|

PYD ÖSO'yu istemiyor

IŞİD kuşatmasının ilk haftalarında Türkiye'yi Kobani'ye koridor açmamakla eleştiren, bunu bahane ederek sokakları savaş alanına çevirip 40'a yakın insanın ölümüne neden olan PKK ve onun Suriye uzantısı PYD, peşmerge ve ÖSO'nun bölgeye güç gönderme teklifi karşısında niyetini belli etti. PYD Lideri Müslim, "ÖSO ikinci bir cephe açsın" diyor.

Çetiner Çetin
00:00 - 25/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:48 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
PYD ÖSO'yu istemiyor
PYD ÖSO'yu istemiyor

Türkiye'yi Kobani'ye koridor açmamakla suçlayan ve bunu bahane ederek ülke genelinde sokakları terörize edip 40'a yakın insanın ölümüne neden olan PKK ve onun Suriye uzantısı PYD, Kobani'ye destek güç gönderilmesinden rahatsız. Başlangıçta peşmergeyi de istemeyen, ancak baskılar nedeniyle gönülsüzce kabul etmek zorunda kalan PYD, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) 'bölgeye güç göndermeye hazırız' açıklamaları karşısında da niyetini belli eden cevaplar verdi.

MÜSLİM'DEN KAÇAMAK CEVAP

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Estonya ziyaretinde söylediği 'Özgür Suriye Ordusu'ndan bin 300 kişinin geçişini PYD kabul ettiğini beyan etmiş' sözüne karşılık, PYD Eş Başkanı Salih Müslim, yine kaçamak cevap verdi. 'Özgür Suriye Ordusu'yla zaten aramızda bağlar var' diyen Müslim, 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği biçimde bir anlaşmaya henüz varmadık' dedi. Müslim, ÖSO'nun Kobani'ye asker göndermek yerine IŞİD'e karşı ikinci cepheyi açması gerektiğini belirtti. Bu arada PYD Erbil Temsilcisi Garip Hiso'dan, 'ÖSO'nun gelişi bilgimiz dahilindedir, sıkıntı yok' açıklaması geldi.

ÖSO: HAZIRIZ AMA CEVAP GELMEDİ

PYD'nin ÖSO'yu istemediğini doğrulayan bir açıklama da ÖSO'nun üst düzey komutanlarından Abdulcabbar Akidi'den geldi. Akidi, Kobani'de savaşan gruplarla koordinasyon kurmaya başladıklarını ancak onlardan hâlâ cevap gelmediğini belirtti. Aldıkları kararı Türkiye hükümetiyle de paylaştıklarını belirten Akidi, Kobani'den cevap gelirse 36 saatte kente ulaşacaklarını ifade etti. Gelecek cevabın nasıl olacağına dair bir tahminde bulunmak istemediklerini söyleyen Akidi, 'Cevap, onay ve ÖSO liderliği altında tam koordinasyonun kurulmasını bekliyoruz' dedi.

9 yıl önce