|

Rabia ne yapsın

6 yaşında ailesiyle birlikte Filistin'deki savaştan kaçan Rabia, 13'ünde berdel evliliği yaptı. Kocasını kan davası nedeniyle kaybetti, kardeşi şehit düştü. Şimdi 6 çocuğuyla birlikte hayat mücadelesi veriyor

Malatya
00:00 - 3/12/2006 Pazar
Güncelleme: 00:53 - 3/12/2006 Pazar
Yeni Şafak
Rabia ne yapsın
Rabia ne yapsın

Filistin'de yaşanan savaştan babası ve erkek kardeşiyle kaçarak 6 yaşında Türkiye'ye gelen Rabia Gezici, berdel olarak evlendirilmekten kan davasında eşini kaybetmeye, ikinci evlilikten terk edilmeye uzanan yolda şimdi 6 çocuğuyla Malatya'da yaşam mücadelesi veriyor.

Savaş nedeniyle bir ablası ve annesini geride bırakarak kaçmak zorunda kalan, Türkiye'ye büyük hayallerle gelen Gezici, yaşadıklarını gözyaşlarıyla şöyle anlattı: "Babam ve ağabeyim ile birlikte Filistin'deki şiddetten kaçarak Türkiye'ye geldik. Türkiye'ye dair büyük hayallerimiz vardı. Bir süre sonra ailemizin geri kalan fertlerini de buraya getirtmeyi ve insanca bir yaşam sürmeyi planlıyorduk. Van'a yerleştik. 13 yaşındayken ağabeyimin evlendiği kıza berdel olarak karşı aileden yaşça benden çok büyük olan Mustafa ile evlendirildim. Ailenin kan davası nedeniyle kocam evliliğimizin üçüncü ayında öldürüldü. Babam beni ve ağabeyimi alarak Malatya'ya getirdi. Malatya'da 15 yaşında ikinci evliliğimi yaptım. Ağabeyim Cemal, Tunceli Ovacık'ta askerlik yaparken şehit oldu. Babam da geçen yıl hayatını kaybetti. Kocam yokluğu içine sindiremediği için evi terk etti. Filistin'deki ailemden de yıllardır haber alamıyorum. Son aldığım haberde Irak'ta bulunan halamlar savaşta ölmüşlerdi."


6 ÇOCUĞUYLA TEK BAŞINA

Babası Bedir Muhammed Gezer'i de geçen yıl kaybettiğini dile getiren Gezici çocukları Emrah (12), Ömer (11), Barış (9), Zeynep (7), Zehra (5) ve Efecan (1) ile Çilesiz Mahallesi'ndeki evde hayata tutunmaya çalıştığını belirterek "Elektrik ve suyumuz borç nedeniyle kesildi. Çocuklarımın temizliğini dahi yapamıyorum. Kiramızı ödeyemediğimiz için ev sahibi bizi evden çıkartmak istiyor" diye konuşuyor.


ZEYNEP OKULA GİDEMEDİ

Rabia Gezici, parasızlık yüzünden 7 yaşındaki kızı Zeynep Gezici'yi okula gönderemediğini ancak Zeynep'in okumaya çok hevesli bir çocuk olduğunu söylüyor. Okula giden ağabeyleriyle birlikte ders çalışan Zeynep ise okula gideceği ve arkadaşlarıyla oynayacağı günü beklediğini belirtiyor.


17 yıl önce