|

Pimi çekerken kelepçelendi

Fadik Adıyaman'la Söke'de yakalanan DHKP-C'li İsmail Akkol'un, yakalanmadan önce kimlik gösterme bahanesiyle el çantasındaki el bombasına uzandığı ancak polisin dikkati sayesinde bombayı patlatamadığı ortaya çıktı. İki ismin yakalanmasını sağlayan polisin, genç sivil bir istihbaratçı olduğu da anlaşıldı.

Yeni Şafak
06:49 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 04:53 - 8/02/2016 Pazartesi
Diğer

Yunanistan'dan eylem yapmak amacıyla Türkiye'ye gelen DHKP-C'li İsmail Akkol ve Fadik adıyaman'ın Söke Otogarı'nda bindikleri otobüste yakalanmasını sağlayan genç polisin dikkati sayesinde bir faciadan son anda dönüldüğü ortaya çıktı. Milliyet'e bilgi veren bir emniyet yetkilisi “Akkol kimliğini gösterme bahanesiyle el çantasındaki el bombasına uzandı, ancak polis arkadaşımızın dikkati sayesinde el bombasını patlatamadı” dedi. Aydın TEM Şubesi'ndeki “mülakat” sırasında “çok büyük eylem yapacaktım” diyen Akkol resmi ifadesinde ise susma hakkını kullandı.



Kriminal inceleme


Eskişehir'e gitmek üzere bindikleri otobüste yakalanan Adıyaman ile Sabancı suikastı eyleminin firarisi Akkol'da ele geçen sahte nüfus cüzdanları, kriminal incelemeye alındı. Yunanistan'dan geldikleri sırada ellerinde olan sahte nüfus cüzdanlarına göre Akkol, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi nüfusuna kayıtlı Zeynel Abidin Gümüş'ün adını kullanıyor. Adıyaman ise Hatice Çalışkan adına hazırlanan sahte nüfus cüzdanında Adıyaman nüfusuna kayıtlı görülüyor.


Sahte nüfus cüzdanında Çalışkan olan sahte soyadının “Çalşkan” olarak yanlış yazılması dikkati çekti. Ele geçirilen sahte nüfus cüzdanlarıyla ilgili olarak ayrı bir inceleme başlatıldığı öğrenildi.


Dikkatiyle Akkol ve Adıyaman'ın yakalanmasını sağlayan polisin Aydın Emniyeti İstihbarat Şubesi'nde görev yaptığı kentteki güvenlik önlemleri kapsamında Söke Otogarı'nda görevlendirildiği öğrenildi. Sivil kıyafetli polisin yeni memur olduğu kaydedildi.


Milliyet'e değerlendirme yapan üst düzey bir emniyet yetkilisi, MİT'ten ve Emniyet istihbaratından yaklaşık iki hafta önce Akkol ve Adıyaman'ın Türkiye'ye geleceği yönünde bilgilendirme yapıldığını belirtirken, “Bu bilgilendirme sonrasında Aydın ve ilçelerinde yoğun önlemler alındı. Bu çerçevede, Söke'deki otogarda da sivil istihbaratçılar aracılığıyla tedbirler alındı. Burada görev yapan arkadaşımız, iki şüpheliyi görüp takibe alınca bu kişilerin Akkol ve Adıyaman olduğu anlaşıldı” dedi.



El bombasına uzandı


Aynı yetkili, Akkol ve Adıyaman'ın gecikmeksizin Eskişehir'e geçmek istediklerinin belirlendiğini anlatırken, “Bir otobüs şirketine giderek bilet istediler. Ancak akşam 18.00'de sefer olduğunu öğrenince 'daha erken gitmemiz lazım' diyerek başka firmaya gittiler. Burada 11.00'de sefer olunca bu firmadan isimlerine bilet aldılar ve 25-26 numaralı koltuğa yerleştiler. Otobüste Abdullah Gülay ve Fatma Gülay adına yer ayırttılar. Otobüs kalkmadan önce, elindeki gitar çantasını koltuk üzerine yerleştirdiler. Bir eşyayı da bagaja verdiler. Otobüs hareket etmek üzereyken üç polis arkadaşımız kimlik kontrolü yaparken iki şüpheliyi yakaladı. Akkol, kimliğini gösterme bahanesiyle el çantasındaki el bombasına uzandı, ancak polis arkadaşımızın dikkati sayesinde el bombasını patlatamadı” dedi.



'Çok büyük eylem'


Milliyet'e bilgi veren emniyet yetkilisi, Akkol'un, Aydın TEM Şubesi'nde gözaltında tutulduğu sırada görevlilerce “mülakata” alındığını belirtirken, “çok büyük eylem yapacaktım” dediğini belirtti. Yetkili, Akkol'un buna karşın resmi ifade vermediğini ve susma hakkını kullandığını bildirdi.


#İsmail Akkol
#terör saldırısı
8 yıl önce
default-profile-img