|

'Provokasyon mu olacak?' demeye hakları yok

Aa
00:00 - 1/05/2012 Salı
Güncelleme: 10:11 - 1/05/2012 Salı
Yeni Şafak
'Provokasyon mu olacak?' demeye hakları yok
'Provokasyon mu olacak?' demeye hakları yok

Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına katılacak gruplar, Şişli, Beşiktaş ve Şişhane bölgelerinde toplanmaya başladı. 

DİSK, Enerji-Sen, Spor Emek-Sen, Oyuncular Sendikası, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Sendikal Güçbirliği Platformu'nun da aralarında bulunduğu gruplar, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmek üzere Şişli Halaskargazi Caddesi'ndeki DİSK Genel Merkezi önünde bir araya geliyor.

Yürüyüş için son hazırlıklarını tamamlayan grup, 1 Mayıs'a ilişkin pankartlar açarak, çeşitli sloganlar atıyor.

Bağlı bulundukları sendika, oda, dernek, siyasi partilerin yeleklerini giyen katılımcılar,  davul-zurna eşliğinde halay çekerek yürüyüşün başlamasını bekliyor.

DİSK Genel Merkezi önünde AA muhabirinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne ilişkin sorularını cevaplandıran DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, 'En az 1976'daki kadar heyecanlılığımız var. 1976'da DİSK'in önderliğinde Taksim'de kutlanan kitlesel 1 Mayıs'tan ve 1977 katliamından sonra bütün yasaklara rağmen aynı heyecan, irade ve kararlılıkla yola devam ediyoruz' dedi. 

Ekici, 1977'de Taksim Meydanı'nda yitirilen şehitlere olan sorumluluk ve görevleri gereği heyecan ve kararlılıklarını yitirmeden mücadeleye devam ettiklerini belirterek, 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü olarak özünden saptırmadan sonraki kuşaklara taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Erol Ekici, saat 10.30'da 3 koldan başlayan yürüyüşle, bu heyecanı Taksim alanına talepleriyle birlikte taşıyacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Bunu açıkça ifade etmek istiyorum; hiç kimsenin iki yıllık bir pratikten sonra 'Şöyle mi olacak?', 'Provokasyon mu olacak?' demeye hakkı yok. Provokasyonların kimler tarafından yapıldığı çok iyi biliniyor. Bunların failleri meçhul gibi gözükse de biliniyor. 1977 katliamı, devlet sırrı olarak mahkeme kasalarında saklanma gereği duyuluyor. Bu katliamı yapanların kimler olduğu açık. Bu provokasyonu yapanlar, işçiler veya 1 Mayıs'ı özüne ve anlamına uygun kutlamak isteyenler değil. Provokasyon yapmak isteyenler, bu niyetlerinden vazgeçsinler. Zaten iki yıldır 1 Mayıs'ın nasıl kutlandığını Taksim'de gösteriyoruz. Bu yıl da bütün bu beklentileri boşa çıkaran heyecan, coşku, talep ve kitlesellikle 1 Mayıs'ı yaşatacağız.'

Bu arada, Beşiktaş Akaretler Durağı önünde toplanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halk Evleri, Öğrenci Kolektifleri üyesi gruplar, türküler dinliyor ve çeşitli sloganlar atıyor.

Şişhane'de toplanan KESK ve KESK'e bağlı sendikalar ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) mensupları da türküler dinlerken, bir grup feminist kadınlar da 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere bölgeye geldi. 

Bir grup turist de 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Taksim Meydanı'na yürümek üzere yine Şişhane'de bekliyor.


12 yıl önce