|

Ramazanda et sıkıntısı yaşanmayacak

Yeni Şafak
19:14 - 28/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 16:26 - 28/05/2015 Perşembe
IHA

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Kasım Piral, et sektöründe ramazana özel bir kriz, bir sıkıntı yaşanacağını düşünmediğini belirtti.


Van'da besicilerle bir araya gelen Kasım Piral, 2011 yılında yaşanan depremler sonrasında ağır hasar raporu verilen Van Et Kombinesi'nin 4 yıldır kullanılamadığını söyledi. Bunun bölge hayvancılığına, besicilere ve sanayiye ciddi sıkıntı oluşturduğunu dile getiren Piral, sıkıntıların bu yıl içerisinde Avrupa standartlarında yapımına başlanacak yeni kombine ile giderileceğini söyledi. Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Mahallesi'nde satın alınan arazide yapılacak kombinenin en kısa sürede tamamlanacağını belirten Piral, “Van'da yapacağımız tesis Et ve Süt Kurumu'nun en modern tesislerinden biri olacak. Geçtiğimiz yılbaşından bu yana küçükbaş hayvancılıkta da 'Sözleşmeli Besicilik Modeli'ni getirdik ve bunu yaygınlaştırmaya başladık. Küçükbaş hayvan üretiminin bakanlığın hedef, strateji ve destekleriyle son birkaç yılda ciddi bir sıçrama içerisinde olduğunu görüyoruz. Üretimde bir artış söz konusu. Bu artışa paralel olarak da tüketimini de bizim arttırmamız lazım. Bu sebeple üreticinin yetiştirdiği kuzuyu, koyunu hak ettiği fiyattan satması için değişik alternatifler, projeler uyguluyoruz. Bu çerçevede başladığımızdan bu yana koyun, kuzu fiyatlarını ciddi oranda arttırdık. Stratejik olarak biz küçükbaş hayvancılığı, Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacının, talebinin önemli bir bileşeni olarak görüyoruz ve büyükbaş hayvancılıkta üretilen etten daha ucuza üretildiğini düşünüyoruz. Biz de buna uygun hamleler uyguluyor, buna uygun adımlar atıyoruz" diye konuştu.


Kombine olarak faaliyet göstermemelerine rağmen ESK'nın kentte bir idaresinin bulunduğunu dile getiren Kasım Piral, büyük ve küçükbaş hayvancılık üretiminde yaşanan dönemsel arz fazlalıkları veya piyasada fiyat hareketliliğinin besiciyi sıkıntıya soktuğuna değindi. Piral, "Sözleşmeye başladığımız son 6 aydır küçükbaş hayvan kesimlerimizi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre Türkiye genelinde yaklaşık 4 kat arttırdık. Bunu da geçen senenin fiyatlarının yüzde 30-35 üzerine çıkararak yaptık. Besicimiz 2 veya 6 ay öncesinden ESK veya herhangi bir et sanayicisiyle sözleşme imzaladığı zaman, sözleşme tarihindeki fiyat garanti olmak kaydıyla hayvanını kestirebilecek. Fiyatlar aşağı düşerse bugünkü fiyatlar garanti. Yükselirse kurum ya da et sanayicisi de bu doğrultuda alım fiyatlarını artırırsa o günkü besiciye fiyatı öder. Sözleşmeli besicilik sırf et fiyatlarının yüksek olduğu dönemde et sanayicisinin veya ESK'nın fiyatlarının istikrarsız ve aşağı doğru hareket ettiği dönemde besicinin aradığı bir model olmamalı. Temel itibarıyla her iki tarafın da menfaatlerini koruyan bir belge olması nedeniyle önemsiyoruz. Besicilerimizin üretimdeki istikrarını sağlamak için önemli bir vasıta olarak görüyoruz ve yaygınlaştırmak için girişimlerimiz var" ifadelerini kullandı.


Kırmızı et sektöründe fiyat istikrarının oluşmaya başladığını ve ramazan ayıyla ilgili sektör ve ESK'nın hazırlıklarının sıkıntı oluşturmayacağına dikkat çeken Kasım Piral, "Kamuoyunda da yer yer haklı görülebilecek uygulamalara rastlanabilir. Ama et sektöründe sırf ramazana özel bir kriz, bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Sektörün tamamının da hazırlığı bu noktada ve sektörümüz bunu karşılayacak düzeyde. Yaza girilen her dönemde et tüketiminde bir miktar artış olur. Ramazan ayının ilk 10 günü ile son bir haftasında bir miktar artış olur. Ama bunu zaten sektörün bütün bileşenleri, besicisi, sanayicisi, perakendecisi de bilir. Buna ilişkin hazırlıklar noktasında bir sıkıntı beklemiyorum. Türkiye'nin bugünkü konjonktürde ithalata ihtiyacı yok" şeklinde konuştu.

#Et ve Süt Kurumu
#Kasım Piral
#Ramazan
9 yıl önce