|

Paralel Yapı'dan sandığa 'darbe' girişimi

7 Haziran seçimlere 4 gün kala Paralel Yapı milli iradeye darbe çabalarına devam ediyor. Fuat Avni Twitter hesabından bazı sandık kurulu üyelerinin isimlerinin yer aldığı listeler yayınladı. Sandıkta hile yapılacağı yalanıyla algı oluşturup sonuçları şimdiden manipüle etmeye çalışan Paralel Yapı sandık görevlilerinin isimlerini yayınlayarak tehdit etti.

Yeni Şafak
01:00 - 3/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:35 - 3/06/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Fişleme listelerini Twitter hesabından yayınlayan Fuatavni, geri kalan isimleri de vazgeçmezseniz sizi de yayınlarım diyerek açıkça tehdit etti.



Milli iradeye darbe çabası


Fuatavni'nin Twitter'daki tehdit mesajları Paralel Yapı'ya yakınlığı ile bilinen isimler tarafından retweetlendi. İsimlerin devamının geleceğini söyleyen Fuatavni vazgeçmemeleri takdirde herkesi deşifre edeceğini yazdı.



"Sızdıran kaynak çok kolay tespit edilir"


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Fuatavni Twitter hesabından paylaşılan listelere sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından mesajlar yazan Şentop, sandık kurullarının nasıl belirlendiğini ve isimlerin kimler tarafından saklandığını söyleyerek, listeleri sızdırılanların tespit edilmesinin kolaylıkla yapılabileceğini açıkladı.



Şentop'un açıklamaları şöyle;



"Seçimlerde sandıklarda hile yapmayı planlayanlar, seçim yaklaştıkça harekete geçiyor. Bunu bekliyoruz, hukuken bütün tedbirler alındı. Sandıkların her birinde 'sandık kurulu' mevcuttur. Yani 174.243 sandık ve 174243 sandık kurulu mevcut.



Sandık kurulu 1 Sandık Kurulu Başkanı ile 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşur. Sandık Kurulu Başkanı kura sistemi ile çekiliyor. İlçe Seçim Kurulu Hakimi o ilçedeki sandıklar için başkan olabileceklerden bir isim listesi düzenler. Ayrıca her siyasi parti aynı şekilde birer liste düzenler ve verir. Böylece Sandık Kurulu Başkanı (hakim) tarafından verilen liste +5 siyasi parti tarafından verilen liste ile birlikte 6 liste oluşur. Bu 6 liste içerisinden ad çekmek suretiyle sandık başkanı belirlenir.



Bu durumda Türkiye'deki sandıklarda AK Parti'li, CHP'li, MHP'li, HDP'li sandık başkanları, Paralel Yapı'dan sandık başkanları vardır. Bütün siyasi parti temsilcilerinin huzurunda ad çekildiğinde AK Parti'nin verdiği listeden bir isim çıkmışsa o sandıkta başkan olacaktır.



CHP'li, MHP'li, HDP'li ya da Paralel Yapı'dan sandık başkanı olması ne kadar mümkünse, AK Parti'den de olması o kadar mümkündür. Sandık kurulunun başkan dışındaki 6 üyesinden 5'i, o ilçede son seçimde en çok oyu almış 5 siyasi parti tarafından belirlenir.



Bu 5 siyasi parti, kendi üyelerinden 1'er asıl ve 1'er yedek üye bildirir. Bildirilenler ilçe seçim kurulunca görevlendirilir. Kalan 1 üye ise, mahalle veya köy ihtiyar heyet üyeleri, yetmediği takdirde, üye vermemiş diğer siyasi partilerden tamamlanır.



Özetle, sandık başkanı ve üyelerinin siyasi parti üyesi bulunması tabii olduğu gibi, memurlar arasından başkan seçilmesi de tabiidir. Sandık görevlileriyle ilgili oluşturulan bu listeler ilçe seçim kurulları tarafından kaydedilir ve saklanır. Bu listeler sadece, ilçe seçim hakimi, ilçe seçim müdürü ve YSK'da bulunmaktadır.



Birçok ilçede resmen talep edildiği halde parti yetkililerimize bu listeler, gizli olduğu gerekçesiyle verilmemektedir. Eğer kanun gereği resmen yazı ile talep edildiği halde, siyasi partilere bu listeleri vermeyenler, Paralel trollere bu listeleri vermişlerse kaynak çok kolay tespit edilir.



Sızdıran kaynak; ya ilçe seçim hakimi, ya ilçe seçim müdürü ya da YSK'daki ilgili birimdir. Yarın YS'ya başvurup, isimlerin sızdırıldığı seçim kurulları ile ilgili, hakim, müdür ve varsa YSK bağı hakkında işlem talep edeceğiz.



Tabii öncelikle yayınlanan isimlerin doğru olup olmadığının da araştırmalarını talep edeceğiz. Yani bu isimler iddia edildiği gibi sandıklarda görevli midir? Yoksa yalan mıdır?



Kanunun ikinci boyutu ise daha vahimdir. Birisi ortaya çıkıp, bazı isimler yayınlayacak, bunların bir suç işleyeceklerini iddia edecek... Ne kadar kolay bir iş. Bir başkası çıkıp başka isimler yayınlayıp, CHP, MHP ya da HDP lehine sahtekarlık yapacağını iddia edebilir. Ya da Paralel Yapı'nın seçimlerde hile iddiasına zemin hazırlamak için sandıklara sızmış elemanlarına talimat verdiğini iddia edebilir ve isimler yayınlayabilir. Nitekim, hangi seçim hakimlerinin, hangi seçim müdürlerinin Paralel Yapı'dan olduğuna ve ilişkilerine dair teşkilatlarımıza birçok bilgi gelmektedir.



Türkiye seçimlerini 65 yıldır, çok şeffaf, bütün siyasi partilerin gözlemcileri ve sandık görevlileri önünde gerçekleştirmektedir. 7 Haziran 2015 seçimleri de dürüstlükle ve şeffaf bir surette yapılacaktır. 'Sandıkta sahtekarlık yapıldı' iddiasında bulunmak ve başkalarına iftira atmak için sandıkta hile yapmayı planlayanlara geçit vermeyeceğiz."

















#Paralel Yapı
#Fuatavni
#twitter fuatavni
#mustafa şentop
9 yıl önce