|

Paralelin yeni tezgahı

Paralel yapı, Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin, gazetecilik faaliyeti dışındaki eylemleri nedeniyle yargılandıklarını gözler önüne seren CPJ 2014 Basın Raporu’na rağmen, “Türkiye’de gazeteciler tutuklanıyor” yalanı atıyor.

Yeni Şafak ve
00:26 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 22:31 - 24/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Paralel yapının “tutuklu gazeteci tezgahı”, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) 2014 yılı Basın Raporu ile gün yüzüne çıktı. 17 Aralık 2014'te yayınlanan raporda, Türkiye’de tutuklu gazeteci olarak listeye alınan 7 isme ilişkin dosyalar incelendiğinde, halen cezaevinde 6 ismin bulunduğu görüldü. 


BASIN KARTLARI YOK

Hiçbiri “Sarı Basın Kartı” sahibi olmayan bu kişilerin hüküm aldıkları veya yargılandıkları eylemlerin, gazetecilik faaliyeti olmadığı ortaya çıktı. Raporda, bu kişilerin yasadı terör örgütleri MLKP, TKP (ML) ve TİKKO örgütlerine üye olmak, terör örgütlerine yardım malzemesi götürmek ve örgütün dağ kadrolarına eleman kazandırmak gibi suçlardan yargılandığı belirtildi. Dünya genelinde 220 gazetecinin cezaevinde olduğu ifade edilen raporda, ülkelere göre tutuklu gazetecilere ilişkin bilgiler de paylaşıldı.   2014 raporunda Türkiye, 7 tutuklu gazeteci ile ülke sıralamasında 10. sırada gösterildi. 


YARGITAY ONAYLADI

Bunlardan 3’ünün yargılanarak müebbet hapis cezasıyla cezalandırıldığı, 1 kişinin 19 yıl 9 ay hapse mahkum olduğu belirterek, cezaların Yargıtay tarafından da onandığı kaydedildi. Rapora konu olan diğer kişinin 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, diğerinin tutuklu yargılandığı, infazını tamamlamış bir başkasının da tahliye edildiği bilgisine yer verildi. 


KARA PROPAGANDA

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin bu raporuna rağmen paralel yapı, “Türkiye’de gazeteciler tutuklanıyor” kara propagandası yapıyor. Özellikle paralel yapının basın organları tarafından sürekli gündemde tutulan bu konu, son olarak Davos’ta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iş dünyası temsilcileri ile katıldığı toplantıda dile getirilmişti. Davutoğlu, tutuklu gazetecilere yönelik bir soruya, “Bunlara sözde gazeteci deniyor. Başka suçlar işlediler. Bu 7 şahıs arasında hiçbiri gazetecilik faaliyetleri ile ilgili tutuklanmadı” karşılığını vermişti. 


Kişiler ve eylemleri

- M.G. MLKP örgütü üyesi olmak, soygun, bombalama ve cinayetlerle suçlandı.Müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Cezası Yargıtay tarafından onaylandı. 


- H. D. MLKP örgütü üyesi olmak, soygun, yağma ve patlayıcı madde koymakla suçlandı. Yasadışı MLKP davasında yargılandı. Müebbet hapis cezasına mahkum oldu. Cezasını Yargıtay onayladı.


- E. S. Yasadışı TKP (ML) TİKKO örgütü üyesi olmak, polise silahlı saldırıda bulunma, öldürme, silah tehdidi ile örgüt adına para toplamakla suçlandı. TKP (ML) TİKKO örgütüne ilişkin dava kapsamında yargılandı ve müebbet hapis cezasıyla cezalandırıldı. Cezası onandı.  K. K. Örgütün dağ kadrosuna eleman göndermek ve KCK şehir yapılanması içinde korsan gösteri ve faaliyetlerde bulunmak için örgüt mensupları arasında irtibat sağlamakla suçlandı. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce toplam 19 yıl 9 ay hapis cezasıyla cezalandırıldı. Cezasını Yargıtay onadı. 


- S. A. Yasadışı eylemlerde güvenlik güçlerine ateşli silahlarla ve molotoflarla saldırmak, terör örgütünün yerel temsilciliğini yapmakla suçlandı. 11 Aralık 2009 tarihinde tutuklanmış ve Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesince 12 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştır. Cezası Yargıtay tarafından onanmıştır.


- C. H. .Dağdaki örgüt üyelerine malzeme (sağlık malzemeleri vs.) taşımak ve örgütün dağ kadrolarına eleman kazandırmakla suçlandı. Terör örgütüne yardım malzemesi götürürken 2 Eylül 2013 tarihinde tutuklandı. Halen yargılanıyor.

#paralel yapı
#tutuklu
#gazeteci
9 yıl önce