışığında ülkemizin eğitim koşulları ile ailelerin bu eğitime ulaşma sırasında yaşadıkları zorlukları dikkate alarak setleri hazırladık. Bu yüzden setlerin ekonomik olmasının yanı sıra gerek eğitimcilerin gerek aileler ile bireylerin ihtiyaçlarını karşılamasına özellikle dikkat ettik”.


ÖZEL EĞİTİM ARTIK ÇOK KOLAY!

“Özel eğitimin en önemli özelliği ise her birey için BEP (Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı) hazırlanmasıdır” diyen Dr. İhsan Hanson, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“ Ürettiğimiz özel eğitim kitapları ile Pengumini materyalleri sayesinde eğitimcilerin rahatlıkla bireyselleşmiş eğitim planı hazırlayabilmesini hedefledik. Aynı zamanda ürünlerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredat programlarına uygun olmasına dikkat ettik. Bu bireylere, Milli Eğitim'in eğitilebilir ve öğretilebilir zihinsel engelli çocuklar okullarıyla, özel eğitim sınıflarında, okul ve iş eğitim merkezleriyle, özel eğitim sınıflarında eğitim verilir. Ayrıca pek çok özel teşebbüse ait rehabilitasyon merkezlerinde de bu çocuklara eğitim verilmektedir”.


DİKKAT!.. ÖZEL EĞİTİM ÖMÜR BOYU SÜRER

Vanilya Okul Öncesi Yayıncılık Özel Eğtim Bölüm Başkanı ve Türkiye'nin bu alandaki ilk eserlerini hazırlayan eğitimci-yazar Özgü Ertul, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde anlattı:

“ Özel Eğitim yaşam boyu süren bir süreçtir. Özel gereksinimli bireylerin, ihtiyaçları doğrultusunda şekil ve içerik değiştirerek devam eder. Ne yazık ki şu unutulmamalı:

Eğitimini tamamladığı için birey, varlığını tek başına sürdürmesi için topluma bırakılamaz. Mağdur olmasının önüne geçmek için koruyucu tedbirlerin, yaşam boyu sürdürülmesine ihtiyacı vardır.

Özel Eğitim, olağandan farklı ve özel gereksinimleri olan çocuklara sunulan bir eğitimdir. Üstün özellikleri olan çocukları da yeteneklerinin ve kapasitelerinin en üst düzeyine çıkarılmasını sağlayan bir eğitimdir. Akranlarından gelişim özellikleri olarak farklılıklar gösteren bireylere, özel olarak yetiştirilmiş personeller tarafından "Özel Eğitim" verilir.


Özel Eğtim'den şu şartlara haiz olan bireyler faydalanırlar...

1-Çoğunluktan farklı ve özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara sunulur,

2-Üstün yetenekli olanları, yetenekleri doğrultusunda en üst düzeye çıkmasını sağlar,

3-Otistik bireyler,

4-Özel öğrenme güçlüğü çekenler,

5-Hiperaktifler ile dikkat eksikliği vs...


Özel Eğitim bu tip bireylerde şu gelişmeleri sağlar...

1-Yetersizliği engele dönüştürmeyi önler,

2-Engelli bireyi kendine yeterli hale getirir,

3-Topluma kaynaşmasını ve bağımsız üretici bireyler olmasını destekler.


Engelli bireyler kendi içlerinde gruplandırılırlar...

1-Ağır düzeyde zihinsel yetersizliğe sahip birey, bunlar yaşam boyu bakıma muhtaçtır. Temel öz bakım becerileri ile tuvalet, yemek yeme, giyinme, soyunma becerileri ile konuşma becerilerinin bir kısmını kazanabilirler özel eğitimle.

2-Orta eğitilebilir düzeydeki engelli bireyler, genellikle fiziki görünümlerinden yetersizlikleri belli olur. Temel öz bakım becerilerini kazanırlar. Tuvalet, giyinme, soyunma yemek yeme, saç tarama, diş fırçalama gibi...Okuma yazma öğrenebilirler.”


14 yıl önce