|

Rakamlar gerçeği yansıtmaz

Milli Eğitim Bakanlığı, "Tablet Çöktü" ve "Fatih Projesi Böyle Sınıfta Kaldı" başlıklı haberlerde yer alan bütçe rakamlarının afaki olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Yeni Şafak
09:30 - 22/02/2015 Pazar
Güncelleme: 07:31 - 22/02/2015 Pazar
AA

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede, "Tablet Çöktü" manşetiyle ve aynı gazetenin internet sitesinde "Fatih Projesi Böyle Sınıfta Kaldı" başlığıyla haberler yayınlandığı anımsatıldı.


FATİH Projesi'nin, 22 Kasım 2010'da MEB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında imzalanan protokolle başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, 2011'de projeye ilişkin planlamanın yapıldığı ve 2012'de ise pilot uygulamaların başlatıldığı belirtildi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ihale sürecini yürüttüğü ve etkileşimli tahta alımlarında 114 bin 921 sınıfının tamamına etkileşimli tahta yerleştirildiği anımsatılan açıklamada, 2015 sonuna kadar 318 bin 644 etkileşimli tahtanın dağıtım ve kurulumlarının tamamlanacağı, böylece 433 bin 565 dersliğe etkileşimli tahta kurulmuş olacağı vurgulandı. 


20 bin 269 okula çok fonksiyonlu yazıcı dağıtıldığı, 2015 sonuna kadar da 25 bin 384 çok fonksiyonlu yazıcının okullara dağıtımının ve kurulumunu tamamlanacağı aktarılan açıklamada, böylece 45 bin 653 okulda çok fonksiyonlu yazıcı kurulumunun yapılacağı ifade edildi.


Meslek liseleri hariç 81 ildeki 3 bin 516 lisede geniş bant hızlı internet altyapısı kurulumlarının tamamlandığı kaydedilen açıklamada, 4 bin 462 okulda geniş bant hızlı internet altyapısı çalışmalarının sürdüğü, 9 bin 52 okulda ise ihale sürecinin tamamlandığı ve çalışmalara başlanacağı aktarıldı. 


Bu yıl 10 bin okulun fiber internet altyapısı için ihaleye çıkılmasının planlandığı kaydedilen açıklamada, böylece, 27 bin 30 okulun fiber internet altyapısının tamamlanacağı belirtildi. 


Halihazırda 4 bin okulun uydu internet ve 35 bin 684 okulun ADSL bağlantısıyla erişim imkanının sağlandığı anlatılan açıklamada, tüm okulların fiber internet erişimi için çalışmaların bittiği, hizmetin 2015 yılı ilk çeyreğinde verilmeye başlanacağı ifade edildi.


Ön koşul etkileşimli tahta kurulması 

Geniş bant hızlı internet altyapısı ve etkileşimli tahta kurulumları tamamlanan okullardaki öğretmenlere ve 9. sınıf öğrencilerine 737 bin 800 tablet bilgisayar dağıtıldığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:


"2015 yılı içerisinde yaklaşık 700 bin tabletin dağıtımı planlanmış ve ihale süreci başlatılmıştır. Şubat 2016'da 10 milyon 600 bin tablet bilgisayarın dağıtımına başlanması planlanmaktadır. Eğitimde FATİH Projesi kapsamında tablet bilgisayar dağıtımları 5. ve 9. sınıf öğrencilerinden başlayacak şekilde planlanmıştır. Bu süreçte tablet bilgisayar dağıtımı için ön koşul okullardaki etkileşimli tahta kurulumlarının ve internet altyapısının tamamlanmasıdır. Şimdiye kadar bu koşulları sağlayan okullarda tablet bilgisayar dağıtımı yapılmıştır."


Açıklamada, proje kapsamında, 100 binlerce eğitsel içeriğe sahip ve ücretsiz olarak eğitim camiasının hizmetine sunulan özel portaller hariç 150 binden fazla eğitsel içeriğin üretildiği kaydedildi.


Proje, bilhassa son dönemlerde hız kazandı

Bu içeriklerin Eğitim Bilişim Ağı'ndan (EBA) yayınlanarak, öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Haberde yer alan bütçe rakamlarının kamuoyunu yanıltmaya yönelik afaki rakamlardır ve gerçeği yansıtmamaktadır. Görülmektedir ki proje, bilhassa son dönemlerde artan bir hız ve ivme kazanmıştır. Hem ülkemizde eğitimle teknolojinin bütünleşmesini hem de yerli bilişim teknolojilerinin dünyayla rekabet edebilecek bir seviyeye gelmesini sağlayacak, dünya çapında eşi benzeri bulunmayan ve yüzlerce alt projeden oluşan büyük bir projeyi hayata geçirmek için Bakanlık olarak ciddi bir kaynak ve çaba sarf etmekteyiz, etmeye de devam edeceğiz." 

#meb
#eğitim
#reklam
9 yıl önce