|

Peşmergeden önce ÖSO Kobani'de

Kobani'ye geçişi günlerdir konuşulan ve önceki gün yola çıkan peşmerge konvoyu, güzergah boyunca yolculuğu adeta şova dönüştürürken, 166 ÖSO savaşçısı, kısa sürede Türkiye'ye ulaşarak sessiz sedasız Kobani'ye girdi. Havayoluyla bölgeye ulaşan peşmergeler ise karadan gelen konvoyu sınırda oluşturulan özel alanda bekledi.

Çetiner Çetin
00:00 - 30/10/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:15 - 29/10/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Peşmergeden önce ÖSO Kobani'de
Peşmergeden önce ÖSO Kobani'de

45 günden bu yana Kobani'yi IŞİD saldırılarına karşı savunan YPG'ye, peşmergeden önce Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) destek geldi. 166 kişilik bir grupla önceki gece sabaha doğru Kobani'ye geçiş yapan ÖSO güçlerinin ardından peşmergenin geçiş için sınır hattındaki 3 noktada mevzilendiği kaydedildi. Dün sabah saatlerinde 3 otobüs ile Suriye'nin Azez Kasabası'ndan yola çıkan ve Gaziantep üzerinden Şanlıurfa'ya, ardından Suruç'a geçen ÖSO mensupları, bir süre bekledikten sonra Mürşitpınar Sınır Kapısı'na getirildiler.

PYD ÖSO'YU KOBANİ'DE İSTEMEDİ

05:15'te Mürşitpınar Kapısı'na gelen ÖSO güçleri, otobüslerden inerek hızlı bir şekilde Kobani'ye geçmek istedi. Ancak Türkiye tarafında kapılar önceden açılmış olmasına rağmen PYD, ÖSO'nun Kobani'ye girmesi konusunda, uzunca bir süre isteksiz davrandı. Güvenlik birimlerinin devreye girmesi ile 3 saatlik görüşme trafiğinin ardından kriz atlatıldı. 166 kişilik ÖSO grubun tamamı 4 saati aşan bir operasyon ile Kobani'ye girebildi. ÖSO mensuplarını saatlerce kapıda bekleten PYD yönetimi, Türkiye'nin baskısı sonucu, gönülsüz de olsa ÖSO grubunun geçmesine izin verdi.

MİT İLE 7 SAATLİK GÖRÜŞME

Önceki gün Erbil'den bir kısmı havayolu, kalan kısmı karayolu ile Şanlıurfa'ya gelen peşmergeler, MİT ve Polis denetimindeki Çukobirlik tesislerinde dinlendiler. 4 peşmerge komutanın gece boyunca MİT ve polis yetkilileri ile geçişlerin nasıl olacağı ve Kobani'ye geçişten sonraki süreçte yürütülecek koordinasyonla ilgili 7 saatlik bir görüşme gerçekleştirdikleri öğrenildi. Görüşmelerde, 155 kişilik Peşmerge grubunun 15 gruba ayrılarak Kobani'ye 3 ayrı noktadan girmesi planlandı.

ÖSO komutanı Akidi: 200 savaşçı geçti

Mahalli kaynaklar Kobani'ye 166 ÖSO mensubunun geçtiğini belirtirken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarından Abdulcebbar el-Akidi, 200 kişinin Kobani'ye geçtiğini iddia etti. Akidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Özgür Suriye Ordusu'ndan 200 savaşcı, Türkiye üzerinden Kobani'ye girdi' dedi. IŞİD'e karşı Kobani'de zafer kazanacaklarına yönelik inancını dile getiren Akidi, uluslararası toplum ve koalisyon güçlerinden, terör örgütü IŞİD ve katil Esed rejimine karşı savaşan ÖSO'ya destek vermesini istedi. Abdulcebbar el-Akidi, ÖSO tarafından, bin kişilik grubu IŞİD'e karşı savaşmak üzere Kobani'ye götürmekle görevlendirildiğini açıklamıştı.

Şov yapmaktan sınıra ulaşamadı

Karayolu ile geçen peşmerge güçleri, Türkiye'nin bütün uyarılarına rağmen güzergah boyunca yolculuğu şova dönüştürdü. Biri ambulans 38 araçtan oluşan konvoy, normal şartlarda çoktan Kobani'ye girebilecekken, yol üzerinde gördüğü her insan topluluğuna şov yapınca bölgeye bir buçuk günde ancak gelebildi. Konvoy saat 21.00'da ulaştığı Şanlıurfa'da yol üzerinde 1,5 saat süreyle yemek molası verdi. Burada bazı peşmergeler tesise çağrılan ambulansta kontrolden geçti.

'BİJİ SEROK OBAMA' SLOGANLARI!

Peşmergeleri karşılayan kalabalığın ise sık sıkık "Yaşasın Başkan Obama" anlamına gelen "Biji Serok Obama" tezahüratında bulunmaları dikkat çekti. Karşılamaya gelen insanların ellerinde Irak Kürt Yönetimi'ne ait bayraklar bulunurken, PKK sembollerinin bulunmadığı gözlendi. Diğer taraftan, önceki gece 01.15'te Şanlıurfa GAP Havalimanı'na inen diğer peşmerge grubu, 86 km'lik otobüs yolculuğundan sonra sınıra ulaşarak, karayoluyla gelmekte olan peşmerge konvoyunu sınır bölgesinde özel olarak ayrılan bölgede, bir gün boyunca beklemek zorunda kaldı.

Peşmerge konvoyunun sevkiyatı şova dönüştürdüğü sıralarda Kobani'de ise, IŞİD girişlerin yapılacağı Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yönelik saldırıları şiddetlendirdi.

9 yıl önce