|

Paralel ittifak kaybetti

HSYK seçimlerinde büyük bir zafer kazanan Yargıda Birlik Platformu, aynı başarıyı Yargıtay’da da gösterdi. Yeni kurulan 8 dairenin başkanı ile boş bulunan 8. Hukuk Dairesi’nin başkanları platformun desteklediği adaylar arasından seçildi. Seçimleri 9-0 kazanan Yargıda Birlik Platformu, Yargıtay’daki ‘paralel ittifakı’ da kırdı

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 21:58 - 22/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından yeni üyeleri belirlenen Yargıtay’daki revizyon süreci dün yapılan seçimle başladı. Yargıtay Genel Kurulu, son yargı paketi ile kurulan 8 dairenin başkanı ile boş bulunan 8. Hukuk Dairesi başkanını belirledi. 9 dairenin tamamının başkanlıklarını HSYK seçimlerinde büyük zafer kazanan Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) desteklediği adaylar kazandı. 

ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERE İMZA ATILDI

Yüksek yargının yapısını değiştiren 52 maddelik yargı paketi ile Yargıtay’da önemli değişikliklere imza atıldı. Daire sayısı 38’den 46’ya, 387 olan üye sayısı da 516’ya çıkarıldı. 46 dairenin 23’ü ceza, 23’ü hukuk dairesi oldu. Bu değişikliklerin yanı sıra Yargıtay’ı baştan aşağı yenileyecek düzenlemeler de getirildi. Birinci Başkanlık Kurulu ile dairelerin iş bölümü ve üyeleri yeniden belirlenecek.

GENEL KURUL YENİ ÜYELERLE TOPLANDI 

Yargıtay’ın yapısını da değiştiren yargı paketi uyarınca ilk adım Yargıtay’ın yeni üyelerin belirlenmesiyle atıldı. İkinci adım ise yeni kurulan dairelerin başkanlarının belirlenmesi oldu. 515 üyeli Genel Kurul, yeni kurulan 8 dairenin başkanları ile 8. Hukuk Dairesi’nin başkanını belirlemek için dün toplandı. Genel Kurul’da 5 üyenin salt çoğunluğu olan 258 oyu bulan adaylar daire başkanı olarak belirlendi. 

YBP, BİR ZAFER DE YARGITAY’DA KAZANDI

12 Ekim’deki seçimlerden zaferle çıkan ve adli yargıdan 7, idari yargıdan 1 adayı HSYK’ya gönderen Yargıda Birlik Platformu, dünkü seçimlerde de önemli bir başarıya imza attı. Daire başkanlıklarına seçilen adayların tamamı YBP'nin desteklediği isimlerden oluşuyor. 

PARALEL İTTİFAK HÜKMÜNÜ YİTİRDİ

Paralel yapı, Yargıtay’daki Birinci Başkanlık Kurulu ve son olarak HSYK üyeliği seçimlerinde YBP’nin oylarını bölmek için ittifak yapmış, bu ittifak başarılı olmuştu. Ancak dün yapılan seçim, paralel yapının Yargıtay’daki gücünün kırıldığını gösterdi. Daire başkanlarının belirlenmesinin ardından izlenecek süreçte, yani Birinci Başkanlık Kurulu ile yeni dairelerin belirlenmesinde Yargıda Birlik Platformu’nun aynı başarıyı göstereceği belirtiliyor.

Kim hangi göreve seçildi

16. Ceza Dairesi Başkanlığına 302 oyla 1. Ceza Dairesi Üyesi Eyüp Yeşil, 17. Ceza Dairesi Başk. 279 oyla 13. Ceza Dairesi Üyesi Abdulhalik Yıldız, 18. Ceza Dairesi Başkanlığına 290 oyla 20. Hukuk Dairesi Üyesi Hamdi Yaver Aktan, 19. Ceza Dairesi Başkanlığına 301 oyla 4. Ceza Dairesi üyesi Ramazan Özkepir, 20. Ceza Dairesi Başkanlığına 293 oyla 3. Ceza Dairesi Üyesi İlmettin Köklü, 21. Ceza Dairesi Başkanlığına 445 oyla 11. Ceza Dairesi Üyesi Hüseyin Boyrazoğlu, 22. Ceza Dairesi Başkanlığına 345 oyla 4. Ceza Dairesi Üyesi İbrahim Şahbaz, 23. Ceza Dairesi Başkanlığına 440 oyla 15. Ceza Dairesi Üyesi Şakir Aktı seçildi.  Boş bulunan ve 6. turu yapılan 8. Hukuk Dairesi Başkanlığı için de seçim yapıldı. Daire Başkanlığını aynı daire üyesi Fahri Akçin kazandı.


Bundan sonra ne olacak?

Yeni daire başkalarının belirlenmesinin ardından Yargıtay’da şu adımlar atılacak: Birinci Başkanlık Kurulu üyeleri yeniden belirlenecek. Yeni oluşan Birinci Başkanlık Kurulu, iş durumunu dikkate alarak daireler arasındaki iş bölümünü yeniden belirleyecek. İş bölümünün belirlenmesinin ardından daire başkanları, üyeler ve tetkik hakimlerin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek. Yeni iş bölümü kararı uyarınca halen derdest bulunan dosyalar mevcut    halleriyle yeni dairelerine gönderilecek. HSYK değişik kararnamelerle Yargıtay’dan gönderilen tetkik hakimi ve savcıların yerine yenilerini atayacak.

#HSYK
#YBP
#Yargıtay
9 yıl önce