|

Postal komiteleri tarihe karıştı

Çetiner Çetin
00:00 - 15/04/2012 Pazar
Güncelleme: 03:07 - 15/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
Postal komiteleri tarihe karıştı
Postal komiteleri tarihe karıştı

Yüksek Öğrenim Kurumu, 28 Şubat zorlaması ile yönetmeliğe konan, 'Milli Komiteler' yönetmeliğini yürürlükten kaldırdı. 28 Şubat cuntasının, imam hatiplerin katsayıları ve ilahiyat fakültelerinin eğitim modelini ve kontenjanlarını sınırlayan, 'milli komiteler' uygulaması artık tarih oldu. Bu uygulamaların kalması ile birlikte YÖK, 28 Şubat'ın izleri birer birer silmeye çalışıyor.

GÜRÜZ HAYATA GEÇİRMİŞTİ

Eski YÖK başkanı Kemal Gürüz'ün başkanlığı döneminde hayata geçirilen 'Milli Komiteler' 28 şubat post-modern cuntasının YÖK'te hayata geçmesini istedikleri önemli uygulamalardan biriydi. YÖK Genel Kurulu kararı ile kurulan komiteler arasında 'İlahiyat Milli Komitesi', 'Öğretmen Yetiştirme Milli Komitesi' uygulamaları 28 Şubat sürecinde imam hatiplerin katsayı çalışmaları ve ilahiyat fakültelerinizdeki eğitim modellerini şekillendiren raporlar hazırlamışlardı. Gürüz, kurdurduğu 'İlahiyat Milli komitesi'ne de her fırsatta başkanlık yaptı. Tüm çalışmalarını bizzat kendisi yakından takip etti. 'Öğretmen Yetiştirme Milli komitesi' uygulaması ile de Gürüz ve ekibi, üniversitelerdeki eğitim şeklini ve Türkiye'nin hangi alanlarda ne kadar elemana ihtiyacı olduğunu şekillendirmeye çalıştılar. Zira bu dönemde, ilahiyatçılara pek ihtiyaç olmadığı her fırsatta dile getirildi.

SİPARİŞ RAPOR HAZIRLIYORDU

28 Şubat sürecinde hayata geçirilen milli komiteler, YÖK genel kuruluna oylanmak üzere 28 Şubatçıların verdiği siparişleri kodlayıp bir rapor haline dönüştürüp, genel kurula sunuyorlardı. Komitelerin 28 şubatta hazırladığı tüm raporlar, genel kurulda oy çokluğu ile geçiyordu. Bu komiteler, imam hatiplerin katsayı çalışmalarına imza atan komiteler olarak adından bahsettirmişti.

TEZİÇ DÖNEMİNDE DE SÜRDÜ

Kemal Gürüz'ün ardından YÖK başkanlığı koltuğuna oturan Erdoğan Teziç, Gürüz'ün 28 Şubat uygulamalarından, 'İlahiyat Milli Komitesi', 'Öğretmen Yetiştirme Milli komitesi' çalışmalarını rafa kaldırdı. Uzun yıllardan bu yana her iki komite yönetmelikte yer almasına rağmen kullanılmıyordu. Ancak Teziç, Gürüz'ün aksine 'milli komiteleri' rafa kaldırırken, alternatif olarak, 'Rektörler Komitesi'ni kurdu. Teziç, alınan karaları ve bildirileri YÖK Genel Kurulu yada milli komitelerden ziyade rektörler komitesi üzerinden yayınlıyordu. Teziç, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörü hakkında yayınladığı bildiri de Rektörler Komitesi üzerinden yayınlanmıştı.



12 yıl önce