|

Polise sıkı denetim

Kobani eylemleri sonrası yetkilerinin artırılmasına karar verilen polisi denetlemek için Kolluk Gözetim Komisyonu kuruluyor. Komisyon 'usûlsüzlüğe karşı sıfır tolerans' prensibiyle çalışacak

Ayfer Mallı
00:00 - 18/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:50 - 17/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Polise sıkı denetim
Polise sıkı denetim

Hükümet, sokakların savaş alanına çevrildiği Kobani provokasyonu sonrası yetkisini artırmaya hazırlandığı polisi denetlemek için de adımlar atıyor. Hazırlığı süren İç Güvenlik Reformu çerçevesinde polis denetimi için 'Kolluk Gözetim Komisyonu' kurulması düşünülüyor. Önümüzdeki günlerde Meclis'e getirilecek düzenleme yasalaştığı takdirde İçişleri Bakanlığı bünyesinde hayata geçecek 'Kolluk Gözetim Komisyonu' güvenlik güçlerinin yetkilerini kötüye kullanmasını engelleyecek.

İÇİŞLERİ BÜNYESİNDE 9 ÜYELİ OLACAK

Yasa çıktığında İçişleri bünyesinde kurulacak komisyon, 9 üyeli olacak. Komisyon başkanlığını İçişleri Bakanlığı Müsteşarı üstlenecek. Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu Başkanı, Bakanlık 1. Hukuk Müşaviri ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü de komisyonda yer bulacak. Üniversitelerin ceza ve ceza usûl hukuku ana bilim dallarında görevli öğretim üyeleri arasından seçilecek 3 kişi ile 'baro başkanı' seçilme yeterliliğine sahip serbest avukatlardan 1 kişi de komisyonda görev alacak. Kolluk Gözetim Komisyonu üyesi olacak akademisyen ve avukatların son 5 yıl içinde herhangi bir partiye üye olmaması şartı mevcut.

Ayda bir toplanacak

Tamamıyla bağımsız şekilde karar alması planlanan Kolluk Gözetim Komisyonu, ayda en az bir kez toplanacak. Komisyon, kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlardan veya disiplin cezasını gerektiren eylem, tutum ve davranışlarından dolayı, gerektiğinde yetkili merciler tarafından haklarında disiplin soruşturması yapılmasını isteyecek. Komisyon, ihbarın yapılmasından itibaren ilgili polis hakkında 30 gün içinde disiplin soruşturması talep edecek. Disiplin soruşturmasını İçişleri Bakanlığı müfettişleri yürütecek. Kolluk kuvvetleri hakkındaki şikayetlerin izlenmesi için veri oluşturulmak üzere kayıt sistemi de kurulacak.

10 yıl önce