|

Provokatif olaylardan biri

DÜ Rektörü Prof. Dr. Saraç, üniversitedeki olaylara ilişkin, ''Yaşananlar, tüm ülkede yapılan provokatif olaylardan birinin burada yapıldığını düşündürüyor'' dedi.

Aa
00:00 - 10/04/2013 Çarşamba
Güncelleme: 21:25 - 10/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Provokatif olaylardan biri
Provokatif olaylardan biri

Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, DÜ'deki olaylara ilişkin, "Yaşananlar, sürecin akamete uğratılması tarzında tüm ülkede yapılan provokatif olaylardan birinin burada yapıldığını düşündürüyor" dedi.

Saraç, üniversitede 3 günden bu yana süren olaylara ilişkin senato salonunda düzenlediği basın toplantısında, DÜ'deki güzel ortamın zedelenmemesi gerektiğini belirtti.

DÜ'nün Türkiye'deki en huzurlu üniversitelerden biri olduğunu vurgulayan Saraç, ''Sürece yönelik ülkemizde maalesef çeşitli provokasyonlar olmakta. Gerek çeşitli illerimizde, üniversitelerimizde aynı tür provokasyonlar medyaya yansıyor. Tahminimize göre de üniversitemizde böyle bir süreç yaşanmakta. Üniversitedeki huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif gelişmeler maalesef yaşandı'' diye konuştu.

Olayların, bir öğrenci grubunun DÜ Rektörlüğü'nden izin alarak düzenlemeyi planladığı etkinliği kantinde afişle duyurmak istemesi sırasında, başka bir grup öğrencinin buna müdahalesiyle başladığını anlatan Saraç, "İki taraf arasında küçük çaplı başlayan olay maalesef giderek büyüyen olaya dönüştü. Sonuçta 3 gündür yönetim olarak hassasiyetle konuyla bizzat ilgileniyoruz" dedi.

Gerginliğin azaltılması amacıyla senato kararıyla üniversitede eğitime 3 günlük ara verildiğini anımsatan Saraç, şunları söyledi:

''Olaylarda biri ağır 4 öğrenci ile bir vatandaş yaralandı. Yaşananlar, sürecin akamete uğratılması tarzında tüm ülkede yapılan provokatif olaylardan birinin burada yapıldığını düşündürüyor. Olayları başlatan, bir grubun konferansı değil. Maalesef, 'o konferansa izin vermeyeceğim' diyen grup, birinci gün, tüm fakültelerin camlarını, kapılarını, laboratuvarlarını kırdı. Sadece bir konferans meselesiyse bu kadar bir eğitim alanına zarar verilmemeliydi. Bir grup burada tahakkümü ele almak istiyor.''

''Taraflarla görüşülüyor''

Üniversitenin eğitim alanlarında ciddi hasar oluştuğunu dile getiren Saraç, ''Biz, 'Öğrencilerimizin burnu kanamasın, maddi hasar bizim için önemli değil' dedik. Bu konuda taraflarla görüşülüyor. Gerek biz gerekse valilik bünyesinde taraflar çağrılıp, sükunete davet edilip, bir anlaşmaya varmak üzere gerekli girişimler yapıldı, yapılmaya da devam edilecektir'' ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Saraç, nevruz gösterisi yapmak isteyen öğrencilere de alan ayarladıklarını, gerektiğinde elektrik hatlarını çektiklerini kaydederek, ''Panel yapmak istediklerinde buna imkan sağlıyoruz. Bir başka grup da onlara müdahale etmek isteyince, 'durun' diyoruz. Bu onların hakkı. Onlar yapmak istediğinde de diğerlerinin bu hakka müdahale etmemesi gerekiyor. Burada herkesin hakkını teslim etmemiz lazım'' diye konuştu.

11 yıl önce