|

Planlı ihanet

HSYK 3. Dairesi, MİT TIR’larını durdurarak paralel ihanete imza atan savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı, Yunus Alkan ve Yaşar Kavalcıoğlu hakkında soruşturma izni verdi. Savcıların ‘siyasal ve askeri casusluk kastıyla planlı olarak hareket ettiğini’ vurgulayan HSYK müfettişleri, bu isimlerin meslekten ihracını istedi. Dosya şimdi HSYK 2. Daire’de

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 22:29 - 24/12/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
HSYK 3. Dairesi, 1 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde MİT’e ait TIR’ların durdurulması emrini veren Adana eski savcıları Aziz Takçı ile Özcan Şişman, Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu ve Kırıkhan Savcısı Yunus Alkan hakkında ‘usûle aykırı işlemler’ saikiyle inceleme izni vermişti. Müfettişler, durdurulan TIR’larla ilgili gerçekleştirilen operasyonlarda savcıların suç işleyip işlemediği, hal ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığıyla ilgili araştırma yaptı. Savcılarla ilgili dosyayı gündemine alan ve müfettişlerin hazırladığı raporu inceleyen 3. Daire, paralel ihanete ilişkin önemli bir karara imza attı. 

BİLEREK VE İSTEYEREK

HSYK 3. Daire, 4 savcı hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. Müfettişlerin ihraçlarını istediği savcılarla ilgili son kararı ise HSYK 2. Dairesi verecek. Savcılara ilişkin hazırlanan ve geçtiğimiz ağustos ayında HSYK’ya sunulan müfettiş raporlarında ise önemli bilgilere yer verildi. 

MESLEKTEN ATILABİLİRLER 

MİT TIR’larının durdurulması olayının ‘planlı bir organizasyon’ olduğuna dikkat çekilen raporda, adı geçen 4 savcının “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini, yurt içi ve yurt dışında itibarsızlaştırarak zor duruma bırakmak istedikleri, Türkiye’ye terör örgütlerine yardım ettiği görüntüsü vererek uluslararası yargı organları nezdinde hukuki ve cezai sorumluluk altına sokmaya yönelik bilerek ve isteyerek görevleri dışında hareket ettikleri” belirtiliyor. 

Raporda, “MİT TIR’larında usûl ve yasaya aykırı arama yapmak, yapmaya teşebbüs etmek ya da sessiz kalmak veya görüntü ve numune aldırmak suretiyle devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla ifşa etme kastı ile hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan saygı ve güveni gideren nitelikte eylemde bulundukları anlaşılmıştır” ifadesine yer veren müfettişler, Hatay ve Adana’daki TIR’ların durdurulmasında rol oynayan 4 savcı için ihraç istedi. 

Casusluk yaptılar

Müfettişlerin raporu üzerinde incelemesini tamamlayan HSYK 3. Dairesi, incelemeyi soruşturmaya dönüştürdü. Savcılarla ilgili soruşturmayı ise HSYK 2. Dairesi yürütecek. 4 savcı hakkında, ‘siyasal ve askeri casusluk’ suçlamasından kınama, yer değiştirme hatta meslekten ihraca kadar disiplin cezalarına hükmedilebilecek. Hakim ve savcılarla ilgili şikayet ile ihbarlara ilişkin işlem yapma yetkisi HSYK 3. Dairesi’nde bulunuyor. HSYK’nın seçimlerden önceki üyeleri, müfettişlerin rapor sunmasına rağmen dosyayı bir türlü gündemine almamıştı. Yeni HSYK, paralel ihanete bulaşan savcılarla ilgili dosyayı raftan indirdi. 

#MİT
#TIR
#HSYK 3. Daire
9 yıl önce